Творчість як сенс життя…

Завжди творчий шлях художника не простий, тернистий, сповнений щоденної наполегливої праці. Щоб привернути увагу фахівців, шанувальників образотворчого мистецтва потрібно увібрати чимало складових. Насамперед це талант, фахове підґрунтя, наполегливий шлях самовдосконалення, пошук власного творчого стилю. Все вище означене відноситься до народної художниці України Наталії Ніколайчук, яка нещодавно порадувала киян та гостей столиці України своєю виставкою. Вернісаж відбувся в художній галереї «Митець», де було представлено понад 30 творів високого рівня.  
«Формуючі експозицію, ми врахували всі напрями творчості Наталії Іванівни, щоб виграшно показати як живопис, так і графічні твори, які мають особливу родзинку. Образна система повнозвучна, виразна, навіть мажорна і створює святковий настрій», - зазначила директор галереї мистецтвознавець Карина Кравчук. 
Наталія Ніколайчук народилася в Києві, спочатку навчалася у приватній художній студії Михайла Іванова та Ігоря Григорьєва. Ґрунтовну творчу освіту отримала в Київському державному художньому інституті майстерня професора А.Чебикіна. 1985 рік був знаковим для Н.Ніколайчук, вона стала членом НСХУ. Почалася виставкова діяльність по всій Україні та з 1998 року закордонні. Після закінчення аспірантури Академії мистецтв України, майстерня станкової графіки М.Дерегуса, твори набрали самобутності та художньої завершеності.
Поруч з творчим самовдосконаленням, Н.Ніколайчук вкладає сили у педагогічну працю. З 1996 року вона займає посаду декана факультету образотворчого мистецтва Дитячої Академії мистецтв. Висока громадська позиція прагнення змінити оточуючий світ на краще, приводять Наталію Іванівну до широкої громадської діяльності. Вона очолює конкурси, комісії в галузі образотворчого мистецтва, підтримує учнівську молодь. 
«Творчі досягнення художниці насамперед свідчать що перед нами зрілий митець, сформований на кращих традиціях київської мистецької школи, - зазначив у привітанні голова НСХУ заслужений художник України Костянтин Чернявський. 
Ніколайчук легко оперує лінією, досить подивитися на представлені ліногравюри «Двоє», або циклів «Чорне та біле», «Сновидіння» та «Подих життя». Саме лінія стає домінантою образного сприйняття, наповнює твір емоційністю, рухом. Ці складові стають вагомими творчого стилю художниці.  Недаремно Наталії Іванівні була вручена «Медаль за творчі заслуги».
Кольорові площини гармонійні, світлодайні, впливають на настрій глядача. Твори легкі, сценічні нагадують есеї з життя, картини спонукають до співбесіди. Виникає враження багатосерійного фільму в якому є місце янголам, Берегиням, іконописним образам, народним святам, обрядам, будням та фантазіям.  Досить подивитися на картини «Старовинне дійство», «Рання весна», «Світлі промені», «Купальські грації» та ін..
Наталія Ніколайчук художниця позитивного настрою, вона чуйна та відверта, щедра на віддачу. Мисткиня не звертає увагу на час і простір, навпаки формує свій мікро космос в якому живуть її герої. В цьому колообігу мов у квітковому калейдоскопі формуються різні сюжети по законам краси та духовним принципам. Значна кількість творів має свою особливу символіку будь то суто історичний сюжет, чи сцена з життя. Завдяки довершеної техніки виконання, співвідношення лаконічних площин, ілюзорності в часі твори набирають монументального звучання, 
Художник, педагог, громадський діяч рясно засіває своє творче поле унікальними творами. Мисткиня постійно шукає свою особливу родзинку будь то натюрморт, пейзаж чи тематична картина. Філософське тлумачення сенсу життя надає її творам значимості та достовірності. В пошуках Наталії Іванівни Ніколайчук невтомна енергія таланту красивої жінки з відкритим серцем, яка свій творчий дар присвячує людям.
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України. 
Фото автора
 
 
 
   Iз циклу Чорне та бiле
 
 
 
    Вiтання вiд К.Чернявського
 
 
 
    Дiвчина iз чашою
 
 
 
    Квiтковий калейдоскоп
 
 
 
     Молитва
 
 
 
    Рання весна
 
 
 
     Свято
 
 
 
     Фантазii лiсу