Весняна виставка живопису «Люблю»

Майже щодня в столиці України відкриваються виставки під гріфом сторіччя Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури. Яскравою хвилею потужної динамики сповнена ретроспективна виставка живопису випускника НАОМА Юрона Шевченка «Люблю», яка нещодавно відбулася у приміщенні Філії «Київської картинної галереї» «Мистецький центр «Шоколадний будинок». 
Головним героєм картин художника є авто... Понад століття машини крокують шляхами планети змінюючи світ, образ життя людей, еволюціонізуючі технічні досягнення. В книзі «Бермуди» Юрон Шевченко роздумує над швидкоплинними змінами, техногенними досягненнями, урбанізацією міст які руйнують екологію а з нею несуть глобальні негативні зміни людству. Водночас автор оперуючи простими аргументами, де вирують чисті відносини, надійність, вірність, ясність поглядів, дружба, вселяє опимізм і позитив. 
Юрон Шевченко народився у китайському місті Порт-Артур, навчався в столиці України спочатку в інституті Декоративного мистецтва ім.М.Бойчука, а потім у Київському державному художньому інституті. Творча біоргафія митця сповнена численними виставками серед яких понад 60 міжнародних, десять персональних. Його картини прикрашають престижні галереї України і світу. Пред нами творча особистість з ясними поглядами на життя, впевнена у вірність дружби, бо таким є він сам, філософ і подорожній який своїми метаморфозами змінює світ на краще.
Автор виставки вважає атомобілі та джаз найвайвагомішими досягненнями ХХ сторіччя. Така думка цілком обумовлена головними пристрастями художника. Перша пов*язана з подорожами, дорогами, новими містами а з ними і новими враженннями, швидкістю і... комфортом. Саме комфортом, бо Юрон Шевченко добре знається на марках машин і відчуває кожну її деталь. Автомобілі для нього це насамперед живий організм у якого своя душа, характер, темперамент і особлива краса. Недаремно художник став автором унікальної колекції українського авто-арту, де кожна композиція має свою неповторну ауру в якій вирує вибухова енергія. З любов*ю підкреслює митець деталі машин які представляють фешенебельні марки провідних фірм світу. 
Потужність їхніх двигунів Ю.Шевченко порівнює з екстримальними ситуаціями в природі або могутніми хижаками. Так з*явилася серія картин з динозаврами, акулами, смечами, пустелями, гірськими краєвидами, бурхливими хмарами, потоками водоспадів, гіганськими морськими хвилями. Поруч з такими мажорними акордами виникає стан піднесений стан радості, естетичної насолоди. Водночас виникає тривога і роздуми, що не все гаразд в нашому домі... Але так створена людина, що її свідомість захищає творчить, отой дивний процес образного мислення, який керує процесом створення художніх образів, а вони у Юрона Шевченка сповнені оптимізму.
Картини Ю.Шевченка з вибуховим темпераментом і загостреним почуттям прекрасного, беруть у полон своєю вишуканою красою та життедайною силою. На його полотнах де багато прозорих хвиль, водоспадів і доріг по яким мчать авто самих престижних марок світу. Величезні за розмірами, багатопланові, наповнені рухом картини вражають вишуканою палітрою. За цим не просто досконало виписані деталі, це почуття автора до свого дитища. Глибина філософських роздумів хужоєника перекидає мости над часом і направля нашу свідомість у космічне позареальне.  
Головним героєм сюжетів з цілющими потоками морських хвиль, де з*являються у несподіваних ракурсах чарівні красуні, є автомобіль. Композиції побудовані так, що серед лавини з квітучими садами, буяючими лісам з сяючими потоками сонячних променів виникає калейдоскоп енергії спрямований у небеса. Апетітні  натюморти створені разкішкою живописною палітрою художника надають приємного душевного стану за чашкою смачної кави з ароматною клубничкою. Так на хвилях любові наш настрій наповнюється вірою в те, що добро в кінці кінців переможе зло. 
Красиві жіночі образи зачаровують своїми осліпляючими посмішками, дарують ніжні почуття, бо таким є сам митець. Схвильовано розповідає він про свої твори створюючі цілі балади конкретної інформації. Кожна машина, яка вразила його уявлення була випадковою й водночаснесла знакову складову для творчості та здійснення мрій. Так з*явилися картини з каділаками, шевроле, фіатами як «Пейзаж планети мерседес», «Еволюція», «Вінтаж з Канади, «Нічне мереживо Шевроле». В цих картинах метал грає вишуканими відтінками, художник вміє яскраво передати сяйво холоду так, що виникає мажорний настрій, стверджує ректор НАОМА народний художник України А.Чебикін. Академія пишається своїми випускниками, які знайшли своє місце в творчий скарбниці українського мистецтва і вміють сказати своє, вагоме слово.
Тут напрошується пауза, бо Юрон Шевченко ще й має літературний дар, який розкрився в його самобутній книзі «Бермуди» що побачила світ у 2009 році. З вдячністю він згадує свою дружину відомого мистецтвознавця Анну Ярову, яка є не тільки першим експертом його творів, а й співбесідницею на шляшу пошуку життевих істин. Родина постійно в вірі соціальних подій які виникають в столиці України, підтримує, реагує на заклики єднання на шляху виборювання незалежністі українським народом. Книга бере за живе і з притаманною Ю.Шевченку іронією заволікає читача гостросюжетними ситуаціями які диктує нам життя.  
Друга пов*язана з музикою, яка бере у полон і наповнює почуття емоціями, які напояють душу потоками творчої енергії. Це не просто слова, а вагома сторінка творчого життя Ю.Шевченка який грав на у ансамблі, він має бездоганний слух і знається на сучасних світових ансамблях. Так що сінтез мистецтв вирує у багатогранному творчому багажу Юрона який вільно володіє графікою, живописем, літературним словом, знаннями української і світової історії. 
Юрон Шевченко цінує надійну дружбу, вірність ідеалам, порядність і цілком занурений у мистецтво. Новатор у живопису, шукач істини в літературі, знаток розвитку автоіндустрії несподівано стверджує що по своїй натурі він консерватор. Про таких людей кажуть мій дім, моя фортеця. Він з теплом і  повагою гворе про свою родину, сина, тещу, люблячу дружину.  А сім*я відповідає взаємністю і тому тільки в такому взаємопорозумінні можна поністю зануритися у творчисть. А результат перед здивованою публікою, яка створла аншлаг на презентації виставки «Люблю».    
Виставка з домінуючими каскадами позитивних емоцій заслуговує широкого визнання. Відкрилася вона в день народження Квітки Цісик, амеріканської співачки українського походження, володарки премії Оскара. Але випадковостей небуває. Побажаємо Юрону Шевченку, романтику і глашатаю швидкоплинності часу  отримати звання Народного художника України.  Бо саме такі творчі люди і створюють творче самобутне обличча своєї держави. 
 
  "Авто "Пегас" "
 
  "Еволюцiя"
 
 
 
  Родина Ю.Шевченка
 
 
 
Валентина Єфремова, мистецтвознавець. 
Заслужений працівник культури України, 
лауреат премії ім.П.Білецького.
Фото автора.
24.04.2017.