Дню Незалежності присвячується

У колообігу творчості – краса
У виставковій залі Національного музею історії Києва аншлаг. А зібрали його п’ятеро художників, які багато десятиріч прикрашають  життя своїми творами.
Багатогранність їхніх обдарувань продемонструвала експозиція з різних видів образотворчого мистецтва: живопис, графіка, скульптура, плакат, художнє проектування.  Виставковий простір розбився на декілька мистецьких площадок, де кожний мистець виконував своє соло, поєднане прагненням передати красу української землі. 
Так, через плакати Валерія Вітера можна прослідкувати історію розвитку нашої держави зі знаковими подіями, як «А ми дивились і мовчали..», «Російська гуманітарна допомога», або «Ukrainian ART».  Майстерність художника цілком обумовлена творчою підготовкою від навчання у Республіканській художній школі, до отримання диплому Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Гостросюжетні плакати, змінюються ліричними пейзажами створеними на пленерах у Седневі, Києві, Закарпатті, Криму. Твори художника побачили у провідних галереях світу: Канади, Швеції, Франції, Фінляндії, Куби. Валерій виходив неодноразово переможцем у  численних конкурсах плакату, але головною нагородою вважає премію ім. Г.Нарбута. Україна знає Валерія Вітера і як соліста відомого ансамблю «Кобза», так у творчому коло обігу митця вирує гасло - нести красу людям.
Для Петра Зікунова заслуженого художника України, стартовою площадкою став Київський державний художній інститут, де він опанував живопис. Вчителі, які були поруч, а це О.Сиротенко, К.Трохименко, А.Пламеницький прищепили бачення світу через художні образи. Ось і сяють золотими куполами твори митця присвячені історичному Києву, милують око ліричні, суто українські пейзажі, як  «Рось», «Світлий день», «Херсонес», «Соколине».
Кировоградська мистецька школа дала поштовх до самостійної творчості Семену Равському, який все своє життя слугує Київському Музею історії Києва, де він працює головним художником. Ми знаємо Равського в основному як прекрасного проектувальника, але митець представив свої зворушливі пейзажі, в яких вирує дивний настрій людини, яка переповнена романтичними почуттями. Досить подивитися на його полотна із зображенням води,  або панорамними сільськими мотивами. Різні пори року хвилюють митця саме серія зимових весняних, осінніх мотивів  красномовно розкривають живописний талант художника. Серія представлених портретів підкреслює вміння  передати внутрішній стан  портретуємих. 
Валерій Губенко відкрився шанувальникам образотворчого мистецтва, глибоким філософським мисленням у графічних творах «Плин часу», «Слава Бахусу», «Блукаючи душі», «Кожному світить своє сонце». В уявленні художника знакові теми перетворюються у цілі панорамні багатопланові дійства. І недаремно, бо Губенко все своє життя присвятив художньому проектуванню, де володіння виставковим простором має колосальне значення.  У порт фоліо митця оздоблення таких музеїв, як Національний музей ім..Т.Шевченка, Національний музей другої світової війни, Музей Культурної спадщини, музей ім.Богдана та Варвари  Ханенків та ін..
Приємно здивував своїми скульптурами Дмитро Віленов, завідуючий реставраційними майстернями музею. Фахівець з художньої реставрації, досконало володіє багатьма мистецькими техніками, але душу зігрівають кераміка, станкова скульптура та живопис.  Ось і вирують життєдайною енергією його виразні художні твори як «Косяк риб південних морів», «Яки. Тянь-Шань», «В’єтнамка з буйволом»  або «Посадка рису».
В цілому хочеться підкреслити громадську позицію художників, які все життя присвятили Києву, його культурно-мистецькому простору.  Ось і вирує на виставці відвертість, відповідальність і доброзичливість. Бо саме такими і є самі художники, носії прекрасного. Виставка впливає на формування художніх  смаків високим рівнем представлених творів, повчальна піднятими темами та шляхетним настроєм.  
Добрий подарунок зробили митці до п’ятої річниці Музею історії Києва розташованому у новому приміщенні на бульварі Тараса Шевченка, свого семи десятиріччя, та Дня Незалежності. Побажаємо художникам нових творчих ідей во славу мистецтва незалежної України. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець.
Заслужений працівник культури України,
лауреат премії  ім.П.Білецького 
11.08.2017