Stop Covid-19. Плакатнийпроєкт

Stop Covid-19. Плакатнийпроєкт
Історія свідчить, що художники своєю творчістю миттєво реагують на яскраві події в суспільстві. Особливо це стосується плакатного мистецтва, твори якого мобільно фіксують подію, розкривають її  зміст та відношення до неї людини. Прикладом реагування митців усього світу на коронавірус, який сколихнув людство усієї планети ХХІ століття, стала міжнародна виставка плакатів «COVID-19. PostersaboutCoronavirus» у Тегерані (Іран). 
На виставці у тегеранській галереї IdeaGallery взяли участь студенти факультету дизайну і реклами Київського національного університету культури і мистецтв під керівництвом куратора-викладача Андрія Будника. Попри карантин за допомогою сучасних методів дистанційного навчання твори чотирьох молодих графічних дизайнерів – Івана Лавриненка, Вікторії Клепарської, Вадима Кильбасовича, Марії Сухотенко – потрапили до фінальної частини міжнародної виставки плакатів «COVID-19. PostersaboutCoronavirus» у Тегерані (Іран). Відбір відбувався серед 579 професійних дизайнерів з 26 країн всього світу, фаховим жюрі було відібрано 58 творів, 4-и з яких представляли Україну. Факт експонування засвідчує міжнародне визнання успіхів студентів факультету дизайну і реклами Київського національного університету культури і мистецтв.
Одночасно з тегеранською подією виникла ідея створення подібної виставки у Києві в галереї КОНСХУ «Митець». І ось перед нами шістнадцять плакатів, наповнених глибоким змістом. Професійно виконані творирозповідають про хвилюючі питання, які виникли у людства із самого початку епідемії. Як зазначив куратор виставки АндрійБудник, представлені твори прагнуть відійти від інфографічності медичних інструкцій щодо поводження під час епідемії. Виставка демонструє плакати, які осмислюють соціальні, культурні, ментальні, політичні, психологічні, моральні, філософські та духовні аспекти, проблеми, передумови і наслідки поточної пандемії. 
На що звернули увагу художники? Насамперед, вони шукали джерело виникнення цієї невідомої досі хвороби, показували засоби захисту, розкривали хвилю розповсюдження, демонструючи своє самобутнє творче мислення.Передусім, це схематичне зображення самого вірусу з ознаками живого організму, від якого вирує загроза та небезпека життю на планеті,як на плакатіІлліВольнова.Перед нами летуча миша, як варіант розповсюдження вірусу, і заклик припинити вживати у їжу диких тварин (автор Андрій Будник). Цікаво зображена корона прикрашена червоними каміннямиіз слоганом «Коронавірус не зробить тебе королем» (плакат художника Вадима Кильбасовича). Оксана Будник привернула увагу до значення музеїв, зробивши акцент на образі стародавньої богині Гери з захисною маскою на обличчі. Плакати Марії Сухотенко, Валентини Дворник приваблюють оригінальним композиційним рішенням, яке вдало розкриває поради лікарів тримати дистанцію, залишатися дома, бути обережними, тощо. Художниця Ольга Ломкозвернулася до української історії часів козаччини через плакат «Батурин без вірусу», який є реальним замовленням Національного історико-культурного заповідника «Гетьманська столиця». Гостру тему жахливого стану пандемії в Італії фіксує Анастасія Бухарська через фігуругрецького міфологічного герояГеракла. Художники Віка Клепарська, Катерина Давиденко, Мирослава Скобля в своїх роботах перейнялися загальним напруженим станом від розповсюдження вірусу на всій планеті.Юлія Трохимчук із плакатом «Кульбаба» у метафоричній формі зосередила нашу увагу на способі розповсюдження хвороби. На важливості самоізоляції наголосила Олександра Пошабля, на свідомій поведінці – Катерина Шальнева, на профілактиці –Єлизавета Сергієнко.Через оперування символами сучасної поп-культури побудовано твір Івана Лавриненка.
Майже кожен твір доповнюють текстові лаконічні написи, які підкреслюють зміст плакату та виразність композиції, а оскільки зараз твори розсилаються по багатьом міжнародним конкурсам, то підписи виконано англійською мовою. В цілому виставка має потужнийвплив на свідомість людини. Розглядаючи плакати, ми мимоволі аналізуємо все що сталося під час пандемії, змінюємо своє ставлення один до одного, до навколишнього середовища, переосмислюємо цінності, зосереджуємося турботою про власні родини, єднаємося в боротьбі з хворобою. 
Оскільки дата відкриття виставки підпадала під дію жорсткої фази карантину, учасниками і адміністрацією галереї було прийнято виважене і свідоме рішення щодо самообмеження – виставитися у вітринах галереї, а не всередині виставкової зали і без традиційного вернісажу із келихом шампанського. Такі тривожні часи! «Передісторія подібного виду експонування у вітчизняному плакаті бере початок у «Всесоюзній вітрині політичного плакату - 1988» у Одесі, до якої долучилася і київська секція, коли твори виставлялися у вітринах магазинів, установ на вул. Дерибасівській. Ще раніше подібне практикував поет з українським козацьким корінням, автор віршу «Борг Україні», Володимир Маяковський у своїх «Вікнах РОСТА», – зазначиввикладач кафедри графічного дизайну КНУКіМ, голова секції плакату і графічного дизайну КОНСХУ Андрій Вікторович Будник.
«Для нас це можливість підтримати людство засобами мистецтва та показати творчість молодих українських художників»–розповіла директор галереї, мистецтвознавець, заслужений працівник культури України Карина Кравець. У виставці прийняли участь Андрій Будник (КОНСХУ, КНУКІМ), Оксана Будник (КОНСХУ), Анастасія Бухарська, Ілля Вольнов, Валентина Дворнік, Іван Лавриненко, Ольга Ломко, Вадим Кильбасович, Вікторія Клепарська, Олександра Пошабля, Юлія Трохимчук, Катерина Шальнєва (КНУКІМ, І курс); Катерина Давиденко , Єлизавета Сергієнко та Мирослава Скобля (КУК, ІІ курс); Марія Сухотенко (КНУКІМ, ІІІ курс).
Так у вікнах галереї «Митець» в самому центрі столиці яскраво засвітилися вогники надії. Виставка триватиме 11-31 травня 2020 року за адресою: вул. Велика Васильківська, 12. Галерея КОНСХУ «Митець».
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України
Фото київської експозиції:Андрій Вікторович Будник
Фото з Ірану:HosseinMohammadiVahidi
 
 
Будник Андрiй, A4
 
Будник Оксана, А4
 
Бухарська Анастасiя, А4
 
Дворнiк Валентина, А4
 
Кильбасович Вадим, А4
 
Скобля Мирослава, А4
 
Сухотенко Марiя, А4