Всеукраїнська художня виставка “Надія”

19 вересня 2014 року о 16.00 у виставкових залах Центрального будинку художника НСХУ відкривається Всеукраїнська художня виставка “Надія” приурочена до Міжнародного дня миру, що відзначається під егідою ООН щорічно 21 вересня.
Минулорічного вересня таку виставку нам не вдалося провести - багатьом тоді здавалося, що антивоєнна, миротворча акція – не актуальна. Але з’являлися твори (нині представлені на нашій виставці), сповнені тривоги за мирне майбутнє людства, що розкривають усю складність, глибинність, закоріненість у людській психології, у прадавній історії проблеми війни і миру, ненависті й любові, жорстокості й людяності.
Цю проблему Анатолій Кущ прослідковує від дохристиянських часів через іпостасі язичницьких божеств: “Карна”, “Ния”, “Желя” аж до наших днів: “Україна – рік 2014”.
Бойовий розвідник Другої світової Валентин-Іван Задорожний залишив нам і сумне полотно про наслідки війни: “Садкам цвісти”, і напутнє:“Сину, збагати світ”, і віру в уселюдське братерство: “Вселенська вечеря”.
Для куратора виставки Олександра Мельника безсумнівною є агресивність, злочинність північної сусідки у ставленні до Києва уже з тих часів, коли вона не те що Росією, а й Московією ще не була – просто Заліссям: “Діяння Андрія Боголюбського на Русі”. Художник своїми творами намагається передати безглуздість, катастрофічність руху цивілізації у напрямку безкінечного розвитку і нарощування озброєнь: “Пробудження”, а також показати альтернативний, хоч, напевне, й утопічний шлях: “Крок”, “Надія”.
Ми – художники. Наша зброя – мистецтво. І мистецтво – наш дзвін, котрим ми відчайдушно намагаємося пробудити сонних – байдужих до чужого болю. Ми показуємо палія війни, шовініста-людиноненависника (Наталя Мелесь - “Той, що прийшов з мечем”), обличчя зла (Ганна Фурс – “7 смертних гріхів. Гнів”), щоб світ, нарешті прокинувшись, відкривши очі, вжахнувся і зупинив його.
…Ще не могли бути написані великі полотна, що відображали б героїзм, жертовність українського народу в боротьбі з агресором. Але ми показуємо красу нашої землі, її мирних людей, що прийшли у цей білий світ, щоб натхненно працювати, кохати, народжувати й виховувати дітей, а якщо треба – усе це захищати.
Загалом в експозиції представлено понад трьохсот творів живопису, скульптури, графіки, плакату, декоративно-прикладного мистецтва, наданих авторами з усіх регіонів України.
Виставка працюватиме  з 19 по 30 вересня щодня, крім вівторка, з 12.00 до 19.00 за адресою: вул. Січових стрільців (Артема), 1-5 (Львівська площа).
А 21 вересня з 12.00 у виставкових залах Центрального будинку художника відбуватимуться заходи з відзначення Міжнародного дня миру за участю художників, літераторів, артистів, громмадськості.

Довідки: Дирекція виставок НСХУ – тел.: (044) 272-05-35
Куратор виставки – Олександр Мельник – тел.:(044) 414-08-79; моб.: (067) 441-61-49