Виставка живопису Ярослава Стеценка

09.05.2016

12 травня о 17-00 в галереї «Митець» відкривається виставка живопису Ярослава Стеценка, який створює свій світ художніми образами сповненими власних почуттів. Дійсно прав поет, який сказав «коли відчув в собі талант, то не для того щоб мовчати» .
Ярослав Стеценко протягом останніх років постійно займається виключно живописом. До душі Ярославу могутній А.Дюрер, романтична творчість імпресіоністів, особливо хвилює П.Сезан, А.Матіс, А.Модильяні. Щоб знайти співвідношення з оточуючим світом він звершив подорож до Індії, побував у Гімалаях, занурився у культуру та філософію буддизму. Прихильником індуського мистецтва він не став, але пошуки власного шляху наклали своє нашарування, надали впевненості стати художником, вплинули на формування світогляду. 
Так про що ж мріє Ярослав, що його хвилює, турбує, не дає спокійно жити? Відповіді знаходимо в серії його картин «Маски», «Образи тварин», «Альтернативний живопис», «Початок», «Нове». Ми бачимо, що у створенні образів домінує декоративність, форма будується через площинні співвідношення. Художник використовує майже чисті кольори без світлотіньових градацій, кожен образ супроводжує графічний обрис, як намагання захистити своє одкровення від світу. Ви не знайдете в його картинах бурхливого настрою, скоріше на вас вплине струмінь легко ранимої душі та витончених почуттів, або констатація спостережливого естета.
Веління грецьких мудреців «Познай самого себя!», написане на фронтоні храму Аполлона Дельфійського і буде нашим побажанням Ярославу Стеценко на його нелегкому творчому шляху.

Валентина Єфремова мистецтвознавець, 
заслужений працівник культури України, 
лауреат премії ім. Платона Білецького.