Різдвяна Зірка в галереї «М-17»

Нині радість стала, яка не бувала.
Над вертепом Зоря ясна світові засяла..
(народна пісня)
Про найголовніше свято людства Різдво Христове змістовну інформацію дає Святе Письмо. Читаючі Біблію ми дізнаємося чому саме цій події приділяється стільки уваги, чому народження Спасителя має таке важливе значення для свідомості людей. Кожен мріє про щастя, кожен прагне зустріти свою половинку та у любові народити та виростити дітей, але на життєвому шляху не всім вдається подолати підводні рифи і побудувати щасливе життя.
Коли Господь творив світ був задоволений своїм творінням і благословив людину на життя вічне у любові та праведності. Гріх спокусив перших людей Адама та Єву і оцей вірус зла, жадоби, гордині, зради посіяв плевели, які стали забивати істинні праведні зерна. Тоді Господь послав у світ Благу вість надії яка засяяла у Віфліємі Різдвяною Зіркою. Вклонитися новонародженому немовляті прийшли волхви і не с пустими руками, а як годиться з подарунками найкоштовнішими на той час   - золотом, ладаном та  смірною. 
Так, понад дві тисячі років тому, ця зворушлива подія крокує по землі. Не залишилися байдужими художники, музиканти, поети які знаходять безліч художніх образів на різдвяну тематику. Засвідчили своє відношення ло Різдва Христового митці Київської організації Національної спілки художників України, яка влаштували виставку в галереї сучасного мистецтва «М-17». Серед 40 учасників головний акцент взяли на себе прикладними та скульптори, які зуміли створити самостійні мистецькі оази в обрамленні яскравих творів живопису та графіки. 
Червоною стрічкою виставку поєднав святковий настрій який випромінювали представлені твори. Серед яких «Янгол» та «Виноградна лоза» заслуженого художника України Аліси Забой, оригінальна серія одухотворених новонароджених слоненяток, носорогів, бегемотів, рибок  створених у бронзі заслуженим художником України Олегом Пінчуком, вишукані твори з кольорового кришталю Стаса Кадочнікова, інтригуюча своєю оригінальною подачею поливна кераміка Марка Галенка, мажорні твори Тетяни Зайцевої, красномовно промовляють відгомоном голосу предків вітражі Тетяни Грицай, зачаровую яскрава фігуративна поливна кераміка Нелі Ісупової. Піднімають у небеса крила любові Володимира Балибердина, який щедро благословляє присутніх самобутнім «Янголом» та «Козацькою зіркою». А у вишуканих плетеннях Галини Дюговської звучить акордами любові червона «Нитяна мадонна» та білосніжна «Слов’янська берегиня». Привертає увагу й кераміка кандидата мистецтвознавства Володимира Хижинського, який шукаючі істину створює свої сучасні яскраві образи сповнені добра та краси.
Чимало натюрмортів наповнені суто українським духом в яких вирують кодові знаки, фольклорні надбання сивочолої старовини, артефакти стають не тільки прикрасами створених композицій а й надають повчальну історичну інформацію як у творах Олександри Гордієць. Пейзажі сяють красою мальовничої Україні, яка представлена живописом заслуженого діяча мистецтв України Івана Пилипенка, Олександра Ольхова, Галини Попінової, філософськими роздумами акварелей Віталія Пізанта та ін. Дзвіниці храмів сповіщають про дивовижне свято Різдва Христового і наповнюють простір духовним оновленням, станом миру та спокою. Саме такими є серія творів присвячених історичному Києву заслуженого художника України Петра Зикунова. 
Відбувся і дебют молодої самобутньої художниці Ірини Третяк, яка створила цілий світ красномовних образів звірів та птахів наповнених чистотою і відвертістю радісного дитинства. Життєдайною енергією наповнили виставковий простір півники, жирафи, мавпочки, зебри, папуги які радісно запрошують до спілкування.  Серед молодих митців слід назвати Сергія Галенка, Катерину Гончар, Тетяну Пранчук та ін. твори яких створили святковий наповнений радістю колаж. 
Відкриваючі виставку генеральний директор галереї народний художник Олег Пінчук побажав колегам творчого натхнення в досягненні нових висот в мистецтві. Вітальні слова голови правління КОНСХУ Віктора Коновала були спрямовані до присутніх с побажанням витримки та єднання, яке дає нам мистецтво спрямоване прикрасити оточуючий світ. В організації свята прийняла участь асоціація партнерів України АРU. 
Виставка засвідчила високі досягнення українських митців, які на основі класичних зразків, фольклорних надбань українського народу та сучасних трансформацій створили свій мистецький простір в якому вирує професійність та глибока змістовність. Абстрактно-інсталяційні композиції розмістилися на 160 квадратних метрах галереї і поєднали концептуально виставковий простір, утворюючі свої арт-простір в якому кожен автор виконував своє соло. Серед цієї оази краси та духовності привітали гостей виразним танцем артисти агенції Нобелон Анастасія Соболева та Сергій Житпелев.  
Щоб зробити свято потрібно не так багато – головне поєднати зусилля в бажанні зігріти любов’ю інших. «Нині радість стала, яка не бувала…» співає, колядує український народ Христа прославляє,  життя благословляє з вірою та надією на краще.
 
 
 
 
 
Валентина Єфремова, мистецтвознавець, 
заслужений працівник культури України, 
лауреат премії ім. П.Білецького.
Фото власність агенції Нобелон
.
12.01.2017