Гортаючи сторінки творчості Миколи Гроха. Виставка до 85 річниці з дня народження

Є художники твори яких неймовірно хвилюють почуття, створюють особливий стан замріяності, спонукають до роздумів, виховують естетичні риси. Саме таким багатогранним змістом наповнена творча спадщина народного художника України Миколи Никифоровича Гроха. Висока професійність, знайдений власний художній стиль, філігранна техніка, глибина творчих задумів, філософська заглибленість притаманні творчості майстра акварелі. Коли я занурююся у твори М. Гроха, то мимо волі згадуються рядки з автобіографічного вірша Т. Шевченка «Доля»: «Ми не лукавили з тобою. Ми просто йшли. У нас нема зерна неправди за собою..».
 
М.Н.Грох народився 16 травня 1936 року в місті Ленінграді (нині Санкт-Петербург). Але коли малюку виповнилося 3 роки, родина повернулася на Україну в хутір Петрівське, і з 1956 року проживала у столиці України. Микола почав малювати з дитинства, тому його творча доля почала формуватися з ранніх років. Спочатку М. Грох навчався у Київському училищі прикладного мистецтва, потім у 1957 році закінчив Київський державний художній інститут і зразу почав виставкову діяльність. Вчителями Миколи Гроха були відомі українські митці Василь Касьян та Тимофій Лящук, яких він з вдячністю згадує.
 
Твори митця добре знають як в Україні так і далеко за її межами, в США, Франції, Канаді. Важко перерахувати кількість творів  створених Миколою Никифоровичем, але слід зазначити, що його творчий спадок прославляє Київську художню школу на високому рівні.  Свідком цього ствердження став 1970-й рік, коли твори українського художника побачили у Канаді. Виставка мала глибоку філософську назву «Ми і світ». Вже тоді художник заявив про себе, як фахівець з яскравою творчою індивідуальністю, сповнений  оригінальних задумів. 
 
М.Грох опанував майже всі графічні техніки, створив власний художній стиль, його твори впізнаванні прозорою палітрою, бездоганною композиційною побудовою, відвертістю, замріяним настроєм. Філософське кредо митця, показати художніми засобами красу оточуючого світу,  спонукати глядача до роздумів над сенсом життя, розкрити силу справжнього мистецтва. Героями його натюрмортів можуть бути звичайні будяки, кінський щавель, трави на луках, які перетворюються в справжні художні образи рідної матінки природи. В процесі розглядання картин у глядача виникає стан позитивної енергетики, формуються естетичні риси, збагачується рівень загальної культури.  
 
На відкритті виставки були колеги по творчості на чолі з головою секції графічних мистецтв КОНСХУ заслуженим художником України М.Кочубеєм. У вітальному слові Микола Савович підкреслив, що ювіляр володіє невичерпним арсеналом художньої виразності, яку постійно вдосконалює. Микола Никифорович переповнений новими планами та ідеями, які реалізує завдяки неймовірної працездатності  Ми пишаємося чисельними творчими здобутками митця, який збагатив скарбницю київської мистецької школи.   
М.Грох надає пріоритети квітам, природі, портретному жанру. Саме в них розкривається внутрішній світ митця, який вміє відверто і правдиво створити яскраві художні образи в яких вирує життя.  Художник впевнено йде своїм шляхом збираючи по намистині побачену красу і натхненно покриває перламутровими розсипами свої творчі доробки. Досить подивитися на такі картини, як «На річці Рось», «Весняний паводок», «Вечірнє сонце», «Простори Седніва».
 
Гордістю митця є його педагогічна діяльність у творчий студії при Центральному будинку художника в місті Києві, яку він заснував у 1994 році. Грох використовує насамперед програму освоєння класичної художньої школи. За роки плідної практики від залучив сотні початківців яким передав свою майстерність та закоханість у мистецтво. Педагогічна практика стала сенсом життя митця, тому недаремно він зустрів свій ювілей в оточенні своїх вихованців. 
 
Кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв України, володар Національної премії ім.Т.Шевченка Зоя Чегусава зазначила високий рівень творчості Миколи Гроха. Композиційна збалансованість та вишукана прозора палітра тонкого колориста надає його творам особливої виразності. В картинах немає фальші, все відкрито, наповнене світлом та життєдайною енергією. Особливо це стосується портретів, де митець зосереджується на внутрішньому стані обраних моделей, запрошуючи глядача до співбесіди. 
 
Аналізуючи художню мову митця, ми збагачуємо себе духовно, виховуємо етичні та естетичні риси. М. Грох суто український художник, безмежно закоханий у мистецтво, майстер оригінальних змістовних творів, в яких вирує культура українського народу. Досить звернути увагу на пейзажі, де художник використовує багатогранну градацію чистих кольорів, які озвучують побачені коливання природи, привносячи гармонію в наш урбанізований світ. Дійсно художнику є що сказати людям і він душевно веде з ними діалог через самобутні краєвиди величного Києва, Седніва, Оболоні.
 
М.Н.Грох лауреат багатьох конкурсів по оздобленню книг, дипломант Міжнародної програми «Мистецький олімп». Серед творчих здобутків М. Гроха слід назвати ілюстрації до книжок: «Нарисів з історії костюмів» К. Стамерова та «Лірика» Г. Лорки; триптих «Сказання про давній Київ», серію офортів на теми українських пісень, серію пастелей «По Україні», альбоми: «Акварель»,«Микола Грох. Графічні спостереження», «Малюнки до видання «Нариси з історії костюмів К. Стамерова» та ін. 
Микола Никифорович щедро засіває наше сьогодення яскравими творчими здобутками в яких вирують спокін вічні цінності, серед яких краса, довершеність та любов.
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України. 
Фото Сергія Комісарова
 
 
 
      "Iриси" М.Грох, акварель
 
 
 
      "Вiдображення"
 
 
 
 
 
      М.Грох, вiдкриття виставки
 
 
 
      "Лялька"
 
 
 
      Натюрморт
 
 
 
   Натюрморт з гранатами
 
 
 
      Пейзажі М. Гроха
 
 
 
 
      Автопортрет
 
 
 
      Ювіляру 85!