Позбудься марноти і ти відчуєш унікальність світу…

 
Позбудься марноти і ти відчуєш унікальність світу…
Як би мені запропонували написати про сучасне Велике й Величне України, імя Михайла Євгеновича Гуйди Народного художника України, лауреата національної премії ім.Т.Шевченка, професора НАОМА, вчителя з великої літери, людини високої культури, патріота свого народу, неперевершеного колориста, співця духовності, надійного друга було б одним із перших.... 
 
Ось є нагода підтвердити мою думку враженнями від щойно відкритої виставки «Гуйда та його учні» у приміщенні Будинку художників НСХУ.  На думку спав приклад, навчального процесу в хореографічних училищах. Там учбові класи оздоблені величезними дзеркалами. Так майбутні актори навчаються не тільки бачити себе очима глядацької зали, а й усвідомлювати помилки, зберігати найкраще… Для студентів художніх вузів важливим є  комплексний підхід до навчання з обов’язковою творчою практикою. Представлений творчий проект увібрав у себе ці складові та наочно продемонстрував як досягнення, так і слабі місця студентів майстерні живопису М.Гуйди Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури. Як знати, може саме зараз засяяла нова зірка світового рівня.
 Експозиція має декілька локацій, які розкривають концепцію запропонованої виставки. Поруч з творами педагогів М. Гуйди, А. Зорка, О. Ясенєва, картини аспірантів, випускників майтерні Артема Побєди, Євгена Куприєнка, Дмитра Тарасенка, Ростислава Дудченка, Максіма Малильо. 
Результати начального творчого процесу можна відчути в залах наповнених яскравими творами студентів Євгена Піскунова, Ярослава Овчаренка, Наталії Курносової, Ірини Кравченко, Марії Литовченко, Анатолія Погорєлова, Ростислава Дудченка, Вікторії Поліщук, Юлії Дідевич, К.Поліщук, Деніса Ковалика, Анастасії Морської, Іллі Ялового. 
На виставці презентували каталог в основі якого лягли живописні пленери які влаштовує М.Гуйда для студентів.  Концепція закладена відомою мистецтвознавицею куратором проекту Наталкою Сухоліт. У вітальному слові вона зазначила сутність такого пленеру, який підтверджує, що в умовах колективного навчання, активної творчої взаємодії і змагання у вирішенні запропонованих завдань виявляється індивідуальність кожного художника. Початком нашого проекту стала пропозиція Олексія Шеремета влаштувати живописний пленер в околицях Ставчанської садиби. Так запрацювала своєрідна творча лабораторія під егідою двох видатних митців народного художника України, професора, керівника навчально-творчої майстерні НАОМА, члена кореспондента Національної академії мистецтв України М. Гуйди та заслуженого художника України, володаря Золотої медалі НАОМА, доцента кафедри живопису А.Зорка.
 
Мальовничі узбережжя річки Тетеріва, поля, затишні сільські вулички, палац Шереметьєвих все створювало умови для творчості.  Свої враження від побаченого представили художники на виставці. Присутні мали можливість відчути майстерність живопису педагогів у наповнених емоційною життєдайною енергетикою обраних пейзажів. Також отримати насолоду від полуденних мотивів Дмитра Тарасенка та сповнених загадковості композицій Ростислава Дудченка.  
На виставці можна побачити картини створені в історичному Сєдніві Чернігівської області. Унікальна панорамна краса селища приваблює художників вже багато десятиліть, починаючи з 1960 року. Одна із засновниць пленерів, народна художниця України Тетяна Нилівна Яблонська називала Седнів місцем справжнього людського спілкування.    
«Це вже п’ята виставка з учнями. Дві з них відбулися в Китаї у містах Шенжень та Чиндао. Важливість пленерного живопису важко переоцінити, бо студенти повертаються після пленеру дорослішими та мудрішими», зазначив Михайло Евгенович. Цю думку професора підтверджують величні панорамні картини Є. Куприєнка «Ранок над річкою Снов», «Осіннє тепло»,  або «Седнівські широти 1-2» пензля А. Побєди. Дійсно, пленери які влаштовуються у творчий Мецці НСХУ Сєдніві, мають неоціниме значення для формування палітри кожного художника. 
 
 Учасники пленеру мали можливість вільно трактувати свої враження, безпосередньо навчатися поруч з вчителями, формувати авторський почерк. Це однин із важливих учбових напрямів нашої академії. Також пленери сприяють творчому зростанню, вдосконаленню майстерності митця. Крім того, художник отримує емоційний заряд, просторове мислення, вміння образно передати побачений мотив, висловив свою думку професор, кандидат мистецтвознавства, заслужений діяч мистецтв, ректор НАОМА Олександр Цугорка. У вітальному слові він побажав учасникам подальшого творчого натхнення та наполегливості у не простому процесі вузівського навчання. 
М. Є. Гуйда як істинний маестро легко та віртуозно представив свою дивовижну палітру картинами, які запам’ятовуються своєю таємничою сріблястою кольоровою гамою. Саме вона надає картинам своєрідної таємничості і особливого естетичного наголосу. Від спостерігання за творами майстра виникає дивовижний «після смак», коли ти продовжуєш розмову з побачено картиною ще довгий час… Слід такою зробити наголос, що представлені твори вирізняються дивовижною енергетикою, пульсацією творчого темпераменту. За цим усім відчувається внутрішній світ митця, інтелект, самобутній талант. І все це не випадково. Михайло Євгенович пройшов престижний шлях навчання, спочатку закінчив Київський державний художній інститут, а потім асистентуру-стажування у Ленінградському інституті живопису, скульптури та архітектури імені І.Рєпіна.  Волелюбний характер та прагнення довести задум до узагальненої досконалості дав плідний результат. 
Сюжети творів Гуйди наповнені емоційністю, власних переживаннях, глибокими знаннями світової культури. Стримана палітра, тяжіння до умовного середовища з вкрапленням пізнаванних краєвидів надають творам художника особливої таємничості та вишуканої краси. Таким чином М.Гуйда створює свою стилістичну систему в якій домінує настрій, простір, вишукана пластична мова, занурення у внутрішній стан обраних персоналій.  
Окрім того доля нагородила Гуду безліч талантами, які збагатили його творче кредо. Історія, література, музика, театр, філософське трактування життєвих процесів неодємні складові духовного світу митця. Мабуть тому його твори наповнені особливою психологічною глибиною, цілісністю задуму, а легка живописна манера вражає енергійною розкутістю, віртуозністю. 
 
Результат навчання у такого вчителя, красномовно демонструють твори Віолети Монсевич яка знайшла своєю самобутню кольорову гаму, і проявила себе як вдумливий митець якому є що сказати людям. Слід відзначити твори О. Ясенева, живописній манері якого притаманні лаконізм композицій, стримана палітра, наповнення сюжетів загадковим світлом. Неймовірний позитив вдається створювати А. Зорко, лучезарний живопис якого впізнаваний, вражає красою виважених кольорів та пульсуючої енергії.
 Кожен художник, а їх 27 разом з педагогами, по своєму передав красу мальовничих Сєднівських краєвидів. Головне, що учням вдалося усвідомити поставлене творче завдання та передати свої спостереження від коливань природи на тлі «живої натури». Нові імена митців які ще у процесі навчання, вже увійшли в історію мистецтва НАОМА. Запам’ятаємо картини Євгена Піскунова, Ярослава Овчаренка, Натальї Курносової, Ірини Кривенко, Марії Литовченко, Дмитра Марасенка, Чрослава Дудченка, Вікторії Пилипчук, Юлії Дідєвич, К.Поліщук, Деніса Коваліка, Анастасії Морської які органічно увійшли в експозицію.
 Поруч команда представників з Китаю Чжан Мен, Чжан Чень, Лю Сяо, Ван Юлонг, Чжан Хун Мей. Жителям Піднебесної з власним своєрідним життєвим устроєм, історією не так просто увібрати культуру українського народу, академічні принципи навчального процесу в НАОМА. Але картини свідчать про явні успіхи та індивідуальні ознаки кожного студента.  
 
Свої враження від виставки висловили народні художники України А. Яланський, В. Баринова-Кулеба, А. Криволап, заслужений діяч мистецтв України В. Виродова-Готьє та ін. 
Була оприлюднена приємна новина, М. Гуйда отримав звання «Міжнародний посол миру», посвідчення вручив український політичний діяч, професор, доктор економічних наук, академік, член Європейської мережі національних центрів з академічного визнання і мобільності Ради Європи Юнеско, державний радник податкової служби України 3 рангу, граф, володар орденів «Віра. Честь. Слава», «Святого Станіслава», колекціонер Віктор Солдатенко.  А я подумала про те, що нагорода ще й засвічує вагомі гуманні риси серед яких шляхетність та вірність Україні, притаманні Михайлу Гуйді, коріння родоводу якого походить від кубанських козаків.
Сутність Людини складають такі вагомі складові як любов, справедливість, душевність. Все це помножене на талант, життя для інших, та добрі справи розкривають внутрішній стержень художника, викладача і надійного друга Михайла Гуйди. Поле засіяне знаним українським митцем, який позиціонує українське мистецтво і закордоном, дає рясні паростки, які ми бачимо на виставці та презентованому каталозі «Гуйда і учні».
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України, володар премії ім.П.Білецького. фото автора.
 
 
 
                            Афiша на 11 червня 2021
 
 
 
 
   Бiля картин М.Гуйди
 
 
 
 
   Баринова-Кулеба, Цугорка, Гуйда, Сухолiт
 
 
 
   Вiкторiя Пилипчук "Сон", акрiл 2021   
 
 
 
   Гуйда з ученицями
 
 
 
   Мiжнародний посол миру
 
 
 
 
   Дудченко Р.  "Закат"   
 
 
 
   Анатолiй Погорiлий "Верболiз"
 
 
 
   Ван Юлонг "Андрiйiвська церква"
 
 
 
   Eвген Куприенко
 
 
 
   Максим Малило "Воскресенська церква. Седнiв"
 
 
 
    Дмитро Тарасенко "Школа в полудень"