Посеред осені

Під такою назвою нещодавно відбулася виставка у галереї «Митець» Київської організації НСХУ. Два полярних художника Віктор Баріба та Ігор Білецький створили осінній бал високого мистецтва. 
На думку спали крилаті слова Марка Твена, який сказав, що є два важливих дні в житті кожного з нас: перший – коли ти народився, другий – коли ти зрозумів, навіщо прийшов у цей світ. Обидва художника народилися у різні роки в липні, місяці коли бджоли збирають золотистий мед наповнений вишуканим ароматом. У Ігоря Вікентовича знак зодіаку «Рак», а у Віктора Івановича – «Лев». Цей рік доленосний для народжених у липні і сприяє переможному шляху до Олімпу. Обом присутні такі риси як вірність, дружелюбність, шанування традицій та сімейних цінностей, романтика та працездатність. Обидва переповнені творчою енергією та прагненням все довести до досконалості та знають для чого існують на землі.
Художники закінчили Київський державний художній інститут майстерня унікального художника Данила Лідера. Саме від свого наставника вони отримали усвідомлення змісту життя в духовному, а не в матеріальному благах. Отримавши академічні знання, кожен пішов своїм творчим шляхом, але дружні стосунки вини зберігають протягом усього життя. І ось виставка на двох  з романтичною назвою «Посеред осені».
І.Білецький представив свої доробки здебільше як художник театру, кіно  та телебачення. Його сценарні знахідки можуть бути самостійними художніми творами в яких вирує філософська трактовка завданої теми. Розмова йде про «Мертві души», «Ревізор» М.Гоголя, «Лісову пісню» Лесі Українки, рок-оперу «Собор Паризької Богоматері», «Ніч перед Різдвом». Ігор Вікентовичпереповнений мистецькими знахідками, його постійно запрошують для оздоблень концертів відомих артистів України. Приведу слова І.Білецького з прес-релізу до виставки: «Захоплення скульптурою, театром народили бажання об’єднати все створене арт об’єктів, шо несуть магічність матеріалу, кольорову пластичну гру поєднану з міфом, першопричиною, прадавнім відчуттям ніби ми на перші мислячі люди на землі». Так художник вводить нас у світ своїх фантазій, щедро розділяючі з іншими побачену красу, важливо лише, як казав Конфуцій, її побачити. 
Ігор Вікентович залюбки розповідає про створені художні образи, і кожна розмова це джерело знань у світі прекрасного.Кожна сценографія до спектаклів, своєрідні есе з літературного твору письменника помножене на творчу гру акторів, які оживотворяють слова тексту в образне дійство.Декорації Білецького наповнені авторською системою кодових знаків, символів, які підкреслюютьвиразність тієї чи іншої сцени спектаклю. А поруч магнетують нашеуявлення меч, макети програмних сцен спектаклів, скриня, які представлені як самостійні художні твори.
На іншій локації галереї свій Мікрокосмос створений головою секції художників театру, кіно та телебачення КОНСХУ, Віктором Барібою.  Початок мистецького шляху художника чимало пов'язаний з його діяльність в журналі «Соняшник», «Барвінок», «Пізнайко». Вільне володіння малюнком, композицією, вміння розкрити зміст літературного твору надали його ілюстраціям особливої виразності. Майже одночасно він оздоблює такі спектаклі як «Патетична соната», «Сто тисяч», «Суєта», «Політ над гніздом зозулі». Природній дар мислити художніми образами вивів художника на самобутній мистецький шлях спрямований у космічний простір з усіма його метаморфозами. У Храмі Всесвіту Баріби вирує могутня сила філософського тлумачення сенсу життя.  Він занурюється у світ космосу або глибінь океану, шукаючи виходу своїх фантазій. Привертають увагу такі картини як «На капелюхуЗаполяр*я», «Зимовий Пілігрим», «Загублені ключі», «Кавуновий серпень», «Пора додому» та ін. Оптиміст по натурі Віктор Іванович наповнює свої картини життєдайною енергією, яка магнетизує глядача і наповнює почуття радістю. 
На виставці представлена лише частина творчих напрямів художника, серед живописних творів є вишукана графіка, яка свідчить про довершені академічні знання анатомії, композиції, малюнку.  Мабуть тому його творам притаманні такі риси завершеність та  глибина творчого образу. Художник стверджує, що часу не існує. Лише вдивляючись у Світ душею можна відчути його вібрації, та віддзеркалити його своїми фантазіями. Так ми стаємо гілками або листями незбагненного Древа Життя. Мабуть тому довершені художні образи художника існують поза часом, хвилюючі яскравою виразністю. 
Для творів переставлених художників притаманне самобутнє авторського напряму творчого мислення та неповторність створених художніх образів. Безумовно такі митці є гордістю нашої спілки, зазначив голова КОНСХУ, заслужений художник України Віктор Коновал.
Відкриваючі виставку директор галереї мистецтвознавець заслужений працівник культури України Карина Кравець підкреслила, що  відчувши попутній вітерець миі з радістю відправляємося у чудову подорож високого мистецтва, створеного самобутніми художниками. 
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, лауреат премії ім. Платона Білецького.
Фото автора
 
 
    I. Бiлецький розповiдаe   
 
 
 
     I. Бiлецбкий "Ревiзор"
 
 
 
    В. Коновал та I. Бiлецький на вiдкриттi виставки
 
 
 
     "Зимовий пiлiгрим" Барiба
 
 
 
     К. Кравець вiдкриваe виставку
 
 
 
    "Кавуновий серпень" В. Барiба
 
 
 
     "Срiбне павутиння"
 
 
 
    фрагмент "Вiн який протестуе" I. Бiлецького