ПОЛОЖЕННЯ про мистецький проект «СПРАВЖНІ УКРАЇНЦІ»

ПОЛОЖЕННЯ
про мистецький проект  «СПРАВЖНІ УКРАЇНЦІ»


Організатори:
Київська організація НСХУ, НСХУ, Міністерство культури України, Департамент культури Київської міської адміністрації, Дирекція виставок НСХУ

Місце проведення:
Виставкові зали Будинку художника НСХУ. Київ, вул. Січових стрільців (Артема) 1/5.

Час проведення:
18–28 вересня 2015 року

Концепція:
Концептуальна складова проекту «СПРАВЖНІ УКРАЇНЦІ» – багатошарова та багатовекторна. Образ українця – від видатних історичних постатей, відомих політиків до звичайної простої людини протягом століть хвилював думки філософів, культурологів та діячів культури та мистецтва – поетів, композиторів та художників. І саме художники, як ніхто інший, засобами образотворчого мистецтва, гостро і точно відчуваючи атмосферу часу, здатні у прямому і переносному сенсі зазирнути у очі сучасників, відтворити їхні образи у мистецтві. У 2013–2014 роках Україна пережила небувалі соціальні потрясіння. Історичні наслідки доленосних подій не могли не відбитися на образах наших сучасників і сьогодні можна сміливо стверджувати, що українці змінилися, стали іншими, по-справжньому вільними та незалежними.
Рік, що минув, дав художникам можливість творчо і філософські переосмилити події. У коло зору митців потрипили практично всі верстви населення – політики та чиновники, військові та інтелігенції, пролетарі, селяни та олігархи, світська тусовка та волонтери, зірки шоу-бізнесу та бомжі, домогосподарки та студенти, герої та антигерої. Але кожен із них – це частина єдиного організму, яку неможливо відокремити і яка має свої функції та значення. Головне – відчуття та розуміння цінності кожної людини.

Яким постає та залишиться для нащадків сучасний українець у творах мистецтва? Саме на це та інші запитання має дати відповіді проект «СПРАВЖНІ УКРАЇНЦІ».
З огляду на величезний пласт, який може охоплювати цей проект, пропонується обмеження часу створення творів мистецтва – до 5 років.

Оргкомітет планує створити Кураторську групу із числа членів різних секції КОНСХУ, на яку покладатимуться функції формування експозиції та відбору робіт проекту.
   
Умови участі:
1. До участі у проекті запрошуються професійні художники, які мешкають у Києві та Київській області.

2. Художник може запропонувати на розгляд Кураторської групи будь-які твори мистецтва без обмеження художніх засобів, форм та напрямків (живопис, графіка, скульптура, плакат, інсталяція, ДПМ).

3. Кожен художник може надістати на розгляд в електронному вигляді не більше 5 творів у форматі jpg до 10 вересня 2015 року (файли поганої якості, зняті на мобільні телефони, планшети – не розглядаються). Електронна адреса Оргкомітету – artukraine2015@ukr.net. Кожне фото має містити інформацію про твір: назва, рік виконання, техніка, розміри. У окремих випадках на розгляд журі приймають фото робіт розміром не менше 15 на 21.

4. До фото робіт має додаватися інформація про художника – фото, скорочена біографія, домашня адреса та контактні телефони.

5. До участі у проекті буде відібрано максимум 2 твори від кожного учасника.

6. Заявки, одержані після зазначеного терміну, не розглядатимуться. Також не розглядатимуться заявки та фотографії, які не відповідають умовам цього Положення.

7.  Кожен учасник, твори якого будуть відібрані до участі в проекті, має сплатити внесок КОНСХУ 200 (двісті) грн., які підуть за сплату оренди виставкових залів.

8.  Інформацію про рішення журі учасники виставки «СПРАВЖНІ УКРАЇНЦІ» отримають після 16 вересня 2015 року. Телефони для довідок: (044) 2721548 (приймальня КОНСХУ), 0660596212 (МТС) та 0967255568 (Київстар) – куратор проекту Наталія Сухоліт.

9.  Учасники привозять або надсилають твори, відібрані для участі в проекті «СПРАВЖНІ УКРАЇНЦІ» до Дирекції виставок НСХУ 14 вересня 2015 року з 14-00.

10.  Твори мають бути підписані та повністю підготовлені для експонування.

11.  Оргкомітет проекту «СПРАВЖНІ УКРАЇНЦІ» не бере на себе відповідальність за пошкодження і втрату творів під час транспорту (пересилки).

12.  За збереження творів, що складуть експозицію, під час проведення виставки «СПРАВЖНІ УКРАЇНЦІ» відповідає Дирекція виставок НСХ України.

13.  Учасники особисто забирають твори після закінчення виставки. Термін зберігання творів у Дирекції виставок НСХУ обмежений – не більше 2 місяців після закінчення виставки, тобто до 28 листопада 2015 року. Після цієї дати ДВ НСХУ не несе відповідальність за збереження. За зберігання робіт після зазначенного терміну штраф – 5 гривень за добу.

14. Оргкомітет та Кураторська група проекту «СПРАВЖНІ УКРАЇНЦІ» залишаються за собою право використовувати надіслані для участі у проекті фото для використання їх при виготовленні поліграфічної продукції – афіші та запрошення, а також у мережі Інтернет та ЗМІ з метою популяризації проекту, створення його позитивного іміджу та залученню якомога більшого кола відвідувачів.  

15. Умови друку каталогу до виставки обговорюються додатково.

16. іІнформація про виставку та умови участi:  https://www.facebook.com/events/1591500664456015/1591501664455915/