Історія. Духовність. Мистецтво.

Ми живемо в непростий період формування українського суспільства спрямованого на європейський рівень. Державні, громадські організації шукають шляхи ствердження іміджу України у світовій спільноті.Так був влаштований творчий проект «Храми України» в організації якого прийняли участь Київська православна богословська академія, Михайлівський золотоверхий монастир, громадська організація «Сумське земляцтво у місті Києві», Київська організація Національної спілки художників України, яка доречи відзначає свій п’ятдесятирічний ювілей.
На ІІІ Всеукраїнської наукової конференції для молодих вчених та студентів «Українська православна богословська думка в загальнохристиянському контексті» прозвучала доповідь кандидата історичних наук Ю.Кухарчука «Дорога до храму»та презентована виставка художніх творів «Храми України» присвячених українському патріоту, археологу, мистецтвознавцю, музеєзнавцю вченому світового рівня М.О.Макаренку (1877-1938). 
Збереження пам’яті Миколи Омеляновича Макаренкаособливо близька Михайлівському Золотоверхому монастирю. Під час комуністичної пропаганди, керівництво революційної Української держави спланувало руйнування монастиря і побудову на цьому святому місті урядового пролетарського комплексу. Акт на варварське рішення не підписав єдиний з комісії, вчений М.Макаренко, який щойно повернувся з Санкт-Петербурга щоб бути «корисним батьківщині».Як тисячі вчених, духовних діячів тієї доби, він попав під дамоклів меч сталінських репресій. По сфабрикованим звинуваченнямМакаренко буварештований, висланий на каторгу у Казань, потім у табори в Томськ, де його і стратили 4 січня 1938 року. Завдяки клопотанням дружини Анастасії Сергіївни відбулася реабілітаціяукраїнськогопатріота у 1960, 1965, 1989 роках.
Сумське товариство, ініціювало історико-мистецький проект «Повернення», концепцією якого є ідея повернення незаслужено забутих, маловідомих яскравих особистостей сивочолої Сумщини.В рамках проекту влаштовуються щорічні конкурси живописуприсвячені уродженцю Сумщини М.Макаренку, який народився в селі Москалівка Роменського повіту, отримав блискучу освіту. Біблійне ствердження «кожен служи тим даром, до якого покликаний» підтверджує призначення М.Макаренка на землі. На Україні не було рівних йому в дослідженнях по археології, історії мистецтва, музейній справі та багатьох питаннях культурно-мистецького напрямку. Вчений залишив нащадкам вагому наукову та творчу спадщину (біля 170 наукових праць, тисячі малюнків, акварелей, екслібрисів, малюнків мап, безліч наукових карток, археологічних розвідок, фото, діапозитивів). Ідеали науки, мистецтва і культурної спадщини України М. Макаренко відстоював усе своє життя, а завдяки його археологічних знахідок, Україна отримала світове визнання. 
На монументі Кобзаря в місті Ромни Сумськоїобластівикарбувано гасло «І оживу і думу вольную на волю іздомовинивозову». Цейзаповітсвіточаукраїнського народу відгукнувся набатом дзвіницьМихайлівський  Золотоверхий монастир в ніч на 11 грудня 2013 року, коли проти мирних мітингувальників на Майдані влада учинила фізичну розправу. За трагічними подіями спостерігав М.Макаренко, бронзове погруддя якому було встановлено на Економічній брамі монастиря ще у 1997 році. Він був одним  у полі воїном, але зараз навколо нього цілий симбіоз патріотів «Небесної сотні», які загинули на Майдані протестуючі проти свавілля уряду України.  Мов би до них звертається у своїх молитвах Святіший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет закликом: «Любіть Україну не словом, а всім своїм життям». 
Своїми творами відгукнулися і художникивиставки живопису «Храми України». На представлених картинах закарбоване не тільки самобутнє сакральне мистецтво українського народу, ми відчуваємо подих історії і значення духовності у житті людини. Окрасою експозиції стали твори членів Київської організації Національної спілки художників України та членів «Мистецької світлиці» Сумського земляцтва у місті Києві:  заслужених художників України Генрі Ягодкіна, Анатолія Зорка, Анатолія Тартаковського,  Вадима Михальчука. Порадували своєю професійністю молоді живописці Іван Аношкін та Тетяна Ягодкіна (твір якої прикрашає нашу афішу). Відгукнулися й постійніучасникитворчих проектів земляцтва живописці Ганна Носенко, ОлександрМасик, Тетяна Мельничук, Олена Паламарчук, Ольга Карпенко.Кожен автор представляє свою самобутню сторінку в колі фахівців сучасного образотворчого мистецтва. Але в даному проекті їх поєднує глибоке тлумачення християнських святинь, прагнення розкрити красу українських храмів, зберегти сакральні пам’ятки для нащадків. Тому ми бачимо Києво-Печерську лавру, Софійський собор, Андріївську церкву, Михайлівський золотоверхий монастир, Кирилівську церкву, Покровський монастир на Оболоні, Фролівський монастир, Преображенський собор у Переяславі, Новгород-Сіверський монастир, Вознесенську церкву у Седніві, церкву Пресвятої Богородиці у селі Тустань. З кожним обраним мотивом пов’язана знакова історична подія українського народу.
Через щорічні творчі проекти які влаштовує Сумське земляцтво у місті Києві, ім’я Миколи Макаренка прославляться в столиці України та через пересувні виставки по Сумщині.  А навколо «одного у полі воїна», на стіні Михайлівського Золотоверхого монастиря нагадує сучасникам про боротьбу українського народу за незалежність портретна галерея«Небесної сотні».
Пам’ятаємо….
 
Валентина Єфремова куратор проекту, мистецтвознавець, заслужений працівник культури України, володар ордена Святої великомучениці Варвари       
фото Ю.Кухарчука
 
 
  А.Тартаковський. Киeво-Печерська лавра
 
  Виставка "Храми Украiни"
 
  Зорко А.E. "Осiнь в Лаврi"
 
  Карпенко О.В. "Покровський монастир"
 
   Мельнiчук Т. "Новгород-Сiверський"
  Органiзатори та учасники конференцii.