Сторіччу провідного творчого учбового закладу України присвячується


Кожна вдатна подія в столиці України супроводжується змістовним проектом. Так відбулося і з ювілеєм Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, до якого команда учбового закладу готувалася заздалегідь. Ціла низка виставок відбулася в Києві, пересувні по свій Україні, наукові конференції, круглі столи, обговорення, презентації друкованих видань.
Учбовий заклад ініційований видатними діячами культури, науки, мистецтва ще у буремному 1917 році,  академіком М.Грушевським, вченими Д.Антоновичем і Г.Павлуцьким, братами Василем та Федором Кричевськими, В.Меллером, М.Бойчуком, О.Мурашком, Г.Нарбутом, М.Бурачеком, М.Жуком, А.Маневичем сформував свою академічну школу навчання. У продовж століття була вихована ціла плеяда видатних митців світового рівня. Фундатори Української академії мистецтв не тільки поєднали давні традиції українського мистецтва з новими здобутками європейських художніх течій, а й створили свою національну школу, яка дала яскраві паростки
самобутнього національного колориту. Таким чином українська спільнота отримала власне мистецьке обличчя і славу європейського масштабу.
Ректор НАОМА народний художник України, академік, професор, лауреат Шевченківської премії Андрій Чебикін, зумів вивести учбовий процес вузу на високий сучасний рівень, про що свідчать зв’язки з іноземними державами, які відправляють свою талановиту молодь на навчання та стажування в НАОМА. «Понад 20 років Академія співпрацює з Китаєм, у нас здобувають освіту живописці, графіки, архітектори, реставратори, мистецтвознавці. Ми співпрацюємо з подібними вузами  Естонії, Вірменії, Хорватії, Угорщини, Румунії, крім того, наші викладачи постійно беруть участь у виставкових проектах за кордоном, а студенти навчаються за програмою «Еразмус», - зазначив  Чебикін.
На урочистому зібранні в актовій залі НАОМА зібрався цвіт української нації. Не просто було ведучому ювілейного заходу народному артисту України, лауреату Шевченківської премії Богдану Бенюку прокладати містки між студентами, аспірантами, викладачами, випускниками НАОМА та знаними гостями. Приємно було аплодувати володарям державних нагород, які вручав радник Президента України Ю.Богуцький. Орден «За заслуги 2 ст» отримав архітектор Л.Прибєга, заслужений працівник культури України С.Стьопін, звання заслуженого художника України – О.Батенко та А.Твердий; заслужений архітектор України А.Давидов, заслужений діяч мистецтв України – М.Соченко, О.Петренко, В.Свінарьов.
На урочистостях були озвучені привітання Президента України П. Порошенка, Прем'єр-міністра України В.Гройсмана, голови Верховної Ради України А.Парубія. Вручали адреси та іменні подарунки провідні творчі заклади України, громадські організацій столиці.
Київська організація Національної Спілки художників підготувала раритетне фото з часів новоствореної Академії з архіву родини  Петра Сльоти-Галині Зорі. На знімку  яке вручили голова Спілки Віктор Коновал з заступником Наталією Кохаль, зображена еліта української культури та мистецтва на чолі з Федором Кричевським, Петром Сльотою, Володимиром Болдиревим, Генадієм Титовим, Сергієм Григор’євим…..
Від Інституту М.Т.Рильського НАН України вітали - заслужений діяч мистецтв України, лауреат Національної премії України імені Т.Шевченка, лауреат премії імені П.Білецького, президент української секції Міжнародної асоціації арт-критиків АІСА Зоя Чегусова та знаний історик мистецтва, відповідальний секретар журналу ІМФЕ "Студії мистецтвознавчі" Ростислав Забашта. Колишні студенти НАОМА вручили п'ятитомне видання Історії декоративного мистецтва України, в якому простежено історію розвитку декоративно-прикладного мистецтва України від початку до сьогодення.
Хотілося згадати ряд виставок, які були присвячені ювілею НАОМА як персональних – народного художника України лауреата Національної премії Тараса Шевченка М.Стороженка (1928-2013) заслуженого художника України Г.Ягодкіна, заслужених діячів мистецтв І.Пиліпенка та Г.Галинської; родинних - «Стежина від батька до сина» від Володимира та Олександра Масиків; «Рідні та різні» від чотирьох поколінь художників Є.Волобуєва та О.Яблонської; ретроспективну від кафедри рисунка; твори провідних майстрів пензля НАОМА під назвою «Навколо мого буття». У галереї Nebo відбулася виставка-конкурс «Спадкоємці» у якій прийняли участь молоді художники-графіки. Галерея «Митець» представила творчість випускників вузу заслуженого художника України Д.Нагурного; проект «Разом по життю» заслуженого працівника культури України мистецтвознавця В.Єфремової; «Українські візерунки» живописця С.Аношкіної, «Солом’яний смолоскіпт» провідної художниці Н.Кохаль та багато ін..
Автору публікації пощастило навчатися в державному Художньому інституті (нині НАОМА) на факультеті історія та теорія образотворчого мистецтва. З вдячністю згадує В.Єфремова щасливі студентські роки та потужну команду педагогів – П.Білецького, Л.Сак, В.Владича, П.Говдю, О.Тищенка, Л.Міляєву та ін.. Подарунком для бібліотеки вузу стало зібрання ста статей у яких не просто  висвітлена творчість випускників НАОМА, в них простежується  своєрідний літопис культурно-мистецьких подій в історії українського народу.
Окрасою урочистого зібрання був виступ камерного оркестру Львівської Національної музичної академії ім. П.І.Чайковського (диригент, ректор Академії І.Пилатюк), яки віртуозно виконав твір Антоніо Вівальді "Чотири пори року".  Це було мов благословення присутнім урочистостей та побажання на майбутнє новим поколінням випускників Академії тримати піднятий прапор мистецької школи на високому рівні.

Випускниця НАОМА 1964 року, мистецтвознавець, заслужений працівник культури України, лауреат премії Платона Білецького  Валентина Єфремова
Фото автора.

    Запрошення на збори 1917 рiк

 

   Установчi збори 1917 рiк

 

   Безсоннi ночi, книги тоннами, конспекти кiлометрами, нова iнформацiя водоспадом щодня...

 

   Виконання "Чотири пори року" Вiвальдi

 

   Кітайська делегацiя бiля НАОМА

 

   Президiя науковоi конференцii

 

   Частина ювiлейноi виставки

 


   Ю.Богуцький та А.Чебикiн на урочистостях

 

17.01.2018 р.