Проект духовної сили

Життя – це стан можливостей. Щоб використати його по повній програмі, потрібно докласти зусиль. Ніщо так не збагачує людину, як знання, саме таким став широкоформатний VІІ Міжнародний книжковий фестиваль який відбувся у Мистецькому Арсеналі. 
Як розповіла координатор фестивалю Оксана Хмельовська на виставкових площадках ромістилося декілька творчих локацій. Компактне розташування, вітрини, сцени з електронним обладнанням дали можливість уважно вивчити запропоновані новинки, документи, рарітетні видання, прийняти участь у дивкусіях, послухати музичні вітання, придбати потрібну книгу. На фестивалі, який поєднав дітературу та мистецтво, було представлено понад півтори сотні видавництв. Чимало книг було представлено на теми збереження людської гідності, українську ідентичність, історичну, герополітичну теми, про художників, архітектуру, кінематограф, посібники з вивчення іноземних мов, культурну дипломатію, поетичні добірки та ін. Можна було придбати монографії, раритетні альбоми, каталоги та звершити круїз у світ класики  або сучасних іновацій. 
Видавництво «Самміт-книга» влаштувало презентацію проекту «25 років: заповіти Незалежності України», а товариство «АptHuss» презентувало книгу «Що це взагалі таке? 150 років сучасного мистецтва в одній пілюлі» автор Вілла  Гомперець. На сцені «Гербарій» можна було отримати майстер-клас з «Експрес-уроків української від Олександра Авраменка». Почути «Спогади про вчителя худодника Олександра Мурашка» в залі «Фарба». Прийняти участь у обговоренні книжки Володимира Цвіля «Невідомий Кандинський» яку влаштувала Києво-Могілянська академія. А на поетичні сцені кнайп-клуб «Купідон» запропонував відчути красу цівітіння сакури У кінозалі №2 Національний Центр Олександра Довженка демострував легендарний фільм Івана Кавалерідзе «Перекоп». Родзинкою фестиваля стала презентація-обговорення книги «Енеїда Базилевича» яку вдало провів модератор Павло Гудимов разом зі спеціальним гостем Данилом Нікітіним.  
Не оминули видавці болючі сучасні теми  військової окупації на сході Україні, положенню кримо-татарського народу у Криму. В рамках спеціальної програми Ірини Славінської «Я – інший в дзеркалі» відбулася презентація книги Севгіль Мусаєвої та Аліма Алієва «Мустафа Джемілев. Незламний» Привенув увагу показ фільму та панельна дискусія «Вигнання і повернення кримських татар» огранізовані Чешським Центром у Києві. Бестселером проекту стала презентація киги Катерини Щоткіної «Любомир Гузар. Хочу бути людиною». Оксана Забужко за підтримки Посольства США в Україні підготувала спеціальну програму «Розкажи мені про мене», яка зібрала аншлаг у залі «Фарби».  
Кураторка дитячої програми Юлія Козловець допитливо розповідала про надзвичайну цінність дитячої літератури, а створені площадки для дитячої творчості допомагали прищепити зацікавленість наймолодшим відвідувачам. На площадці дитячої майстерні можна було створити влану «Листівку для твого друга», прийняти участь презентації програми для дітей «Мій друг –Единоріг» яку влашувала видавництвоСамміт-книга. В залі Мальованих історій  відбулася презентація книжки «Майя та її мами» Лариси Денисенко. Ірина Карпа провела диискусію-презентацію книжки «День усіх білок». Відбулася також зустріч із Почесною гостею фестивалю Анною Хьоглунд, яка презентувала свої книжки українською мовою. Допомагали у проведенні дискусії модератор Міра Київська та перекладач Марія Рожук, за підтримки видавництва і Посольства Швеції в Україні. 
На видавничому майданчику можна було долучитися до створення мапи України, отримати корисні поради по вихованню дітей з нагоди виходу книги «Я – лінива мама» Анни Бикової». Самий молодший учасник фестивалю іллюстратор з Одесі володимир Бевза (15 років) презентував дайджест  ІІІ Освітнього фестивалю «Арсенал ідей». Проект відбувся за підтримкою благодійного фонду «Мистецький Арсенал».   
 У фестивалі прийняли участь Міністр культури України Евген Нищук, Міністр освіти України Лілія Гриневич, генеральний директолр НКММК «Мистецький Арсенал» Олеся Островська-Люта, генеральний секретар Міжнародної асоціації видавництв із Женеви Хосе Боргіно, Пабло Росселло, директор мистецької програми Британської Ради Пабло Росселло, директорка Goethe-Institut в Україні Беате Кьолер, заступник директора місії Посольства Сполучених Штатів Америки Джорджа Кента та чимало інших видатних політичних та громадських діячів України.
 Величезні черги, захоплюючи погляди, радісні обличча відвідувачів  свідчили, що українська спільнота прагне знань, слідкує за новими друкованими виданнями, шукає красу та істину у слові.
Чимало вражень отримала і автор статті. Насамперед придбала книгу Лауреата Нобелевської премії Енреста Гемінгвея «Старий і море», видану українською мовою; для молодшої онуки збірник «Діячі науки і культури України: нариси з життя та діяльності»; прийняла учясть у дискусії про образ радянського академіка живопису в арт-виданнях «Яблонська 100 +»; у презентації-обговоренні книги «Де кураторство» про феноменологію кураторства в Україні яку блискуче провели Олександр Соловьов, Анастасія Ліонова, Тіберій Сільваши, переглянула чимало цікавих видань і збагатилая духовно.
 
 
 
 
 
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець,
заслужений працввник культури України.
Фото автора
18.06.2017