В Йорданії відкрилась виставка відомих українських митців

Проект відбувається у рамках відзначення 25-річчя з дня встановлення дипломатичних відносин між Україною та Йорданією
 
19 квітня в галереї Wadi Finan Art Galley в м. Амман, Хашимітське Королівство Йорданія, відбулось офіційне відкриття виставки «Surrealism Vs. Realism» відомих українських та йораднських митців. Виставка стала першою подією, приуроченою до відзначення 25 річниці з дня встановлення дипломатичних відносин між Україною та Йорданією. Проект реалізовано офіційним туроператором по Йорданії «Tyche Tours», за підтримки Посольства України в Королівстві Йорданія та Міністерства туризму Йорданії.
Експозиція виставки побудована на контрасті. В роботах українських митців відображені теми любові, релігії, поваги до історії та предків, а також пейзажні мотиви обох країн. Йорданські автори у своїх полотнах підняли теми глобальних конфліктів та воєн.
 
У відкритті виставки взяли участь Посол України пан Сергій Пасько з дружиною, Посли Італії, Мексики та Азейбарджану в Йорданії, культурні діячі і громадські активісти, що приїхали на цю подію з України, представники йорданської культурної і бізнес-еліти та української діаспори. Виставка викликала значний інтерес та неймовірну відвідуваність навіть для відомої в Аммані галереї.
 
Посол України в Йорданії пан Сергій Пасько зазначив, що дипломатичні відносини між Україною та Йорданією були встановлені саме 19 квітня 1992 року після обміну дипломатичними нотами. «За ці роки багато чого вже досягнуто, співпраця є постійною і активною, зокрема Йорданія підтримує Україну у міжнародних організаціях, що для нас є дуже важливим. Також ми активно розвиваємо стосунки у культурно-гуманітарному співробітництві і свідченням цього є дана виставка. Ця подія є досить яскравою, адже в експозиції представлені картини художників обох країн і вони відображають абсолютно різні культурні та ідейні складові».
Серед авторів, учасників проекту, Посол відзначив українську художницю Галину Попінову, яка вже представляла свої картини в Йорданії у грудні 2016 року. «Цього разу вона привезла роботи, в яких відображена природа й культура як України, так і Йорданії. Галина Попінова є представницею великої династії відомих художників, започаткованої паном Сльотою. У своїй творчості вона представляє традиційний український живопис, тому ми будемо сприяти проведенню виставок її картин у Королівському художньому центрі та Посольстві України в Йорданії. Можливо ми приурочимо це до Дня незалежності та Дня конституції України, адже цього року ми плануємо по-особливому відзначати важливі дати».
 
Сама авторка зазначила, що у своїх картинах вона створює світ, який їй би хотілося бачити навколо. «Особливо тепер, у час війни в нашій країні, я пишу яскравими, радісними кольорами, обираю життєствердні мотиви, адже прагну підіймати настрій глядача, можливо цим покращуючи його внутрішній стан».
Галина Попінова також підкреслила, що серед багатьох країн, в яких їй довелося побувати, саме Йорданія завжди спонукає до творчого злету, тому для цієї виставки вона вирішила створити картини, в яких змогла висловити своє ставлення до екзотичної країни та її народу. «Мене вразила любов йорданців до культури та історичної спадщини, особливо Петри, як скарбниці цілої країни. Мною керувало бажання зробити жест поваги і комплімент людям, представивши основні їх цінності. Зокрема, Петру, як символ багатства і високої культури з давнини століть; гранати, як символ достатку і родючості; каву з кардамоном, як атрибут їх гостинності та відкритості до діалогу.
Друга частина моєї виставки пов'язана з Україною. Наприклад, в експозиції є портрет українки. Цю картину я привезла навмисно, адже хотіла представити нашу культуру через образ жінки з відкритим обличчям і прямим ясним поглядом, одягнену в національний костюм. Такою я показала їм Україну. І навіть костюм, який я сама одягла на відкриття – чорний як наш чорнозем, прикрашений яскравим намистом, як символом її плодючості є також одним з образів моєї України,» – наголосила художниця.
 
Скульптор Антон Титов представив на виставці роботи, які відображають цінності, характерні для кожної нації, незалежно від її традицій, релігії та культури. «Родина, діти, свобода, віра, мир – все це можна показати у будь-якій країні. Я прагнув привернути увагу саме до цих аспектів людського життя і прикметно, що не лише дорослі, а навіть йорданські діти зрозуміли ідеї, закладені мною в кожну роботу».
 
«Мені дуже приємно, що ми можемо пропагувати українську культуру за кордоном, зокрема показувати роботи наших художників і дизайнерів. Таким чином ми прокладаємо культурні, дипломатичні та бізнес-мости між Україною та іншими країнами. Наприклад, у нас раніше відбулися проекти на Кіпрі та ОАЕ, зараз ми відкрили виставку та плануємо ряд нових заходів в Йорданії, наступною обраною нами країною є Греція. Вже у жовтні цього року запланований масштабний проект українських митців в Афінах – це буде живописна виставка та показ мод від українських дизайнерів. Зараз ми формуємо групу українських художників, дизайнерів і фотографів,» – зазначила організатор проекту, директор київського офісу «Tyche Tours» Юлія Коваленко.
 
Продовженням україно-йорданського мистецького проекту буде спільна виставка українських та йорданських художників, проведення якої заплановано на початку 2018 року в Музеї сучасного мистецтва України (м. Київ, Україна).
 
Партнерами проекту стали український перевізник «Українсько-середземноморські авіалінії», Музей сучасного мистецтва України та Київська організація Національної спілки художників України.
Виставка триватиме до 8 травня 2017 року в галереї «Wadi Finan Art Gallery». Адреса: Mohammad al Shabibi Street, Building 4, Jabal Amman (1st circle off of Rainbow Street).
 
Фотограф – Сергій Гриценко.  
Спілкувалася Світлана Яценко.