Запрошує галерея «АВС- АРТ»

Столиця України має чи мало АРТ локацій причому більша частина знаходиться у приватній власності. Сьогодні розмова піде про художню галерею "АВС-АРТ", засновану Михайлом Поживановим меценатом, художником, доктором технічних наук, професором, головою ГО "Фонд муніципальних реформ "Магдебурзьке право". 
 
Маємо приємну можливість відчути красу творчості одного з унікальних представників київської школи живопису живописця, графіка, народного художника України, лауреата державних премій СРСР, засновника плідної родинної династії самобутніх митців України Сергія Григорьєва (1910-1988) на виставці присвяченій 110-й річниці з дня його народження. 
 
Звернуся до біблійного ствердження, яке говоре, щоб людина займалася тією справою, до якої покликана. І тоді буде їйуспіх. Своїм успіхом Сергій Григорьєв щедро поділився з численними нащадками та членами своєїродини, про яку змістовно розповіла ретроспективна виставка минулого року що відбулася в Музеї сучасного українського мистецтва.... Ми маємо приклад позитивного впливу на розвиток українського мистецтва родинних династій.
А сьогодні під час напруженого стану в період пандемійного лиха, отримати душевну рівновагу, емоційне натхнення, споріднитися з романтичними краєвидами які закарбовані на картинах художника, суцільне благословення. Саме такий стан охопив мене у залах галереї де розгорнулася ця живописна елегія. 
 
Але спочатку декілька слів про автора. С. Григорьєв народився на Луганщині, потяг до мистецтва відчув з юнацьких років. Тому цілком зрозуміло його вибір для творчого навчання у Київському державному художньому інституті, де він черпав знання від відомих вже на той час Ф.Кричевського та Ф.Красицького. Наполеглеве навчання та природне відчуття кольорової гами дали плідні паростки.  Творчий шлях Григорьєв поєднував з державною службою та громадською діяльністю. Він викладав у Харківському художньому інституті, став професором вузу, який закінчив і до кінця свого життя очолював там творчі майстерні. Григорьєв був ректором КХУ з 1951 по 1955 роки, став   народним художником, академіком Академії мистецтв України.
Що приваблювало художника, які мотиви схвилювали його почуття, вплинули на створення цілої серії картин? Ми не знайдемо тут виграшних композицій, навпаки в оточуючих краєвидах він відчув стан спокою, замріяності, спостереження за плинністю часу. Саме такими є картини «Роздуми», «Золота галявина», «Хлопчик на озері» або «Рибальська лірика». Всі ці картини створені у Кончи-ЗаспіМекки творчої еліти столиці, яка подарувала митцю творче натхнення. 
 
Життя в цьому природньому заповіднику надали особливого емоційного стану творам художника. Так йому підвладні різні пори року, Григорьєв завжди знаходить свою родзинку у побаченому мотиві і надає йому особливого шарму. Досить подивитися на такі роботи, як «Ранковий квітень»,  «Серпневі луки» або «Озеро на узліссі». Стримана палітра сріблястої прозорої гами надає особливої шляхетності живопису Григорьєва.  Характерні мереживні обриси дерев створюють музичній стан композицій, де лінія відігріває особливу родь і впливає на завершеність художнього образу.  Художник вдало користується градаціями теплого та холодного кольорів які в своїх градаціях надають особливої живописності та зворушливого настрою картинам. Саме такими є «Кущ бузку» та «Багрянець осені». Сріблястий мотив «Залишки льоду на Дніпрі» або «Вітер на Дніпрі» розкривають митця, як майстра панорамних картин, в яких закарбована велич природи. Сергій Григорьєв тонко відчував природу, і вмів підкреслити особливості кожної її миті, досить подивитися на картину з  зимової   серії з синичками на паркані. В представленій виставці майже у кожному мотиві відчувається присутність людини, і це вже не так важливо чи вона зображена насправді, чи тільки впливає на наше уявлення. Сім’я, діти, родинне тепло, любов до оточуючої природи  проходить червоною стрічкою через усі картини. Сергій Григорьєв предстає майстром психологічного жанру, який сам переповнений добром і гуманними рисами.
 
Відчути природне почуття гармонії, стриманої прозорої палітри, таїну внутрішнього стану художника, який нагороджує нас піднесеною емоційністю, станом шляхетності та людяності. запрошує виставка "СЕРГІЙ ГРИГОРЬЄВ / ЖИВОПИС".
Дійсно  галерея «АВС-АРТ» універсальний сучасний арт майданчик де реалізовуються творчі проекти Михайла Поживанова, який прагне ввести свою лепту в культурно-мистецьке життя столиці України.
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України, лауреат мистецької премії ім.П.Білецького.
Фото автора
 
  "Кущ бузку"
 
 "Повін"
 
  "Ранковий квiтень"
 
  "Серпневi луки"
 
  "Хлопчик на озерi"