Культурний обмін: в Україні відбувся україно-грузинський художній проект

У вересні-жовтні цього року в Україні відбувся Міжнародний україно-грузинський мистецький проект, присвячений культурному обміну та творчій співпраці між нашими країнами. Організаторами проекту стали Київська організація Національної спілки художників України та Фонд сприяння розвитку культури Грузії. 
Головна ідея проекту – об’єднати відомих українських і грузинських митців, як обличь сучасного мистецтва України і Грузії, щоб разом помандрувати різними куточками України і створити нові цикли картин. Тож основою проекту стали два живописних пленери у Сваляві і Седніві та, за їх результатами, три виставки у Сваляві, Седневі і Києві.
 «Проект тривав місяць. Протягом цього часу ми прагнули показати нашим гостям різну Україну: спочатку Київ, нашу столицю, потім живописне Закарпаття, а на завершення – мальовничий Седнів, як творчу мекку українських митців. Ми хотіли сормувати цілісне враження про нашу країну,» – розповідає художниця, співкуратор проекту Галина Попінова.
В рамках проекту спочатку були організовані екскурсії у Києві, потім Чернігові, Мукачево та Ужгороді. Завдяки цьому грузинські гості познайомились з одними з кращих пам’ятками української культури, відвідали музеї, галереї та майстерні художників. 
Надихнувшись культурою, мистецтвом та традиціями України, грузинські і українські митці: Олена Толкачова, Тетяна Мучичка, Олександр Мондич, Олександр Яценко, Галина Попінова і грузинські колеги – Ніно Гоголішвілі та Ірма Сурманідзе стали учасниками живописного пленеру та виставки у Сваляві, організованих співкураторами проекту, художницями Галиною Попіновою і Тетяною Мучичка. Закарпатська частина проекту була організована за підтримки готельного комплексу «Сонячна поляна».
Співкуратор Тетяна Мучичка зазначає: «Сподіваюся, що цей мистецький проект матиме продовження і стане традиційним для Сваляви. Ми готові проводити міжнародні живописні пленери і виставки. Адже культурний обмін – це і є найкращий шлях для інтеграції України у світ».
По завершенню Закарпатської частини, проект мав продовження у місті Седнів, що на Чернігівщині. Його учасниками стали такі відомі митці, як Гаяне Атаян, Марія Полякова, Сергій Поляков, Микола Скобельський, Наталя Кохаль, Світлана Аношкіна, Тетяна Діденко та Галина Попінова.
Відкриття київської після-пленерної виставки відвідав художник-графік, Президент Національної академії мистецтв України Андрій Чебикін. Вітаючи організаторів, учасників і гостей проекту він також підкреслив, важливість самого проекту та обраних для його проведення міст.
«Приємно, що в рамках цього проекту художники відвідали Закарпаття і Седнів. Закарпаття подарувало світові прекрасну живописну школу, а Седнів – це також є наша школа, бо там працювали Яблонська, Глущенко, Захаров, Данченко, Якутович і ще багато відомих українських художників. Радий, що україно-грузинський культурний обмін відбувався і у цьому намоленому творчому місці,» – зазначив він.
Грузинська художниця Ніно Гоголішвілі від імені грузинської сторони подякувала українським організаторам та учасникам проекту. Також вона відзначила гостинність українців та живописність українських пейзажів: «Ми відчули дух вашого народу, як особливо близький нам дух. Позитивні емоції від спілкування з українськими художниками і краса місцевих пейзажів наповнили наші серця новим натхненням. Ми від всієї душі полюбили Україну, тож обов’язково продовжимо українські живописні серії. А я ще й хочу вивчити українську мову».
Седнівський пленер та київська виставка відбулися за підтримки адвокатського об’єднання «С.Т. Партнерс» і компанія «Deliveri group».
 
Міжнародний україно-грузинський мистецький проект є продовженням благодійного проекту «Мистецтво, як особлива місія», ініційованого Київською організацією НСХУ спільно з адвокатським об’єднанням «С.Т. Партнерс», що тривав протягом 2016-2017 років. В ідею якого була закладена концепція «митці підтримують митців». 
Як зазначає художниця, автор ідеї та співкуратор проектів, заступник голови Київської організації НСХУ Наталія Кохаль: «Художники часто віддають роботи на благодійність, але і самі вони часом потребують підтримки. Тож ми вирішили зробити проект, у якому художники зможуть допомогти своїм колегам. І приємно, що цю ідею підтримали наші друзі-партнери Сергій Тюрін і Світлана Трофімчук.»
«Протягом року ми провели три виставки та, за їх підсумком, благодійний аукціон. Отримані кошти ми розподілили на дві рівні частини. Першу адресно направили двом художникам, які за станом здоров’я наразі найбільше потребують допомоги. Другою частиною було профінансовано даний Міжнародний україно-грузинський пленер у Седніві. Адже підтримка художників – це і створення умов для їх творчої роботи та культурного обміну,» – додає вона.
 «Насправді ми робимо те, що приносить нам особливе задоволення. В мистецтві ми черпаємо неабияке натхнення для роботи на своїй професійній ниві. Долучатись до прекрасного – це сама по собі дуже приємна справа. А коли ми ще й можемо допомогти як окремим людям, так і проведенню мистецького проекту міжнародного рівня, то звісно це особливо приємно і радісно. Це, певно, один із найблагородніших і найбажаніших напрямів, в якому ми реалізовуємо нашу благодійну мету,» – розповідає адвокат, партнер адвокатського об’єднання «С.Т. Партнерс» Сергій Тюрін.
 
Організатори зазначають, що у 2018 році відбудеться живописний пленер у Грузії, який стане продовженням україно-грузинського культурного обміну.
 
Спілкувалася мистецтвознавець
Світлана Яценко