«Ніч… Відбиток часу»

Сама назва виставки інтригує, спонукає зануритися в історичну бувальщину, знайти особливу родзинку на полотнах смільчаків. Останні 300 років до теми нічної пори зверталися такі художники світового рівня, як Тарас Григорович Шевченко, Архип Куїнджі, Григорій Світліцький, Микола Глущенко та багато інших. Мені згадався один із важливих періодів творчості легендарного Вінсента Ван Гога, його подорожі на південь Франції в місто Арле. Саме там мешканці вночі бачили чудакуватого митця на капелюхі якого палала свічка, а віск стікав по його зосередженому обличчю. За мольбертом, серед строго яблуневого саду, який ще тільки починав розквітати і наповнювати повітря вишуканими пахощами, чаклує художник. Там, серед перламутру з рожевими вкрапленнями розцвітала муза великого кольориста….
І от на початку 21 століття засвітилася нова зірка засновника сучасного оригінального українського пейзажу – Анатолія Криволапа. В камерних залах Київської картинної галереї до святкування  її 100 річного ювілею, представлено понад двадцяти творів художника, спонукаючи глядачів до роздумів та діалогу. Мабуть це й було запрограмоване куратором проекту видавцем, галеристом, фундатором рекламної агенції «Атлант ЮЕмСі» меценатом, колекціонером, видавцем, галеристом, власником журналів «Аура», «Ре! Zоnи», засновником інтернет платформи «Культпростір» Юрієм Комельковим. 
Визначна культурно-мистецька подія була підготовлена до 100 річного ювілею Київської картинної галереї з якою Юрій Олександрович працює вже понад 15 років. Анатолій Криволап спеціально для цього проекту створив картину «Повний місяць», яка стала візитівкою проекту. Що шукає збентежена душа художника, який вже підкорив світ своєю неординарною творчістю. Достатньо нагадати,  що Анатолій Криволап очолює рейтинг самого найдорощого  українського художника. 
Творче кредо митця сформувалося на київській живописній школі, а мальовнича природа Яготинської історичної землі вплинула на творчі обдарування Криволапа. Природній дар колориста розвився поступово, долаючи етапи інтелектуальних уподобань декількох поколінь митців, які привернули увагу емоційного художника. Пошук власного живописного стилю, формування самобутньої палітри дали плідні результати. Все це вплинуло на формування власного творчого стилю, створило підґрунтя для мажорної власної палітри. Спостереження природи дає художнику неймовірний заряд емоцій, наповнює позитивною енергетикою, бажанням розширити існуючий спектр кольорової гами. І ось ми бачимо як розчерки ніжні градації чистих кольорів створюють неймовірно чуттєву напругу, яка озвучує полотна художника музичними акордами….
Існує думка, що можна безкінечно дивитися на вогонь, воду, небо, від спостереження яких людина наповнюється роздумами, виникає особлива аура замріяності.  Так і у творах Анатолія Криволапа, тема нічних метаморфоз пейзажу пробуджує в душі людини особливі почуття, дає можливість відстежити коливання нічного освітлення, мерехтіння сполохів світла серед темної ночі. Спостерігаючи мотиви степу, пасовиська коней, неспішний  потік річок, гру місячного кола на небозводі зображених на картинах Криволапа, наповнюєшся дивним медитативним станом. Нічні есеї художник передає через гру контрастів, інколи суперечливих, але водночас гармонійних яка нагадує мелодією відомої української пісні.
Міжмузейний проект Київської картинної галереї спільно з благодійним фондом «Фундація культури» вартий того, щоб його побачили в різних областях України. Такий виставковий круїз сприятиме вихованню естетичних смаків соціуму. А в столиці України проект триватиме до 13 лютого, то є можливість встигнути доторкнутися до прекрасного наяву. 
Анатолій Криволап народився в місті Яготині Київської області у 1946 році. Закінчив Київський Державний художній інститут (1976). Член Національної спілки художників України (1990). Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка (2012). Член -кореспондент Національної академії мистецтв України (2017).
А.Криволап заснував спеціальну премію для підтримки обдарованої молоді. Художник постійно виставляє свої твори на всеукраїнських виставках. За останні роки А.Криволап став широко відомим живописцем, в Україні та зарубіжжі. Нині він очолює рейтинг найвідоміших художників світу. Його твори прикрашають зібрання провідних колекціонерів світу.
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України
Фото Сергія Коміссарова.
 
 
   iнтервью вiд Ю.О.Комелькова
 
 
 
 
      А.Криволап розповiдаe про творчий задум
 
 
 
 
    Архип Куiнджи "Мiсячна нiч"
 
 
 
    "Зимова нiч" А.Криволап
 
 
 
    М.Глущенко "Мiсячна нiч"
 
 
 
    "Мiсячна нiч" Архип Куiнджи
 
 
 
   "Мiсячне вiддзеркалення" А.Криволап
 
 
 
     "Повний мiсяць" створена для цieї виставки
 
 
 
    А.Криволап "Нiч"
 
 
 
    Афiша
 
 
 
    Г.Свiтлицький "Хата в мiсячну нiч"
 
 
 
    "Зимова нiч"
 
 
 
 
    Ю.Вакуленко, А.Криволап, Ю.Комельков