Мир дому нашому

Художник Філіп Ілліч Чорнобров запрошує до спілкування у щойно відритому новому мистецькому центрі «Frt-Flor»  у столиці України на вулиці Фролівській. Місце унікальне і за намоленістю і за вдалою транспортною розв’язкою. 
Як розповів Філіп для журналу «Справи сімейні», реалії сьогодення передбачають пошук нових форм співпраці. Найвишуканий сучасний інтер’єр неможливо уявити без картини. Картина не є просто предметом його оздоблювання, а й суттєвим джерелом настрою, естетичних поглядів людини, будь то приватне приміщення, чи громадське середовище. Мистецький простір створює не тільки особливу ауру духовності, його завдання значно ширші, це впливає на формування культурно-мистецьких поглядів суспільства.
Народився Ф.Чорнобров на мальовничий гостинній Буковині й з відкритим серцем увійшов у столичний бомонд, де опанував різні види образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Фахову освіту здобув у Харківському художньо-промисловому інституті і вийшов у самостійний творчий шлях багатогранним художником у царині архітектури, графіки, живопису, декоративно-прикладному мистецтві. Художник вдало будує композиційний простір картин, надає багатоплановості, величності обраному краєвиду. Саме такими є полотна з морськими узбережжями, романтичними обрисами гірської гряди Кара-Дагу, Урбаністичні мотиви Києва, Львова що представлені на виставці. В картинах відчувається життєдайне середовище де  живуть, працюють, мріють люди. 
Творчий дар бачити прекрасне в буденному, допомагає митцю підкреслити особливість обраного мотиву. Художник використовує різноманітні творчі прийоми - градацію світлотіньових переходів, багатоплановість, наповнення картини киснем, простором. Мабуть тому його твори спонукають до роздумів, спілкуванню. Дійсно, чимало композицій мають музичну тональність в яких відчувається щира українська пісня, як на жанровій картині з лелеками, присвяченій Івану Миколайчуку, яка доречи є програмною на виставці.
Картини створені художником оспівують красу навколишнього світу, а це рідна Буковина, Чернігівщина, Київщина ота мальовнича українська природа, куди заносила доля Філіпа на пленери. Як фаховий архітектор художник вдало будує простір, створює величні панорамні пейзажі в яких вирує його поетичний настрій та романтична душа. Представлену мистецьку подію характеризують спільна ідея - художник і дизайнер, інтер’єр і живопис, картина в інтер’єрі.
Щасливе подружжя Чорнобровів це родина-свято, сповнене життєдайної енергетики та любові до людей. Саме так щедро й гостинно вони зустрічали своїх гостей, де у невимушеній обстановці не тільки гомоніли про мистецтво, а й слухали бардівський спів, читали вірші, наповнювалися натхненням, мріями по щасливу долю України.
Ф.І. Чорнобров член НСХ України, Спілки дизайнерів України, Спілки рекламістів України, педагог та громадський діяч. В творчому доробку художника понад 65 художніх виставок: всеукраїнських, республіканських, персональних, групових, міжнародних, участь у симпозіумах та пленерах. Сьогодні твори митця знаходяться в приватних колекціях США, Італії, Франції, Польщі, Німеччини, Ізраїлю, Кореї, Чехії, Шотландії, а також країн СНД та України та багатьох музеях. Філіпп працює як дизайнер, він проектує інтер’єри, створює декоративні вітражі, фонтани, світильники. Майстер займається також різьбленням по дереву і створює монументальні панно. Живописець і графік, Філіп Чорнобров є автором чудових керамічних виробів, які експонуються на виставці. У творчих подорожах до Польщі, Румунії, Болгарії, Шотландії художник завжди бере свій етюдник. Його ваблять мальовничі морські узбережжя, самобутні вулиці європейських міст, загадковість старовинних парків, таємничі замки, собори. Вбираючи перлини європейської культури, Філіп залишається перш за все українським художником. Мальовнича Буковина, де народився художник, дала натхнення майбутньому майстру на все життя, ось чому в його творчості яскравою стрічкою проходе тема любові до рідної землі, українського народу. Подорожуючі Україною, він находе для себе нові враження: так народилися триптих “ Качанівка”, “Після грози. Володимир – Волинський”, “Церква Святого Миколая. Чернівці, “Буковель. Краєвид на Говерлу», “Коктебель. Погода наладжується ”. 
Художник живе і працює в Києві, його майстерня знаходиться в історичному центрі Подолу, біля Андріївського узвозу. Дивовижна атмосфера де вирує відгомін епох, справжня любов до міста дозволяє художнику створювати самобутні, оригінальні твори. Київ по особливому оспіваний в творах митця, на багатьох картинах відчувається дивна українська пісня, а зображені сакральні пам’ятки приваблюють  загадковістю і навіть містичністю. Безумовно відвідувачів Подолу зацікавлять такі картини “Тут я творю”, “Контрактова площа. Київ, “Минулий Андріївський”, “Мистецькі схованки”, “Спалах сонця”, “Золота осінь в Києві», які оживають в уявленні подорожніх самобутніми мальовничими  куточкам.
 Весь свій час, а це понад 30 років поспіль, Ф.Чорнобров присвячує творчості, талант, натхнення, прагнення відкрити щось нове, невідоме впливає на самобутність створених картин. Митець вдало перекидає містки між минулим та сучасністю, підкоряючі різні стилі і напрями у своїй творчості. 
Особливу вдячність Ф.Чорнобров висловив заслуженому художнику України Петру Зикунову, який весело і неформально направляв течію цієї святкової події. Безпосередньо висловилися заслужений художник України Анатолій Марчук, заслужений працівник культури України мистецтвознавець Валентина Єфремова, друг родини художник Сергій Московченко, майстер декоративно-прикладного мистецтва Микола Волга журналіст Ліна Майба. Були приємні сюрпризи виступ барда Володимира Хоменко та приїзд художника з Івано-Франківська Федора Матейчука. 
Побажаємо Філіпу Іллічу Чорноброву подальшого натхнення в створенні свого проекту «Майбутнє України: Київ у 2104», яке художник бачить щасливим, заможнім, унікальним центром світу. Саме такі віщі сни надають йому впевненості твори світ по законам краси та шляхетності. 
 
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець
фото автора
19.04.2016