З Україною разом

В столиці України на території Національного наукового еколого-натуралістичного центру Міністерства освіти України відбувся творчий проект «Діалог з природою 2016». Організатори заходу Національна спілка художників України, Спілка дизайнерів України, Дирекція виставок НСХУ, Секція декоративно-прикладного мистецтва КОНСХУ. Автор проекту член Національної спілки художників України, лауреат премії ім. Глібова Володимир Балибердін та член Національної спілки дизайнерів України, відомий флорист Галина Дюговська,  куратор Ігор Балибердін присвятили творчий пленер  25 річниці Незалежності України.
Подібні проекти були започатковані в США ще на початку ХХ століття і швидко розповсюдилися по всій планеті. На Україні слід назвати такі самобутні проекти як Міжнародний симпозіум «Могриця» надихачем та організатором якого є відома художниця Ганна Гидора. Нещодавно відбувся Міжнародний симпозіум дерев’яної скульптури в Пущі-Водиці який вразив фахівців своїм високим рівнем виконання. Художники їздять по світу у пошуках творчого натхнення, але мальовнича українська земля, історія свого народу сповнена знакових подій завжди спонукає до нових звершень. Все це свідчить, що людям бракує спілкування в природою і вони прагнуть прикрасити оточуючий світ рукотворними художніми інсталяціями и привернути увагу до здорового засобу життя, поєднати родини навколо прекрасного. 
Четвертий Міжнародний еколого-мистецький пленер «Діалог з природою» зібрав митців з України, Польщі, Німеччини поєднаних палким бажанням прикрасити урбаністичний простір життєдайними витворами з природних матеріалів. Незважаючи на проблеми у нашому суспільстві, художники намагалися створити свій райський куточок наповнений радістю, душевністю, привернути увагу до чарівних об’єктів природи які сформувалися століттями у цьому намоленому місці. І не даремно, бо понад 200 років тому саксонець Вільгельм Крістер садівник і підприємець розпочав прикрашати наш Київ. Саме за його ініціативи саджанці розповсюджувалися по київським районам і перетворили місто у сад. Він вкладав у свою справу любов та творчу ініціативу дбаючи про навколишню красу. Так, благородна ідея перетворити місто у квітучий сад, підтримується киянами з покоління в покоління. 
Для столиці України організація подібних проектів це ще один крок для входження у європейську спільноту, зазначила заступник голови Київської міської адміністрації Ганна Старостенко. Тому недаремно автори ідеї «Діалог з природою» вивчаючи досвід закордонних митців, вже вчетверте поспіль додають чимало зусиль, щоб сформувати концепцію ідеї створення художніх образів суто українського формату. Основою арт-обєктів є життєдайна гілка лози у поєднанні з природними матеріалами. Тут великий потенціал для фахівців кераміки, флористів, ювелірів, скульпторів, майстрів емалі, дизайнерів, фахівців по соломці, плетенню тощо. Тому потужна група митців безмежно закоханих у творчий процес поєдналася для створення надзвичайно змістовних, цікавих арт-об'єктів. 
Протягом двадцяти п’яти років розбудови незалежності розкрилися невичерпні джерела української само ідентичності, витоки нашої культури, фольклорне надбання. І оцей час проведений разом на пленері показав як ми, українці, самовіддано слугуємо своїй державі кожен на своєму поприщі. Унікальна територія НЕНЦу є місцем виховання учнівської молоді, тому приємно, що вони будуть виховувати свої художні смаки на творах високого художнього рівня. Щедро поділилися своїми знаннями організатори проекту Володя Балибердін та Галина Дюговська, які влаштовували майстер-класи та відкриті уроки для присутніх. 
Почну з "Берегині" Яни Жорно, декілька місяців мисткиня вивчала тему оберегів, шукала образи «берегинь» и врешті створила свій узагальнений де є місце красі, жіночності, народності, монументальності. "Осягнення" Лени Бутко виводе наше уявлення поза межі простору, і своїм поступовим рухом надає динаміці деревам, які прикрашають пагорб. "Степи України" Вікторії Дромарецької відносять наше уявлення в неосяжні простори скіфії, промовляють величчю історичної епохи. Неймовірно сучасна "Спрага" Марії Літічевської спонукає до роздумів над сенсом життя. Невеличкий ніжний паросток пробивається до сонця з керамічного колодязя і руйнуючи усі закони показав як можна усе подолати заради ствердження життєдайної мрії. А поруч "Дух лісу" майстра кераміки Світлани Гібаленко. Композиція сповнена зворушливого настрою де в ніжних обіймах в’ють своє гніздечко пташки. 
Основою творів стала мальовнича гілка лози, а мальовничий природний ландшафт пагорбів Приорки надихали митців на створення яскравих арт-обєктів. Буквально на очах присутніх навколішний простір замайорів цікавими творами. Серед садів та березового гаю потекла вода в інсталяції Ганни Машкової,  наповнила радістю інсталяція "Осені не буде" у виконанні наших друзів з Польщі Анни Гржиб та Анни Зьєлінської. "Павутиння" Галини Дигаз не тільки стало дивною окрасою пагорба, а й привернуло увагу до збереження чистоти природи, бо майстриня створила свій арт-обєкт з використаних пакетів.
Наталка Гончарова зуміла перенести наше уявлення за межи земного існування у космічне миро створення.  Так виник дивовижний арт-обєкт «Початок» сповнений філософського бачення зародження усього живого, почуттів, емоцій, кохання. В тональності філософських роздумів створив свій арт-ленд Ігор Балибердін під назвою «Невичерпність». В дусі всесвіту створив свій ленд-арт скульптор Юрій Чернявський зі Львова, під назвою «8» безкінечність. Розпис Тетяни Гта «Вічні квіти» виконаний  на тлі звичайного паркану, який утримує пагорб, перетворив простір у казковий квітник. Надає урочистості присутнім яскрава робота «Корона» з лози та керамічними прикрасами Тетяни Ільїної. Чимало творів подарували нам радість і серед них саркастичні "Коментатори" Анни Оксимець, кумедний «Бичок» Анатолія Шерстюка з Німеччини, таємничі "Схожі на нас" Тетяни Зайцевої, величне "Вербне сонце" Володимира Балибердіна, сповнена руху"Мелодія крил" Галини Дюговської, душевна композиція «На Спаса» Валентини Єфремової. А над усім благословення Покровів Пресвятої Богородиці та монументальний твір Яни Жорно «Берегиня». 
В рамках проекту проходили майстер-класи, обмін досвідом, зустрічі з творчою молоддю з різних регіонів України. А проводив їх заслужений працівник культури України Валерій Федоров.
Кожен, хто завітає на територію Національного наукового еколого-натуралістичного центру Міністерства освіти України (НЕНЦУ) що на Вишгородській 19 в Києві, отримає естетичну насолоду, відчує отой дивний синтез краси, коли природа і люди розмочалять в тональності любові та довіри.  А дбає про діяльність науково-учбово-практичного комплексу директор, доктор педагогічних наук, людина прогресивних ініціатив та любові до природи В.В.Вербицький. Саме за його наполегливої праці комплекс перетворився у оазу естетичного виховувати молодого покоління за яким майбутнє нашої нації. 
Партнери та інформаційні спонсори проекту: Національна спілка художників України, журнал "Ландшафт и архітектура", Flor Bazar, Flower Show, Evropean Design School, Захід відбувається при підтримці Голови Печерської районної адміністрації міста Києва.
 
 
 
 
 
 
 
Валентина Ефремова мистецтвознавець 
заслужений працівник України
Фото автора
15.09.2016