90 рiчниця М. Стороженка

Вплив творчості Миколи Стороженка
 на виховання світогляду суспільства
(Присвячується 90-й річниці з дня народження
Миколи Андрійовича Стороженка 1928-2018)
 
Микола Андрійович Стороженко по особливому з надзвичайним теплом та повагою відносився до діяльності громадських організацій. Він народився на Сумщині у селі В*язовому Конотопського району, де нещодавно відкрився меморіальний музей його імені. Твори М.Стороженка безумовно стали окрасою пересувних виставок які влаштовувала громадська організація «Сумське земляцтво у місті Києві». Так в проектах присвячених пам’яті М.О.Макаренку (1870-1938) з’явилися «Портрет матері» пензля Стороженка, триптих «Орфей», переосмислене тлумачення Кобзаря з епохальним сюжетом «До Основ*яненка». Під час однієї з наших зустрічей Микола Андрійович казав про важливість впливу творів на свідомість людей. Дійсно виставка одна із складових де виховується світогляд суспільства, тому спробуємо розкрити цю думку на прикладі вище названих творів. 
Творча енергія Стороженка вміщувала цілий всесвіт, але він вважав, що найдорогоціннішим для людини є його мати. Тому на першу виставку Микола Андрійович запропонував «Портрет матері», в створення якого вклав любов та вдячність до рідної матері, доля якої була не простою. Погляд жінки-берегині з свічкою викликає хвилюючі емоції. Перед нам совокупність любові та відповідальності, жертовності та благородства. Бездоганна реалістична манера живопису розкривала принципи академічної київської школи,  надаючи твору високої художньої цінності. 
 «Орфей» ще не вивчений досконало образ, але в ньому Стороженко розкриває персоніфікацію великої сили мистецтва. Митець створює триптих в якому закладає свою концепцію значення творчого дару, як джерела гармонії, людяності, краси - хаос перетворюється у космос, негатив у позитив, з’являються такі гуманні складові як шляхетність, добро, радість. Тому в кожну картину триптиху «Орфей», «Містерія Орфея», «Орфей та Евридіка» Майстер вкладає життєдайну енергію здібності мистецтва змінювати світ на краще.
Стороженко стверджував, що Кобзарева спадщина невичерпна криниця для формування національної свідомості українців. Він розвиває нове тлумачення Шевченкіани створюючи живописну епопею українського державотворення. Взявши за основу послання Т.Шевченка «До Основ*яненка», митець пропонує осмислити кожен крок  героїчного періоду в пам’яті нащадків і створює масштабні композиції самовідданої боротьби козацтва за свою землю.  Через могутні художні образи він «воскресає» дух і славу гетьманів, які прокладали дорогу до незалежного та гідного життя своєму народу. Друга складова твору - звернення до нащадків, як продовжувачів справи формування вільної України.
Творча спадщина М.Стороженка, як і розглянуті твори, не тільки має художню та моральну цінність, а й розкриває багатогранний дар Стороженка громадянина, який синтезував вселюдський культурно-мистецькій досвід. Він постійно був у пошуках ідеалів, знаходив їх, та щедро засівав своє поле добірними художніми образами. Так виникли Трипілля, Скіфія, «Осяяні світлом», розпис церкви Миколи Притиска на Подолі, нове осмислення Кобзаря та масштабна «Голгофа» які наповнили мистецьку криницю Стороженка космічною силою, яка здібна виховувати суспільство, націю. З творчої спадщини Майстра ми причащаємося й сьогодні. 
В цілому, будуючи храм душі кожного з нас, Микола Андрійович закладав почуття відповідальності художника перед суспільством, прокладаючи до вівтаря України свою унікальну художню та філософську стежину. 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України, володар премії ім.Платона Білецького, ордена Святої великомучениці Варвари.
Фото автора
 
М.А.Стороженко - народний художник України (1997),
 лауреат Національної премії ім.Т.Г.Шевченка (1988), 
член президії Академії мистецтв України (2002),
 професор кафедри живопису та композиції НАОМА, засновник та керівник майстерні монументального живопису та храмової культури НАОМА (1994-2015),
лауреат Міжнародних фестивалів молоді та студентів,
 професор Національної академії образотворчого
 мистецтва та архітектури України, педагог.
Народився у1928 році с. В’язове Конотопського району Сумської області 
Його твори знаходяться в провідних музеях та галереях України та зарубіжжя. 
Фрески та мозаїки прикрашають храми, пансіонати.
Стороженко почесний громадянин міст Вінніпег та Брандтом (Канада). 
володар Золотої медалі Національної академії мистецтв,
ордена князя Ярослава Мудрого У ст.;ордена «За заслуги ІІІ ст.»,
почесної відзнаки «Хрест Петра Калнишевського».