Нові кроки творчого проекту «Повернення»

У великій виставковій залі Конотопського міського краєзнавчого музею імені О.М.Лазаревського о 12.00 20.04.2016 відбулося урочисте зібрання з нагоди передачі громадською організацію «Сумське земляцтво у місті Києві» у дар Конотопському міському краєзнавчому музею імені О.М.Лазаревського мистецьких творів художників, уродженців нашого міста: Володимира Масика (1917-1996) та його сина члена Національної спілки України Олександра Масика та члена НСХУ Олега Набоки.
Гості з Києва (Валентина Єфремова – мистецтвознавець, заслужений працівник культури України, куратор проекту «Повернення»; Віктор Солдатенко – професор, доктор економічних наук; Людмила Клюй – народна майстриня, лялькарка, живописець; Микола Нечвоглод – Заслужений художник України та Григорій Василенко – Почесний громадянин міста, голова Конотопської міської ради трьох скликань, голова Конотопського відділенні Сумського земляцтва) передали у дар нашому місту десять графічних творів Олега Набоки,  продовжувача найкращих традицій української графіки, у яких художник представляє героїв через образи-символи, черпаючи натхнення з багатовікової історії людства; чотири етюди українських краєвидів автора Олександра Масика, які художник створив у олійній техніці, де відображена і мистецьки знайдена краса у буденних ситуаціях українського буття, мальовничих околицях краю та три твори Заслуженого художника України Володимира Масика, натюрморт з чарівними гвоздиками, що є присвятою героям минулої Другої світової війни. Широта живописної майстерності художника виражені у двох пастельних краєвидах. Відомий художник працював у жанрах – батального, пейзажного і жанрового живопису, відомий як талановитий графік, віртуоз різця. 
За підписом голови «Сумське земляцтво у місті Києві» І.Рішняка була передана Подяка місцевому благодійнику В.Демідку, який вже протягом багатьох років підтримує творчі проекти земляцтва. Також для музею були передані друковані видання товариства, в яких розкривається вклад сумчан у духовне відродження рідного краю.  
У подарунок від Сумського земляцтва музей як запоруку подальшої плідної співпраці музей отримав дві мистецькі роботи відомого художника Миколи Нечвоглода, твори якого зберігаються у багатьох музеях України.
Мистецька скарбниця міста Конотопа сьогодні поповнилася вишуканими мистецькими творами наших земляків.
Привітали гостей з Києва на гостинній конотопській землі секретар міської ради Олена Багрянцева, начальник відділу культури і туризму міської ради Олена Шинкаренко та директор міського краєзнавчого музею ім..О.М.Лазаревського Артур Мокроусов. На згадку про Конотоп гості отримали книгу на краєзнавчу тематику «Конотоп на перехресті шляхів» та книги Ніни Вельгоцької «Шляхами Малевича. Зупинка Конотоп».
Чудовим музичним подарунком для всіх присутніх стали музичні композиції у виконанні Світлани Мішакової та Максима Муштаєва.
Отак був прокладений ще один місток єднання української спільноти, якій небайдужа рідна держава та її майбутнє.
 
1. А. Мокроусов;   2. майбутня зiрка
 
 
  В. Eфремова про проект  "Повернення"
 
  Делегацiя та керiвництво Конотопа
 
  Г. Василенко
 
  гостi на тлi Кролевецьких рушникiв
 
 
 
Інтернет ресурс  21.04.2016.