Міжнародний живописно-графічно-скульптурний симпозіум 4–18 серпня 2016 року

Дубенський замок – Х. Історія та постаті: переосмислення Міжнародний живописно-графічно-скульптурний симпозіум 4–18 серпня 2016 року  в Державному історико-культурному заповіднику «Дубенський замок відбудеться Міжнародний живописно-графічно-скульптурний симпозіум «Дубенський замок – Х. Історія та постаті: переосмислення.

Організаторами симпозіуму виступають: Державний історико-культурний заповідник «Дубенський замок», Спілка роботодавців Дубенщини та приватний підприємець Леонід Дудко. Серед учасників симпозіуму багато митців – членів КОНСХУ:   Андрій Будник (голова секції графічного дизайну КОНСХУ). Київ; Оксана Будник (графічний дизайн). Київ; Олександр Храпачов (живопис). Київ; Ростислав Дудченко (живопис). Київ Катерина Рейда (графіка). Київ; Олександр Волосенко (скульптура). Київ; а також Олена Кондратюк (живопис). Ужгород та Анатолій Казмірук (графіка). Дубно. В симпозіумі візьмуть участь художники із Польщі (Краків). Куратор проекту – Наталія Сухоліт  (арт-критик, мистецтвознавець, куратор).

Концепція:

Кожний простір – місто, селище, місцина – має свою неповторну історію, традиції та зберігає пам’ять про тих особистостей, які так чи інакше були пов’язані з цим простором і привнесли в перебіг подій політичні, творчі, матеріальні та креативні орієнтири. 

Чи змінили вони щось у просторі? Безперечно. Адже будь-який рух – фізичний чи ментальний – здатен впливати на довколишнє середовище і насичувати його тим посилом, який виходить із першоджерела.

Дубенський замок – оаза для вивчення процесів взаємозв’язку особистості та простору. Багата та насичена історія, трагічні та доленосні події, які витримали старовинні стіни замку, численні легенди та перекази – всі ці фактори привертають увагу і створюють безпрецедентний простір для натхнення та втілення вражень у творах образотворчого мистецтва. 

З’ясувати те, яких трансформацій та переломлень зазнає свідомість митця при дотиканні до свідків історичних подій, є одним із надзавдань симпозіуму. Мова образотворчого мистецтва – універсальна й дозволяє безкінечну варіативність знаків та символів, рефлексій та їхнього візуального втілення. Сутність мистецьких комунікацій полягає в тому, аби допомогти сучасникам засобами візуальних мистецтв ідентифікувати та сформувати образ простору (в цьому разі Дубенського замку), провокувати глядача до переосмислення, заглиблення в ті чи інші процеси, з тим щоб відшукати певний сенс і вийти із зони невизначеності з ідентифікацією не просто конкретної пам’ятки архітектури, а спадщини, історії та культури в цілому. 

Живописно-графічно-скульптурний симпозіум «Дубенський замок–Х. Історія та постаті: переосмислення», який відбудеться в цьому році, починався як живописний пленер. Проте з часом прийшло розуміння, що простір Дубенського замку і саме місто володіють набагато потужнішою енергетикою. Площина творчих пошуків поступово трансформувалася з пленерного напрямку із притаманними йому ескізними натурними замальовками в бік нової культурної стратегії – створення та переосмислення образу простору.

     Андрiй Будник

       Анатолій Казмірук 

      Катерина Рейда

        Оксана Будник

      Олена Кондратюк

      Ростислаув Дудченко

      Олександр Храпачов

 

 

 
07.07.2016