Щиросердне вітання до Дня художника 2014

Оксамитова осінь -2014 року сповнена надзвичайним духовним злетом єднання українського народу. На кожному творчому заході, а їх влаштовується чимало цього творчого сезону, червоною стрічкою висвітлюється бажання людей жити в мирі, справедливому суспільстві та в оточенні краси. Саме таке враження від Всеукраїнської виставки приуроченій до Дня художника.
На відкритті виставки були присутні керівники усіх обласних організацій Національної спілки художників України та картини двох художників із Криму. У своєму вітальному слові голова НСХУ, народний художник України, відомий скульптор В.Чепелик зазначив високий художній рівень та оптимістичний настрій представленої експозиції. Слова подяки  прозвучали у вітаннях від Президента України П.Порошенка, голови Верховної ради України О.Турчинова, міністра культури України Є.Ніщука.
Щоб зрозуміти підґрунтя творчого потенціалу художників, треба зазирнути до історичних джерел, в яких закладені споконвічні цінності – віра, вірність, відповідальність та любов. А коли за такі  постулати беруться творчі люди то й результат вражаючий. Все це можна відчути крізь призму понад 600 творів, які представлені на виставці. Ми маємо унікальну можливість познайомитися з новими ідеями, визначити творчі орієнтири та узагальнити рівень  культурно – мистецького обличчя України. А коли наш народ переживає складні часи на шляху виборювання незалежності та територіальної єдності, такі виміри набирають особливого значення.
Представлені твори, а це живопис, скульптура, графіка, декоративно-прикладне мистецтво, дарують духовну насолоду, спонукають до пробудження патріотизму, викликають почуття любові до свого народу, своєї землі, своєї держави. Достатньо назвати триптих В.Корольова та Л.Лисенко (Київ) «Великі співці України» на якому зображені Леся Українка, Т.Шевченко та І.Франко. Так свою любов до Українських правофлангових на ідеологічному та літературному фронті висловили художники у своїх гобеленах. В образах цих вірних синів Українського народу, сіячів правди та справедливості ми знаходимо міцну підтримку в сьогоднішньому складному періоді захисту демократичних цінностей. Так і хочеться згадати Кобзаря – От де слава, слава Україні!
А слава України відчувається у представлених витворах різних жанрів, складних за темами узагальнених глибокою філософською думкою. Митці прагнуть передати не тільки те, що ми бачимо в оточуючому світі, а й те, що вони відчувають. Це велика відповідальність, але високий професіоналізм, творче обдарування дозволяють художникам братися за серйозні теми.  Саме такими є твори П.Ковтуна (Суми) який звернувся до Т.Г.Шевченка в картині «Я на сторожі коло них поставлю слово..», О.Недошитко (Одеса) «Берегиня», К.Могілевсього (Київ) «Справи Богдана Бринського», Ю.Лесюка (Львів) «Заповіт».
Краса мальовничої України оспівана генієм Українського слова Т.Шевченко, розкрилася в пейзажах І.Бондаря (Черкаси) «Осінній спокій», Ю.Зорко (Донецьк) «У затоці Тарханкут», В.Перети (Рівне) «Засніжена дорога»  та ін.
Як зазначив народний художник України В.Гурін, на виставці представлена достойно молодь, а це нові форми, потужний сплеск яскравих ідей та енергетики.
Портретна серія вражає не тільки схожістю, а й глибокою філософською думкою, внутрішнім станом обраних постатей Досить подивитися вражаючий живописний портрет народного художника України Сергія Шишка пензля В.Ковтуна, портрет – етнографічна енциклопедія в образі Сергія Васюка у Подільському кожусі роботи І.Мельничука, або полотно «Портрет вчительки Т.Захарченко» художника О.Петренка.
Чорнобривці, соняшники, калина як же без них? От засяяла наша Україна красою символів де процвітає родина, мати, земля та Батьківщина. Серія натюрмортів художників В.Гуріна, Н.Божко, Д.Курсіна, Я.Кацуби, Ю.Пастухової та ін. просто вражає кольоровим розмаєм, душею та любов’ю до рідної України.
Скульптори показали твори, сповнені гостро сюжетного задуму, високого художнього виконання, як П.Ніколаєв (Одеса) «Монах», А.Забой (Київ) «Качур світовий», В. Дромарецька «Декоративна голова», П.Шестопалов   «Дами», П.Ніколаєв «Монах» та ін.
Художники, зберігаючи українські національні традиції, створюють нові образи, теми, серії в яких вирує мирне життя. Вони знаходяться на передовій за своїми творчими образами, прагненням розкрити правдиві сторінки буремного сьогодення. Тому майже в усіх галереях України пройшли благодійні акції та аукціони на допомогу потреб воїнів АТО, госпіталів, біженців, родинам загиблих.
У нас є чим пишатися, бо наша держава унікальна за своїми самородками, творчими людьми, які самовіддано слугують своїм мистецтвом рідній Батьківщині. Високий рівень українського мистецтва, самобутність художніх творів виводить Україну на достойний рівень у світовій спільноті.
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України