Підсумки 2015 року

2015-й рік був насичений вагомими творчими проектами:
«Двічі через океан»
Нещодавно, саме під такою назвою, в Київському Музеї української діаспори (Музей культурної спадщини) відкрилася виставка раритетних творів українського живопису та графіки. Було представлено понад 40 творів із 60-ти що повернулися в Україну зі Сполучених Штатів Америки. Більша частина творів маючих непересічну мистецьку цінність,  належить династії Кричевських, родинне коріння яких веде до історичного міста Лебедина Сумської області. Доброчинний подарунок зробили відомі українські художниці, які зараз проживають в США, - онука Василя та Федора Кричевського Катерина Кричевська-Росандич та Олена Овчиннікова, донька відомого українського художника, музеєзнавця Василя Овчиннікова, який очолював музей Ханенків понад 42 років.
Директор музею Оксана Підсуха розповіла про складну долю представниць творчих династій, які пережили складний етап сталінського терору, лихоліття Великої Вітчизняної війни, але залишилися вірними своїй державі, українському народу.  Довгі роки представлені твори зберігалися в родинах як найдорожчий скарб і нарешті повернулися в Україну. Творчий проект відбувся завдяки підтримки Міжнародного благодійного фонду «Діаспора». Пані Оксані вдалося побувати у Сан-Франціско зустрічатися з пані Катериною Кричевською-Росандич, онукою Василя та Федора Кричевських. Подаровані твори історичної та мистецької цінності двічі пересікли океан і нарешті повернулася до рідної гавані.
Під час відкриття виставки слова вдячності висловила заступник голови КМДА Ганна Старостенко. «Дійсно, цей благородний вчинок, приклад любові до України та піклування про долю свого народу, який виборює незалежність»- висловила вона. Присутні відчули пульс та хвилювання українських мисткинь під час віртуального спілкування на відкритті виставки.
Лихоліття початку ХХ століття та окупація фашистами Києва під час Великої Вітчизняної війни, розкидали відому мистецьку родину Кричевських по всьому світові. Так Василь Кричевський завершив життя у місті Каракас, Венесуела. Він відомий більше своїми архітектурними проектами, творами з графіки, саме він автор  державного гербу України. Але в творчому спадку художника чимало прекрасних акварелей, пейзажів олійними фарбами. Твори наповнені особливим українським світовідчуттям, виконані чистими кольорами можна віднести до пост імпресіоністичного стилю. Онука В.Кричевського Катерина передала його раритетні акварелі зроблені в окупованому Києві. 
Федір Кричевський засновник української школи живопису, перший ректор Української Академії мистецтв (нині НАОМА) відомий портретною галереєю української інтелігенції для Всеукраїнської академії наук та самобутніми живописними творами, які прикрашають провідні музеї та галереї України та світу. Досить згадати його монументальний триптих «Життя», який вважається зразком українського живопису, сповненого моральної сили, величі духу, української ідентичності. 
На виставці можна побачити вишукані пейзажі Миколи Кричевського, створені в Парижі та Венеції у 30-ті роки ХХ століття, та  твори київської художниці Олени Овчиннікової, створені в 70-80-их роках минулого століття в Україні. Епічні зразки книжкової друкарської продукції, акварелі сповнені суто національного духу та характерною для майстрині «Фресково-монументальною стилістикою». 
Нам є за що дякувати видатним українським митцям  братам Федору та Василю Кричевським які не тільки збагатили Українське мистецтво та архітектуру самобутніми творами, а й рославили Україну на світовому рівні. 
На виставці були заступник міністра культури України Ігор Ліховий, директор фонду Діаспори Віктор Капустін, відомі митці, керівники галерей, музеїв столиці, представники ЗМІ.
 
 
 
 
Валентина Єфремова, мистецтвознавець, 
фото автора.
21.12.2015