Cвіт Аліси Забой

«Я можу впливати на історію…» А.Забой

Якщо направити нашу свідомість на конкретну ціль, то цілком реально сформується шлях до втілення її в життя. Людина, яка досягнула своєї мети отримує авторитет знаючої людини, своєрідного експерта у своїй галузі. Така особистість не тільки має вплив на свідомість інших, а й стає покровителем, благо чинником вагомих справ. Саме так можна охарактеризувати творчий шлях відомого скульптора заслуженого художника України Аліси Василівни Забой. 

Чимало характерних рис чарівної героїні приповісті казці «Аліса в країні чудес», притаманні А.Забой. Замислюючись над життєвими цінностями героїня приповісті стверджує, що в кожному вчинку є своя мораль.  Саме таким є світогляд Аліси Забой, яка вміє відсіяти плевели від істинного зерна, і дати розумну пораду. 
Мистецькі прихильності сформувалися у Аліси Забой ще під час навчалася у Київській республіканській художній школі. На її рішення стати художником вплинули педагоги школи Н.Косаревська, Л.Пізант, Б.Довгань. А зустріч з провідними художниками України як Іван Макогон та Василь Бородай (керівник творчої майстерні в студентські роки Аліси Василівни,  відобразилася на її світогляді, відповідальному відношенню до розпочатої справи, пошуках свого власного творчого шляху. 
А.Забой вдумливий художник, яка досконало знається на історії мистецтва, вміє висловити свою творчу думку, дати оцінку творів інших митців. Мистецькі традиції української художньої академічної школи створили підґрунтя для її власного творчого бачення. А вплив таких скульпторів світового рівня як Олександр Архипенко, самобутність художніх образів Алли Горської,  Глибокі філософські міркування про життєві цінності, тяжіння до прекрасного через гротескні образи надали її творам неповторності та оригінальності. Біля її творів, які можна побачити на усіх значних тематичних проектах Національної спілки художників України завжди можна побачити чимало глядачів. Скульптури мають свою родзинку яка викликає симпатію, спонукає до бесіди, хвилює почуття, торкається глибин душі. Особливо це стосується жіночих образів, відвертих, сповнених гумору, іронії. Аліса створює своєрідне задзеркалля правдивих буднів без прикрас. Досить подивитися на її твори з символічними багатогранними жіночими образами «Пра», «Свята Параскева», «У затинку» і сказати словами Пророка «ми не лукавили з тобою…ми просто йшли». 
Час в творах Забой змінює оточуюче середовище, зупиняється мов у казці і переносить наше уявленні у ті виміри, якими користується художниця. Згадалися слова героїні Льюиса Кєрола Аліси , яка втішала що рано чи пізно, все стане на свої місця «..и выстроится в единую красивую схему, как кружева..». От і відливає самобутня чудесниця своє плетення з бронзи, підкоряючи час, образи, події. Підтвердженням цього і є чергова персональна виставка, твори які хвилюють своїм бездоганним виконанням, внутрішньої силою художніх образів. Саме таки є  «Ангел», «Провісник», «Святий Юрій», «Символ»,  «У виборі», «Успіння Богородиці» та ін.
До свого ювілею художниця прийшла з вагомим творчим доробком, які вражають своєю досконалістю, високою професійністю, глибоким філософським тлумаченням важливих життєвих істин. Мисткині, яка вміє у бронзі передати хвилю почуттів переповнених життєвої енергії, є що сказати людям. Її творче слово виважене, сповнене глибокого знання суті людського існування, і доповнює вислів «.. як би кожен займався своєю справою, земля б крутилася швидше». 
Ось така і є Аліса Забой самобутні твори якої увійшли в золоту скарбницю українського мистецтва. Тож привітаємо голову секції скульпторів КОНСХУ А.Забой заслуженого художника України з ювілеєм та отриманням мистецької премії імені Тетяни Яблонської. З роси вам і води шановна Аліса Василівна завдяки вашої творчості життя набирає сенсу.
 
 "Юрiй Змieборец"                        "Очикування"
 
 
 
  "Успіння богородиці"                             "Ризик"
 
 
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, 
заслужений працівник культури України 
фото автора
03.11.2016