Творчий проект присвячений Києву

Пісня «Як тебе не любити Києве мій!» зразу стала народною і дорогою майже кожному мешканцю столиці України. Торкнулася вона серця й наших друзів з Китаю, які прибули в Україну в рамках святкування 26 річниці Незалежності нашої держави та 25 річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Китаєм.
Мистецький десант художників з Китаю відвідав чимало історичних куточків столиці. Побували у  Музей під відкритим небом у Пирогові, Межигірському національному заповіднику, Музейному комплексі Великої Вітчизняної війни, відчули дух Кобзаря на Чернечій горі.  Свідками цих подорожей стали пленерні замальовки, про один із таких насичених днів і піде мова у даній статті. 
В сонячний неймовірно спекотний день на території Михайлівського Золотоверхого собору розмістилися художники, які захоплено малювали українську історію. Майстер-клас давало творче подружжя київських художників -  заслуженого художника України, професора Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Генрі Ягодкіна та архітектора доцента КНАУ Ганни Носенко. Буквально на очах з’являлися завершені композиції, і це не випадково, бо Генрі Миколайович викладає композицію і має власні наукові розробки з цього предмету. історичні мотиви. 
На полотнах і папері засяли дзвіниці собору, визначилися розкішні архітектурні силуети, доріжки в обрамленні квітів, церковна альтанка,  монументальна  скульптура.   Християнська доба створювала особливий духовний настрій, але китайські митці виховані на конфуціанстві та буддійської моралі і не так просто було вихованцям Піднебесної осмислити нові духовні догми.   
Дзвіниця періодично відраховувала час, який відгукувався в душах і серцях художників неймовірно піднесеним настроєм. Так українська святиня благословляла  гурт художників на добро, красу, надихала  на творчість. Поступово вимальовувалися сюжети з пластично виразними архітектурними акцентами. Декілька годин пролетіли миттєво і  стомленість відчулася лише під час  фотографування  пересувної виставки.
Підсумкова виставка була влаштована в галереї Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури під назвою «Моя картина про Київ». Відомий вислів «Краса спасе світ», реально промовляв через представлені твори  художників. На картинах промовляла українська архітектура з ознаками бароко, млинами та хатками у Пирогові, розкішним Дніпром та історичними вуличками столиці. Чжан Лу представив натюрморт та панорамний пейзаж з Дніпром, Ван Шао Цунг (доречи самий молодший учасник) намалював Вознесенській узвіз та «Собор», Шаотин Сю встигла створити романтичний мотив з частиною Михайлівського собору олією на полотні. Ханг Бинг зуміла передати особливо замріяний стан пейзажу з Альтанкою. Прозорі світлі акварелі випромінювали дивний замріяний стан на пейзажах Пань Тіньсян та Пан Тіньмінь. Піднесений емоційний настрій поєднував експозицію, відчувалась любов митців до мистецтва і прагнення створити новий художній образ осмислюючи  історію українського народу.
Привітати учасників прийшли заступник ректора НАОМА кандидат мистецтвознавства, живописець Остап Ковальчук,  аспірант НАОМА Роман Петрук, творча родина Ягодкіних-Носенко, які підтримали захід своїми творчими здобутками та колишні студенти  НАОМА з Китаю. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець,  спів куратор акції. 
Фото Тетяни Ягодкіної
07.10.2017