«Уява» Сергія Сметанкіна бентежить почуття

Інколи приходиш на виставку і вже з першого погляду попадаєш у полон почуттів. Щось наполегливо входить у твою душу і починається своєрідне спілкування з автором. Так сталося на виставці «Уява» яку влаштував член Національної спілки художників України Сергій Вадимович Сметанкін. Це вже потім я дізналася, що художник не здобув професійну освіту, а самотужки крок за кроком опановував живопис. 
«Зрі в корінь» промовив класик  і я почала занурюватися у художні образи які безпосередньо торкалися найзаповітніших струн душі.  Ретроспективна виставка мала своє мистецьке обличчя, яке свідчило, що автор має природне творче бачення, вдало розставляє акценти та створює свою оазу краси сповнену життєдайної енергетики. Доречи С.Сметанкін увійшов у книгу рекордів України, як художник, який одночасно представив виставку з власних 190-ти творів.
Що цікавить художника який вирішив присвятити себе живопису у зрілому віці? Насамперед це художні образи наповнені життєдайною енергетикою де вирує неповторна краса української землі та унікальні оази всесвіту. Підтверджує визначену концепцію виставка яку можна поділити надекілька арт-площадок. Насамперед це рідний індустріально-промисловий Донецький край, земля трудівників і яскравих творчих особистостей які тут народилися і принесли світову славу Україні. Міста Слов’янськ, Краматорськ,Світловодськ, Маріуполь самобутню красу яких художникпоказує через краєвиди наповнені хвилюючими коливаннями природи. Сметанкін намагається створити піднесений настрій у зимових, весняних чи осінніх мотивах. Автор в пориві натхнення від побаченої краси, наповнюючи свої картини особливим мажорним звучанням, створює свято, учасником якого може бути кожен із нас.
Ціла серія творів присвячена святим місцям Святогірського історико-архітектурного заповідника, саме там народилася тема «Творчі пам’ятки Святих гір». Картини передають особливий духовний стан, коли завмирають цілі епохи перед величчю християнської спадщини.
Творче уявлення Сергія Сметанкінанемає межі, художник пише легко, швидко, наповнюючипобачені мотиви своїми варіаціями.Поступово сформулювалося життєве-філософське кредо художника, який стверджує, що «Живопис це наша дійсність, яку можна змінювати».
Щоб сказати такі слова, автору прийшлося штурмувати знання мистецької освіти, що побудувати власне творче підґрунтя. З вдячність він згадує такихпотужних особистостей як кримчанин Іван Базилевський, Петро Кончаловський із Слов’янська, донеччанин Юрій Савченко, Галина Чумак та ін., які зустрілися на життєвому шляху.
Живопис Сметанкіна нагадує працю скульптора, коли митець відсікає все зайве поступово надаючи твору художньої образності. Відчувається нездержний темперамент автора, який прагне вже підсвідомо поспішає завершити свій твір у майстерні.Так народжуються справжні мистецькі здобутки С.Сметанкіна сповнених красою та шляхетністю. 
Художник вдало оперує багатоплановими композиціями створюючи на полотнах ціле дійство. Вдало розставлені акценти надають таким творам органічності, а світло-тіньові рефлексії наповнюють зворушливою живописністю, яка так нагадує пасторальний романтизм Петра Кончаловського, ліричність Сергія Васильківського, провінційну елегію Бориса Кустодієва,   срібні розсипи Сергія Шишка. 
Деякі твори нагадують билинні історії, в яких присутня людина, але увага буде все ж таки прикута до природнього оточення. Будь то сучасне морське узбережжя чи середньовічний мотив з парусниками та човнами. Так переосмислюючи історію культуру власного народу, Сметанкін створює надійне підґрунтя для своєї творчості. Як вдалий конструктор він вміє побудувати композицію так, що знайдені акценти мають потужний вплив на глядача. Досить звернути увагу на такі твори, як «Святогорские переливи», «Хуторок», «Вид на монастир», «Зима в селі», «Деревенька», «Во дворе». В цих мотивах відчувається особлива спорідненість душі автора з землею де він народився, який з вдячністю оспівує свої спогади, це як прелюдія до головної теми. 
Митець подорожує світом у пошуках нових вражень, наповнюючи свої твори філософськими роздумами в яких віддзеркалюється краса всесвіту.  Серія закордонних творів Сметанкінасповнена не тільки широкоїгеографічності, а й засвідчує  вміння відсіяти плевели від істинного зерна. Тому глядач ми можемо не тільки помилуватися відомими пам’ятками, а й поповнювати свої знання з історії мистецтва всього світу. Досить звернути увагу на мотиви: «Венеціанський міст», «Франція з Нотр-Дамським собором», «Італьській пейзаж», «Закат», «Європейське місто» або «Середземноморьє». Художник намагається створити цикл есеїв з яхтами, гондолами, храмами, морським узбережжям прикрашеним середземноморськими квітами та деревами, які розкривають культуру того чи іншого народу. 
Неймовірним теплом наповнені картини з кримськими краєвидами «Мотив Балаклави», «Кримчани», «Будні в городе», «Кримські вулички». Своє внутрішнє хвилювання Сметанкін вдало передає своєю вишуканою палітрою де сяє блакить небесна, промовляє бірюза хвиль морського бризу, легкість парусників та гомін чайок. Тільки кримське сонце вміє наповнити білосніжним кольором стіни будинків та червоні акценти на черепицях дахів. Особливу увагу приділяє художник гірським схилам, на яких у дивній ритміці кипарисів та магнолій вирує курортне життя….
На виставці можна помилуватися натюрмортами, з ознакою національного забарвлення українського народу. Сметанкіннаповнює свої картини етнографічними елементами з розписними глечиками, мереживом, вишитимирушниками, старовинними бутлями, предметами для чайних церемоній серед яких сяютьквіти та напоєні сонцем фрукти. Досить назвати картини «Вишня та лимон», «Півники», «Подарунок» з ромашками або «Натюрморт з хурмою».
Художник вважає, що потрібно окрім творчого дару пройти школу, тоді на виваженій професійній канві можна створювати свої візерунки. Творчі уявлення від побаченого Сметанкін перетворює в художні образи, створюючи свої оази краси. Пульсуюча кольорова палітра створює живописні метаморфози які надають картинам своєрідного шарму та неповторності. 
Своїми виставками обраними темами Сметанкін стверджує місію миротворця. І це дійсно так, всі події останніх років в Україні, проблеми переселенців боляче торкнулися серця митця. І він прагне показати через своє мистецтво, як важливий мир та спокій для повноцінного життя людини. Мабуть тому його численні подорожі завершуються серіями художніх творів з панорамними ракурсами в яких вирує мирне життя наповнене святом та щастям. 
С.Сметанкін сміливо увійшов в сучасний арт-простір як самостійний провісник радості якому є що розповісти людям. Концептуальна планка його творів достатньо висока, сповнена виразності та вдалих акцентів. Художніми засобами митець намагається розкрити споконвічні цінності і вплинути на свідомість людей каскадом позитивних емоцій. 
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, лауреат премії ім.Патона Білецького, володар ордена Св великомучениці Варвари, заслужений працівник культури України.
Фото Сергія Коміссарова
 
   "Бiля хати"
 
   "Квіти"
 
  "Книга рекодiв Украiни"
 
   Серiя "Середземноморьe"
 
 
  Храм у Святогорську
 
 
  "Яхта"