«Райська країна»

Мені особливо приємно писати про творчість Олександра Миколайовича Чередніченка. Насамперед нас пов’язує спільне захоплення образотворчим мистецтвом, історична Сумщина, участь художника у мистецькому конкурсі присвяченому М.О.Макаренку, пленерах та виставках які влаштовує «Сумське земляцтво у місті Києві».  Свою виставку «Райська країна» Чередніченко присвятив Україні, саме отій українській землі, яка так красномовно оспівана Кобзарем, прославлена Олександром Олесем, озвучена «Козацьким маршем»  Євгена Адамцевича. 
Свій ювілей заслужений художник України, лауреат премій Сумської обласної ради в галузі образотворчого мистецтва та Сумського земляцтва в м. Києві ім. М.Макаренка  зустрів ретроспективною виставкою наповненою сонячною палітрою, завершеними композиціями різножанрових картин.  Відкриваючі виставку директор дирекції виставок НСХУ заслужений діяч мистецтв України І.Волощук підкреслив живописні досягнення О.Чередніченка, в яких відчувається академічна Харківська школа. І це недаремно, бо вищу творчу освіту художник отримав  у Харківському художньо-промисловому інституті, обравши факультет інтер’єру та обладнання за спеціальністю «Художник декоративного мистецтва» (1977–1982). Монументальне бачення загальної композиції картини, надає його творам особливої значимості, завершеності. Відчувається, що художник сам зачарований побаченим краєвидом і прагне передати своє захоплення глядачам.  Саме такими є його картини з величними панорамними мотивами як «Полудень», «Сонячні промені», «Плавні» або хвилююча картина з високим горизонтом «Штормить». 
Олександр Чередніченко пізнаванний митець за виваженою палітрою, будь то мажорна з соковитими кавунами, сяючою калиною або ніжна сповнена романтичного настрою на картинах з весняними сільськими вуличками, неймовірним розмаєм чаруючих квітів.  Художник вміє розставити акценти де на співвідношення холодних та теплих площин підкреслюється настрій творчого задуму. Такими є краєвиди які схвилювали уявлення Чередніченка, такі як «Теплий весняний день», «Бабине літо», «Рожевий вечір», або «Знову засніжить».
Поруч з пейзажними творами митець приділяє увагу натюрмортам та портретам.  Інколи він поєднує обидва види мистецтва як на картині «В гримерній», з романтичним образом чарівної україночки. Дивний стан любові, замріяності відчувається в його інтимних жіночих образах з «Портретом мами», красуні у вишиванці «За пряжею», або загадкової жінки «Під парасолькою». Живописна мова з каскадом світло-тіньових рефлексів вдало підкреслює обрані ракурси з загадковими поглядами які спонукають до діалогу. 
Чередніченко прагне показати українську жінку берегиню роду людського, трудівницю і зображує свої моделі у  характерному оточенні як на полотні «Ранок», де жінка з горщиком молока готує сніданок, або парному образі молодиць «За плетенням». Твори О.Чередніченка вирізняються на загальних виставках життєдайним настроєм, прозорою яскравою палітрою, відвертим хвилюючим задумом. Особливо це стосується серії портретів присвячених мамі, «Україночка», «Мавка», «В гримерній», «Ясочко», «Сонячний віночок» та ін.  
Дійсно, природа надихає митця він відчуває її коливання і створює своєрідний гімн хвали, як на серії картин із зображенням човнів. Художник запрошує нас у подорож своїми морськими мотивами «Квітуча пора», «Яхт-клуб», «Балаклава. Човни», «Біля причалу», «Которський порт». На цих полотнах сонячні промені грають срібними розсипами на морських хвилях створюючи чарівний карнавал. 
Серед представлених творів вирізняються мотиви з сільськими вуличками, худобою, квітами біля подвір’я хат. Мальви, півонії, ромашки, бузок, соняшники промовляють дивною силою зачарованості. Як же не любити тебе, рідна земля, сповнена краси та величі, бо навколо срібло весняного цвіту, блакитна розкіш волошок, розсипи ніжного бузку!   
Недаремно палітра Чередніченка шліфувалася упродовж багатьох років на пленерах у Сєдневі, Чугуєві, Запоріжжі, Криму, Конотопі, Західній Україні, Черногорії, Чувашії. Створені там етюди сповнені творчого натхнення, стають вагомим підґрунтям для майбутніх композицій філософського змісту в яких вирує динамічний темперамент митця.  Однозначно, перед нами мислячий художник сповнений радості, добра, шляхетної культури. 
Привітали О.Чередніченка заступник начальника управління культури Сумської обласної державної адміністрації Р.Грицаєнко, голова Сумської організації НСХУ заслужений художник України І.Гопаченко, друзі по творчому цеху лауреати Національної премії ім.Т.Шевченка В.Ковтун та В.Мельниченко, народні художники України С.Ковтун та Л.Тищенко, шанувальники від «Сумського земляцтва у місті Києві».
Престижну медаль лауреата премії ім.Тетяни Яблонської вручили заступник голови НСХУ К.Чернявський та відповідальний секретар НСХУ М.Кіщук. Олександр Чередніченко активний громадський діяч, він є членом правління громадської організації МЦ «Собор», упродовж багатьох років – незмінний голова журі обласних і міських дитячих конкурсів з образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва, постійний керівник групи художників Міжнародного Рєпінського пленеру у Чугуєві. Твори художника прикрашають численні мистецькі галереї, музеї України та зарубіжжя.
Тож нехай наша свята українська земля наповнюється дивною красою и мирним небом як на творах сумського живописця який вміє створити рай на землі. 
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України
 
 
   Вiдкриття виставки I.Волощук