У Києві відбувся міжнародний живописний пленер

«Коли говорять гармати, музи мовчать» — сказав Марк Цицерон у далекому 52 році до нашої ери. Сучасні художники вирішили інакше і зібралися в Києві на міжнародний живописний пленер. Метою визначили показати столицю України, як старовинне, красиве, наповнене камерними куточками місто. Незважаючи на складний стан погоди (грудень видався туманним і сніжно-мерзлякуватим), картини вийшли сріблясто-затишні, заспокоєні привітними будиночками Андріївського узвозу, золотом куполів Києво-Печерської Лаври і соломою стріх українських хат Пирогово та Мамаєвої Слободи.
Учасниками пленеру стали представники різних міст: Василь Красьоха і Володимир Сандюк з Івано-Франківська, Оксана Свіжак з Луцька, Наталія Плісс з Севастополя, Дмитро Савелюк з Миколаєва, В’ячеслав Перета Дубно та куратор пленеру художниця Галина Попінова з Києва. А також, спеціальні гості з Литви — мистці Бангутис Прапуоленис і Валентинас Варнас.
За короткий період, обмежений восьми днями роботи, було створено тридцять сім живописних і більше десяти акварельних картин, які можна було б об’єднати єдиною назвою «Дорога додому, дорога до храму». Це дорога до спокою серця і душі, якої сьогодні так прагнуть українці всього світу — миролюбний і нескорений народ. Мистецтво є цьому прикладом. І, хоча українська культура та її представники перебувають у складному стані матеріальних випробувань, мистці продовжують працювати, створювати і нести в світ життєствердні мотиви, лікуючи зболілу душу свого народу.
Певно, у буремні часи історичних випробувань мистецтво, на ряду з мовою і релігією, відіграє ключову роль індикатора національної ідентичності. Тому, мистецтво потребує особливої уваги з боку держави і суспільства. Музи не мають мовчати, вони надихають, додають сил у подоланні викликів і загроз, утвердженні незалежності, соборності та суверенітету України.
Повертаючись до теми розмови, хочеться відзначити рівень майстерності з якою були виконані твори, що є підтвердженням професійності живописних шкіл у різних містах України. Та, певно, натхнення з яким працювали мистці.

Творча група висловлює подяку спонсору пленеру генеральному директору Vertex Hotel Group Ірині Пшенній, директорам музеїв: Києво-Печерскої лаври Любомиру Михайлині,
голові Київської організації Національної спілки художників України Коновалу В.І., засновнику «Мамаєвої Слободи» Костянтину Олійнику.


Фото на сайтi:
1. Бангутис Прапуоленис. Литва. "Мамаева Слобода".
2. Експозицiя пiсляпленерноi виставки.
3. Надзвичайний квартет з Театру Оперети!
4. Творча група в гостях у надзвичайного Костянтина Олiйника в Мамаeвiй Слободi! Дяки вiд всiei групи!
5. Попiнова Г. Киiв. Лавра.
6. Творча група та органiзатори мiжнародного пленеру Арт Президент Отел. Вiдкриття виставки.

 

Помічник  Міністра культури,  мистецтвознавець Світлана Яценко