Вийшов сіяч сіяти...

Напружене ХХІ століття вражає потужною енергетикою в якій вирує боротьба добрих та руйнуючих сил. Але перевага за творчими проєктами в яких світова спільнота прагне миру, взаєморозуміння та толерантного відношення один до одного. Свідком цього стали мистецькі заходи в столиці в рамках тижня китайсько-українського культурного обміну «Один пояс, Один шлях». Спілький проект був влаштований Центральною академією мистецтв КНР, Національною академією образотворчого мистецтва та архітектури України, Союзом міст Шовкового шляху.
Дві різних культури, дві різних національних візитівки, а внутрішній зміст один: нести красу у світ, збагачувати уявлення людини через художні образи, прокладати місти дружби і добра. 
В рамках тижня у виставкових залах НАОМА відкрилася виставка «Китайський живопис Сеї від Лао Дзя», яку ініціював куратор Алан Юй, за підтримкою НАОМА, ректор Андрій Чебикін та  Китайською Центральною академією художных мистецтв, ректор Фань Дгань.
Розділити радісь події прийшли видані діячі мистецтва, представники громадських та політичних організацій, керівництво Інституту публічної та культурної дипломатії України, мистецтвознавці, студенти, музейні працівники, журналісти. Китайску делегацію очолили донька та син Лао Дзя, який розміняв вісьмидесятиріччя... Митець відомий в Китаї як сповідувач духовних цінностей, майстер каліграфії, фахівць з питань історії образотворчого мистецтва. Художник володіє провідними техніками китайського малюнку та живопису під назвою гохуа, також він досяг вершин живопису у старовинному стилі сеі. Поєднавши сучасні тенденції образотворчої мови з старовинними принціпами розкриття ідеї, як основного стержня картини, Лао Дзя створює свій мистецький простір наповнений красномовними сюжетами. Творчі досягнення митця за думкою мистецтвознавців, «сягають вдалену яскравим промінем». В цьому можна переконатися побачивші твори Лао Дзя які підкоряють почуття вишуканим стилем виконання та внутрішньою енергією автора, які розкриває кожен дотик пензля.
Відкриваючі виставку проректор НАОМА з наукової роботи кандидат мистецтвознавства Остап Ковальчук зробив наголос на тому, що 2017-й рік знаковий для України, зокрема для зміцнення україно-китайських відносин. Ювілейна дата – сто річя НАОМА та 25 річниця встановлення дипломатичних взаємовідносин між Україною та Китаєм стали вагомою площадкою для взаємних творчих іниціатив. 
У вступному слові до каталогу виставки Посол України в КНР О.Д*омін  зазначив, що такі спільні україно-китайські проекти сприяють духовному зближенню і порозумінню наших країн, це ще одна цеглина, яка доповнює фундамент нашої дружби закладений з давнини нашими предками і продовжується молодим поколінням. Духовне життя китайського народу означине творчистю провідних китайських художників, серед яких ім*я Лао Дзя являється правофланговим. 
Творчисть майстра розкриває потужну енергію якою наповнений сам художник. І в цьому колобігу історичних подій, пошуку споконвічних істин, сюжетів з повсякденного життя простого люду розкравається глибокий сенс існування людина на землі. Картини сприяють до роздумів над життевими цінностями, хвилюють почуття, розкривають  красу навколішнього світу образотворчими засобами. Так, через кольорові градації, в яких закладені символи прешоелементів,  вирують поруч сучасність і традиції, наповнюючі твори естетичною значимістю. 
Що привертає увагу митця? У представлених картинах, створених за останні тридцять років ми бачимо матір з дитиною, «Початок роду людського», «Юність», мотиви рідного довкілля де лунають старовинні пісні, палає «Червона зоря», світиться чистотою «Джерело» і розкривається філософська думка про «Цілосність неба і землі». Художника хвилює існування людина на землі та засоби, якими вирішує людина свої проблеми. Митець сповідує мирне життя, тому на його картинах  співають пташки і квітнуть сади, гомонить степ з могутніми буйволами, конями, а поруч вирує народне світо зігріваючі серця добром, викликаючі ніжні почуття. Композиційні прийоми завершені, вражають ритмікою розташованих фрагментів, співвідношенням чистого простору та кольорових об*ємів сповнених динамічними мотивами.
 Вийшов сіяч засівати своє творче поле з серцем переповненим любов*ю до людей, прагненням змінити світ на краще. Мабуть тому у його картинах така динаміка потужньої енергії яка руйнує мовні, соціальні та політичні бар*єри.  Зерна сіяча впали на подородну благодатну землю й відгукнулися у серцях глядачив вдячністю, любов*ю та вірою у світле майбутне. 
 

Валентина Єфремова мистецтвознавець, 
заслужений працівник культури України, 
лауреат премії ім. Платона Білецького
Фото Алан Юй