Розтлумачити «енігму кольору» запрошує галерея «Митець»

"Енігма кольору" така назва художньої виставки в галереї КОНСХУ "Митець". Унікальна можливість під час квіткового травневого розмаю зустрітися друзям, а митцям показати свої твори. Подібні групові виставки складне завдання для організаторів, але не для профі заслуженого працівника культури, мистецтвознавця Карини Кравець. Вдала експозиція підкреслила вигідні акценти і зала наповнилася енергією, красою, сонячним світлом, подихом блакиті морських мотивів і романтикою казкових сюжетів. Поруч з реалістичними творами, можно побачити абстрактні композиції, натюрморти, пейзажі, світ тварин та пташок. І все це приправлено енігмою кольорів в яких глядачу потрібно розібратися самому.... Тому занурюємося, тлумачимо, отримуємо духовну насолоду. У кожного з 8 учасників - Наталії Царінової, Володимира Глухоманюка, Поліни Султанової, Анни Гридасової, Надії Казки, Наталії Жигайло, Оксани Картавцевої, Тетяни Кара своя "енігма кольору"  власні уподобання і свій творчий простір.
Розглядаючи виставку голова Київської організації НСХУ Віктор Коновал відзначив професійність учасників, навіть запропонував одному з них вступити до спілки. А кому – енігма, тому запрошуємо відвідати виставку і зробити свої висновки.
 
Добре знає відповідь на значення слова "енігма" Петро Ілліч Чайковський. Дружбу композитора з господинею Надією Філаретівною Фон-Мекк висвітлюють 1200 листів... Епістолярна спадщина наповнена тлумаченнями про його неймовірно плідне та романтичне творче життя. На один з листів Чайковський відповідає, що нарешті зрозумів ЕНІГМУ теми, яку піднімала меценатка. Допомагаючі Петру Іллічу вона писала, що береже його для того мистецтва, яке обожествляє, обожнює сама, вище і краше якого немає у світі.
Багато складових закладено в представлених творах на виставці. Так глибока духовність, замріяний настрій, вишукані кольори приваблюють в картинах Н.Царінової. Яскраві пейзажі наповнені сонячною енергією, художниця майстерно передає свої враження від побаченого через вишукану палітру.  Досить назвати такі картини, як «Італія», «Сонячний вітер», «Срібна ніч»,  «Сонце. Сен-Мішель » та ін. А в творах «Шепіт дерев» та «Спогади» промовляє дивовижна замріяність та вдало передані хвилюючі почуття. Царінова не тільки багато працює творчо, а й встигає навчати початківців. Наталія Леонідівна директор Київської дитячої художньої школи №1, організатор групових виставок, пленерів. Свої знання та майстерність вона залюбки передає іншим, вдячність яких ми почули на виставці.
 
Тема морської стихії вдало передана Володимиром Глухоманюком. Архітектор за фахом, романтик та філософ за станом душі переповнений емоціями та любов до оточуючого світу. Його серія творів з подорожей до багатьох країн світу, серед яких Данія, Іспанія присвячена морю та могутнім кораблям. Художник передає свої почуття вишуканою кольоровою гамою з мажорними акцентами,  які виграшно підкреслюють велич та красу морських лайнерів. Морські мотиви створені Глухоманюком збагачують наше уявлення де головним героєм є човен який кличе у подорож. Художник володіє довершеним малюнком який правдиво передає характери пароплавів. На хвилях моря проходить ціле дійство зі своєю історією. Впевнена, що багатьом по душі такі картини як «Крейсер Орландо» або «Пароплав форвард». Глядач отримує заряд позитиву, і це випадково, бо художник написав у своєму прес-релізі, що кораблі та море його стихія. 
 
Поліна Султанова продовжує свою улюблену тему друзів наших меньших. Дійсно вона не тільки закохана у світ собак, але й відчуває їхні звички, повадки. Досить подивитися на такі картини як «Верта», «Шашу» і вам захочеться мати таких чорнявих або білявих красунь у себе вдома.
У Анни Гридасовой емоції правлять балом. Вона так і називає свої картини «Життя прекрасне» і малює водоспади, будинки біля моря, «блакитні сни» наповнені натхненням та бажанням передати свій романтичний стан іншим. Художниця закликає нас до роздумів через пригоди якими наповнює свої композиції. Яскраві кольори надають картинам мажорного настрою та позитиву.
Тетяна Кара професійна художниця, закінчила Київський державний інститут декоративно-прикладного мистецтва ім.М.Бойчука. Вона має вишуканий художній смак і романтичні погляди на оточуючий світ, і саме таким настроєм наповнює свої картини. В них відчувається професійність та багатогранність творчих уподобань мисткині, яка сама випромінює вишуканість та замріяність. Впевнена, що нікого не залишить байдужим її мотив на водах Венеції.
 
Надія Казка випромінює вибуховий темперамент свого характеру. Їй по плечу живопис, поезія, дизайнерські проекти наповнені розмаєм творчих фантазій. Художниця має професіональну освіту закінчила Інтитут Дизайну та реклами в Києві. Твори Надії наповнені динамічною сонячною енергією. Героями її мотивів  німфи, дельфіни, квіти, які запрошують глядачів до спілкування.  Саме такими є картини «Сон», «Натхнення», «Рожева мета», «Ніжність» та ін.. які художниця супроводжує віршами. Так глядач занурюється в стан радості та позитиву, попадає у казку, де всі мрії збуваються. Надія розповіла, що її неймовірно надихає природа. Спостерігаючи за її коливаннями, вона прагне передати людям почуття життєдайної енергії.  Тому вона створила і книгу віршів під назвою «Політ для души».
 
Оксана Картавцева вирішила здивувати глядачів новими творами де надала перевагу птахам та квітам. Дійсно її твори переповнені емоціями, мають витриману кольорову гаму, вдалу композиційну побудову. Витримана кольорова гама притаманна її живописній манері, як це відчувається в натюрмоті під назвою «Мої перші яблука», а у квітах «Кульбабки» або «Соняхи» відчувається ліричність характеру мисткині. 
Художницю приваблює ліс де так затишно і спокійно, вона відчуває його як окреме середовище існування. Тому пані Оксана з натхненням передає побачений мотив і запрошує глядача до діалогу.
 
 Приємно познайомитися з новою учасницею Натальєю Жигайло з Донецька. У своїй біографії художниця дякує вчителям, які заклали в неї професійні риси, любов до живопису та прагнення знайти свою художню мову. Вона пройшла певний шлях самовдосконалення, має понад 200 творів, через які передає свій внутрішній стан. Завдяки вдало побудованих композицій з тяжінням до панорамності надають морським просторам, блакитним небесам, гірським обрисам величності та могутності. Зачарованість мисткині від побаченого передається глядачу. Недаремно твори Натальї Жигайло користуються популярністю в групи «Сіль-Соль», яка створена для популяризації візуального мистецтва.
Кожен учасник отримав «Диплом» та розкішну троянду які вручали мистецтвознавеці Олена  Красильникова та Наталія Ващук, які висловили високу оцінку представленим творам.
 
Тож побажаємо художникам досягти творчої унікальності та самобутності, яке виведе їх на новий щабель визнання.....
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України. 
Фото Карини Кравець та Сергія Коміссарова
 
 
   автор Надiя Казка бiля картин
 
 
 
     В.Глухоманюк та Н Царiнова творча розмова
 
 
 
    В. Коновал, К. Кравець, Р. Кутняк на вiдкриттi виставки
 
 
 
      вiдкриття 12 травня 2021р. гплерея "Митець" м. Київ
 
 
 
    Дiти Натальї Жигайло на виставцi
 
 
 
     Енiгма кольору
 
 
 
      кожен учасник отримав Подяку
 
 
 
    В. Глухоманюк
 
 
     Анна Гридасова з донькою
 
 
 
     Венецiя Тетяни Кари