ШАНОВНИЙ КОЛЕГО, ЧЛЕНЕ НСХУ!

Картку Міжнародної Ідентичності Професійного Художника - члена Міжнародної Асоціації Образотворчих Мистецтв (Association Internationale des Arts Plastiques – AIAP), яка є підрозділом ЮНЕСКО і штаб-квартира якої знаходиться в будівлі ЮНЕСКО в Парижі. Цей документ засвідчує Ваше персональне членство в Міжнародній Асоціації АІАР та підтверджує визнання Міжнародною Асоціацією Вашого особистого міжнародного професійного рівня.
 
На відміну від художників багатьох інших країн, одержуючи цей шанований у всьому світі і, особливо, серед діячів мистецтв документ, Ви не мусите доводити Ваш особистий професійний рівень і проходити тривалий відбір до членства в Міжнародній Асоціації Образотворчих Мистецтв.
Це є результат тривалої і копіткої роботи керівництва Національного Комітету АІАР України, які документально й предметно переконали керівництво АІАР у тому, що кожен член НСХУ, вступаючи до нашої Спілки, вже пройшов серйозний і копіткий професійний відбір, що повністю відповідає критеріям членства в Міжнародній Асоціації Образотворчих Мистецтв і не потребує нових організаційних зусиль претендента на членство в Міжнародній Асоціації, які, зрозуміло, були б ускладнені  лінгвістичним фактором, віддаленістю тощо, як це є для художників тих країн, де не існує національних спілок художників або такі не подбали про міжнародне визнання  a priori своїх членів.
Якщо Ви свідомо  обмежуєте свою професійну творчу діяльність кордонами України, цей документ Вам, принаймні зараз, може бути не потрібний, оскільки його головний сенс є діяльність професійного національного художника в міжнародному середовищі та спілкування  художника зі світом.  У межах України цю функцію, як і раніше, може  виконувати членський квиток НСХУ.
 
Але поза своєю безперечною іміджеві-статусною функцією Ваша Картка Міжнародної Ідентичності Професійного Художника має набагато більше значення. Картка, зокрема, дозволяє безкоштовне й необмежене відвідування її власниками більшості музеїв світу, або отримати велику знижку до 90%.  Так на реверсі Картки Ви бачите текст, адресований від АІАР та від ЮНЕСКО дирекціям художніх музеїв світу, про вільний доступ у музеї для носіїв Картки. Зразок Картки є єдиним у світі й така Картка беззаперечно визнається музеями, які діють у сфері ЮНЕСКО. Список цих музеїв міститься на інтернет-сайті АІАР, до нього належать усі найбільш шановані музеї й багато менших.
 
Отже в кожній зарубіжній поїздці український художник-власник Картки почуває себе фінансово вільнішим і практично необмеженим у виборі музеїв для огляду та праці й економлять сотні доларів – ЄВРО.
 
Ще більше важливим для кожного професійного українського митця змістом Картки Міжнародної Ідентичності Професійного Художника є та обставина, що АІАР та ЮНЕСКО здійснили та здійснюють важливі ініціативи для полегшення транспортування творів мистецтва власників Картки за межі своєї країни – на виставки, аукціони, для продажу тощо. Існують і будуть доводитися до відома власника Картки конкретні деталі суттєвого спрощення процедур митного оформлення творів та колекцій українських митців залежно від мети та деталей такого транспортування. Національний Комітет АІАР України співпрацюють у цьому питанні з Митною службою України з метою її ознайомлення та узгодження порядку транспортування  творів мистецтва професійних митців України з сучасними світовими правилами ООН та ЮНЕСКО за для полегшення діяльності  професійних митців.