Духовні образи

 
Є живописці, які здібні вразити не тільки своєю неординарною палітрою, а й вплинути на нашу свідомість вагомою інформацією. Такі, Богом відзначені самородки, здібні піднімати важливі теми, які формують художні смаки та духовний розвиток суспільства в цілому. Твори цих художників стають складовою культурного надбання усього українського народу. Саме до таких митців відноситься Ольга Валер’янівна Карпенко, випускниця Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Нині вона старший викладач Національної академії керівних кадрів культури та мистецтва, якій є що передати своїм вихованцям.
Підтвердженням цієї думки є виставка  «Духовні образи», яка відбулася нещодавно у виставковій залі Дзвіниці Києво-Печерської Лаври. Художниця представила понад 20 картин з християнської тематики, історії нашого народу,  портрети, пейзажі, сюжетні твори. 
До втілення творчих задумів і осмислення християнської історії, О.Карпенко звершила чимало подорожей по Україні, Греції, Італії, Франції, Іспанії де відчула святість архітектурних сакральних пам’яток різних народів, відвідала провідні галереї та музеї. Але головним підґрунтям для мисткині стали українські храмові осередки в яких вона побувала. Саме там художниця відчула відгомін історії в якому формувалася духовність української нації. Як зазначає сама мисткиня, спочатку треба було пройти шлях самовдосконалення, прожити страждання Христа, відчути силу та цінність християнського вчення, а потім братися за глобальні теми. Так народилося декілька серій картин наповнених внутрішньою гармонією, потужною енергетикою, де вирують моральні цінності. 
Дивовижно шляхетний внутрішній стан мисткині я відчула ще з попередніх наших проектів пов’язаних з Сумщиною, в яких Ольга Валер’янівна приймала участь. Наприклад пленер «Історія і сучасність» насичений героїчною козацькою темою, надав мисткині певного досвіду та вплинув на власне осмислення української історії. 
«Мене завжди вражає світло, отой життєдайний промінь, потік сонячної енергетики яка живить землю. Завжди на пленерах виникає зачарованість від побаченого краєвиду, виникають надзвичайні художні образи. Важливо прожити побачену красу, відчути страждання та поклик душі, і тоді ні з чим не зрівняна творча сила спонукає до створення картини», - зазначила О.Карпенко. Так народилися мотиви з християнської історії, в яких головне місце було відведено Спасителю. 
Завдяки представлених на виставці пейзажів ми звершуємо подорож до берегів Чорного моря де спостерігаємо за «Човнами у Балаклаві», відвідаємо романтичний «Мис», побачимо «Новий світ». Карпенко відверто запрошує нас у свій світ сповнений любові та відвертості з теплими хвилями Середземномор’я, унікальним Іберійським узбережжям. Сюжети її картин відверті, правдиві, глибоко осмислені, в них ми шукаємо відповіді на споконвічні запитання навіщо ми прийшли у цей світ. 
Можна бачити ті чи інші споруди не один раз, але просвітлення виникає як подарунок долі. Саме тоді народжується яскравий художній образ, як самотній священик на полотні «Сутінки» або романтичний мотив «Лавра взимку», хвилюючі сповнені драматизму «Молитва» та «Голгофа». Впевнений малюнок, краса композиційної побудови говорять про культуру академічного виховання яку отримала художниця в майстерні народного художника України О.Лопухова. Фахові знання О.Карпенко   закріпила в аспірантурі що дала можливість впевнено встати на педагогічну ниву. Нині вона викладає на кафедрі рисунку, живопису і скульптури Національної академії керівних кадрів культури і мистецтва.
 Ольга Карпенко тяжіє до створення тематичних картин в яких промовляє історія. Такими є серія картин присвячених Києво-Печерській Лаврі, твори присвячені козацтву, завершені образи з біблійних оповідань. Ми бачимо перед собою сформованого художника з власним стилем живописного письма, майстра передачі сили драматичних подій в історії. 
Серія портретів виявляє самобутність мисткині у передачі внутрішнього стану обраних людей, саме такими є картини «Композитор лауреат Національної премії Тараса Шевченка Віктор Степурко», «Портрет батька», «Монах», «Українка». Прозора палітра, чиста кольорова гама, вдало обрані ракурси окреслені впевненою лінією надають творам особливої красномовності. Внутрішня сила створених образів надає їм певного символізму наповненого глибоким змістом. Через представлені твори наповнені світлом і чистотою помислів випромінюється позитивний настрій, мир і спокій. 
Виставка відбулася завдяки підтримки організатора вернісажу – начальника відділу музейної роботи Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника Олега Топилко. З промовою на відкритті виставки виступив директор Інституту дизайну і реклами НАКККіМ Б.Андресюк та завідувач кафедри рисунку, живопису і скульптури, народний художник А.Кущ. Окрасою виставки стали музичні виступи геніальних музикантів, викладачів НАКККіМ – В.Степурко, Н.Овсянніковій, О.Туріної, В.Каменської та квартету Національного оперного театру України.
В цілому виставка не тільки показує красу живопису, а й силу мистецтва виховувати художні смаки, впливати на нашу духовність. Десь там за обріями проглядається парусник як вісник надії, віри та натхнення. Це і наша надія на краще життя на своїй богом даній землі. Побажаємо Ользі Карпенко подальшого творчих досягнень на славу українського мистецтва.
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України. Фото О.Карпенко
 
   Вiдкриття виставки
 
   "Зняття з хреста"
 
   "Лавра взимку" - полотно/олiя, 40х50, 2017
 
   "Портрет композитора, лауреата Шевченкiвськоі премii Вiктора Степурка" - - полотно/олiя, 80х90, 2011
 
   "Храм"
 
 
 
06.05.2018