З НОВИМ РОКОМ ТА РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!

З НОВИМ РОКОМ ТА РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!

 

Україна святкує Різдво!

Національна спілка художників щиросердно вітає мешканців та гостей столиці України з Новим 2017 роком та Різдвом Христовим. Як завжди, наприкінці року, митці прагнуть через свої художні образи внести свою лепту в різдвяні свята. І не даремно, бо Різдво Христове – одне із головних християнських свят в Україні. На широкоформатній виставці, що розгорнулася у виставкових залах Центрального будинку художника співає, гомонить, колядує, створює вертепи з зірками, встановлює оберегів-дідухів український народ. Як зазначив директор Дирекції виставок НСХУ, заслужений діяч мистецтв України Ігор Волощук понад чотирьохсот представлених творів випромінюють позитивну енергетику нашої дружньої української спільноти. Метаморфозам уявлень художників немає межі. Експозиція прикрашена усіма видами образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва які красномовно розкривають яскраві таланти, якими пишається кожен регіон України.  
Незважаючи на складний економічний, екологічний, політичний стан, митці намагаються привнести в сьогодення позитивну тональність, зазначила на відкритті виставки начальник відділу образотворчого мистецтва Євгенія Крутоголов. І це їм вдається, бо представлений вернісаж демонструє розмай жанрів, творчих тлумачень, фантазій які приваблюють своїми дивними метаморфозами. Що цікавить художників, на що насамперед вони привертають увагу, що бентежить душу? А відповідь можна знайти мандруючі виставкою та відчути як вирує життя в кожному сюжеті представлених творів, поділився думками заступник голови правління НСХУ Костянтин Чернявський. Незважаючи на розмай стильових, жанрових та колористичних уподобань відчувається цілісність побудованої експозиції, що говорить про високий фаховий рівень команди Дирекції виставок НСХУ.
 Автори звертаються до традицій та звичаїв нашого народу, тлумачать обряди, стародавні міфи та легенди. Окремою стрічкою вирізняються картини на християнську тематику. Історії з Святого письма подані у сучасній інтерпретації дуже зворушливі, повчальні це і Віфлеємська Зірка, волхви з дарами, мотиви поклоніння та вшанування Новонародженого Спасителя. Саме такими є твори  Кари Олександра «Легенда Свято-Рождественського Богородицького монастиря», Дячук Анастасії «Різдвяна ніч», Несміянова Ігоря «Різдво»,  вишукана витинанка Аксьоненко Наталії з хвилюючим сюжетом народження Христа.
Чимало творів пройняті глибинним відчуттям гармонії людини і природи, особливо це стосується жанрових мотивів, або мальовничих краєвидів. Рідна Україна від сходу до заходу, півночі до півдня поєднана творами художників любов’ю та радістю. Досить подивитися на розкішні зимові мотиви Могілевського Кості, Камишного Юрія, Чернявського Костянтина, Кафарського Юрія, Константинопольського Марка та ін.. Дивовижна мальовнича Україна випромінює святковий настрій через красу живописної палітри, яка від першого погляду бере у полон. 
Серед учасників виставки знані майстри образотворчості. Так розкішна харківська школа представлена творами Юрія Вінтаєва, Віктора Ковтуна, Віктора Чауса, серед одеситів вирізняються твори Анатолія Горбенка, Сергія Лозовського, Петра Нагуляка, приваблює й самобутня закарпатська школа творами Андрія Іванчо, Золтана Мичка та багатьох інших, бо що не твір, то сяє нова зірка в дивовижному розмаї української образотворчості європейського рівня. 
Найбільше всього творів представили кияни серед яких такі метри українського мистецтва як Василь Андріяшко, Віра Баринова-Кулеба, Аліса Забой, Валентина Виродова-Готьє, Олексій Петренко, та ін. Так Анатолій Фурлет переносить нас у космічні виміри наповнені життєдайною філософію та вірою в світлі ідеали. Інформаційне поле художника з образно символічними мотивами напоєне розкішними кольоровими градаціями. Досить назвати «Портрет матері» пензля Романа Петрука, вишукана живописна палітра якого вдало розкриває тепло материнського погляду, яке хвилює, викликає любов та родинні почуття. Саме таким і є свято Різдва, яку увійшло в історію людства понад дві тисячі років тому і сьогодні не втрачає свого особливого значення та актуальності. 
Понад чотири сотні художніх робіт різних жанрів, стильових неймовірним розмаїттям форм, барв та творчої уяви. Символіка кодових знаків, яка червоною стрічкою проходе майже через більшість представлених творів, єднає наше сьогодення з віруваннями та звичаями наших предків. 
Під час відкриття виставки відбулося урочисте нагородження лауреатів премій імені Катерини Білокур за видатні твори традиційного народного мистецтва (подружжя Колечко Тетяна та Сергій за серію творів в техніці гарячої емалі) та Михайла Дерегуса в галузі образотворчого мистецтва 2016 року. В номінації «живопис» лауреатом став Роман Петрук (м. Луцьк) живописна серія творів «Портрети сучасників»), а у номінації «графіка» - Тетяна Животкова (м. Київ)  серію робіт у техніці акварелі «Прохорівські враження». Премії вручила перший заступник Міністра культури України Світлана Фоменко, яка також подякувала художникам за їхній творчий внесок в українське мистецтво. Так щороку  скарбниця української культури поповнюється новими здобутками європейського рівня.
Поринути у чарівний світ зимових краєвидів та відчути різдвяний святковий настрій можна до 15 січня у столичних виставкових залах Національної спілки художників України. 
Вітаємо друзів сайту КОНСХУ з Новим роком та Різдвяними святами які єднають нас духовно, родинно, творчо з вірою та надією у краще життя.  «Нині радість стала, яка не бувала, над вертепом Зоря ясна світові засяла… - співає, колядує, засіває Україна. 
 
 
 
 
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, 
заслужений працівник культури України 
(фото Анни Лукьяненко).

29.12.2016