Магія кохання та краси в творчості 12 художниць

Саме така виставка відбулася в художній галереї «Митець»  Київської організації НСХУ. На відкритті, яке відбулося з усіма застереженнями під час пандемії, присутні наповнилися піднесеним станом, який виникає при зустрічі давніх друзів. Жіночий тандем у кількості дванадцяти художниць створили справжню оазу краси та позитиву.
Відкриваючі виставку заступник директора галереї Світлана Герман представила кожну учасницю наголосивши увагу про щедрий на свята серпень.  Дійсно це так,  ми щойно відзначили Яблуневий Спас, причастилися медом та фруктами. І ось державне Свято Українського прапора та 29 річниця Незалежності наповнили нас патріотичним почуттям. 
У Віктора Гюго, який увійшов у світову літературну спадщину, є вислів, що ніяка зовнішня чарівність не може бути повною, якщо вона не осяяна внутрішньою красою. Підтвердженням цього стала виставка «Магія кохання та краси», яка органічно вписалася у культурно-мистецький простір столиці.
Що привабило мисткинь, що зворушило їхні почуття, від чого черпають натхнення? Насамперед перед нами тема України з її мальовничими пейзажами, хлібними полями, розмаєм квітів наповнених символікою в яких закладена сила оберегів відомих ще з сивочолої давнини.
Всесвітні подорожі багатьох художниць привернули їхню увагу до несподіваних тем, в яких вирує життя різних народівсвіту. Екзотика Афріки, гірські обриси та священні тропи Тибету, Греція з віковою естетикою, романтика Середземноморських країн, традиції буддизму сприяли  зануренню у філософське тлумачення сенсу життя. Саме ці твори наповнили простір галереї яскравими художніми образами.
Також особливо зворушливими були твори присвячені материнству,українським народним пісням, родинним раритетам що передаються поколіннями. Загалом відчувався святковий настрій та прагнення художниць привернути увагу до історичного минулого свого народу, поділитися своїми враженнями від оточуючого життя, прищепити  культуру сімейних цінностей. 
Серед професійних художниць якМарина Стогнієва, Валентина Осишна, засвітилися вогники нових учасниць Надії Бойко, Ірини Сайбель, Ганни Лаврехи, які зуміли розкрили своє натхнення через оригінальні твори з явними ознаками власного стилю. 
Згадався письменник Євген Дога автор книги «Що рухає сонце та світила?». Свої оповідання-дослідження він присвятив темі кохання видатних особистостей, які пройшли не прості життєві випробовування, але зуміли зберегли свої почуття. Так і в долях кожної учасниці, які по різному прийшли до мистецтва, інколи вже у зрілому віці, але вступивши на творчу стезю вони відчули магію кохання до мистецтва.
Тему материнства красномовно розкриває картина «Щаслива матуся» пензля М.Стогнієвої. Серед її персоналій африканського континенту, вирують самобутні образи, загадкова орнаментиканаповнюю простір екзотикою та та надає загадковості.  Свої почуття від осмислення світу, взаємо існування людей різних народів художниця передає через яскраві художні образи використовуючи прозорі кольори та мажорну палітру.
Філософське підґрунтя сюжетів з життя тибетських монахівпензля Олени Осташевської, наповнює глядача іншою духовною силою, спонукаючи до очищення та святості. Художниця створила яскраві полотнах із зображенням лотосів символів чистоти та краси, нагадуючи нам про істинний сенс життя. Образ священного буйвола особливо шануємого у буддизмі, захищає нас від спокус, та наповнює свідомість людини життєдайною енергією, мудрістю, зосередженістю на вічних духовних цінностях.Мимоволі виникає бажання піднятися сходинками до піднебесної слідами монаха, героя картини художниці.
Оксана Картавцева запрошує у морські подорожі, свої враження вона передає через білосніжні яхти які приваблюють романтикою та замріяністю, як на картині «Відображення».Художниця зізналася, що малювання для неї має таке ж значення, як дихати. Мабуть тому, куди б не привела її доля, вона насамперед тішить душу малюванням і створює свою оазу наповнену щастям.
Н.Бойкофахівець точних математичних наук, програміст, але в душі романтик та мрійник. Почала копіювати листівки і з годом прийшла до власних тематичних картин. Квіти, річки, лісові галявини, узбережжя наповнені луговими травами герої іі композицій. Художниця має природній дар передати настрій в своїх творах наповнених життєдайною енергією.
Лідія Почекайлова зазначила в розмові, що найважливіша картина буде попереду, а тут її душа в оточенні дорогих серцю родинних речей, які вже стали раритетами. Тому, такі твори як «Зустріч», серія картин під назвою «Спільнота», натюрморти з вазами, графинами, тарелями, серветкамивона вибрала не випадково. Кожен сюжет з лаконічними предметами та фруктами запам’ятовується надовго, бо в ньому окрема історія з життя.
На своїйсторінці у фейсбуці Анна Чичеріна написала, що для неї особливо привабливими є люди, людськістосунки. Вона прагне передати значення філософії понять Інь та Янь як космічних полярних сил, що постійно знаходяться в русі, перетікаючи  одна в одну. Цефілософське  підґрунтя її багатьох композицій особливо виразновідчутне в таких картинах, як «Зародження», «Перший поцілунок».  
І.Сайбельпричащає нас ретро-композиціями в яких вирує відкритість та щасливе дитинство Її картини нагадують святкові листівки наповнені сполохами радісних почуттів, де співають пташки та розквітають квіти. А світла кольорова гама лише додає позитивного настрою и викликає стан щастя.
Серед чарівних пейзажів на виставці приваблює картина із зображенням доріжки серед маків, пензля Емінегуль Зіятдінової. Художниця має природне відчуття гармонійної палітри яка робить її картини неповторними. Мисткиня багато подорожувала світом, тому кожна країна залишала в її серці особливі враження, так з’явилася серія картин наповнена характерними пейзажами Греції, Китаю, Туреччини, Латвії, Італії. Створені композиції нагадують музичні акорди, а яскрава палітра лише підкреслює піднесений настрій.
Інна Єпішовастверджує, що мистецтво поєднує світ образотворчою мовою. Її полотна, де головним героєм є квітка, нагадують про особливі урочисті моменти кожної жінки. Півонії як символ повноти життя,троянди як величність, урочистість, екзотичні рудбекії з прозорими пелюсткамита безліччю нюансів підкреслюють вільне володіння художницею кольоровою гамою. Натюрморти нагадують літературні есе в яких розкриваються суто жіночі почуття.
В.Осишна професійний художник і в її арсенали багатофігурні композиції, тематичні картини в яких розкривається її творче бачення життя. В її арсеналі патріотична тема присвячена Небесній сотні, творчості Катерини Білокур, Криму, казкові персонажі. Чимало композицій виконані в стилі народного лубка як «Стара фотографія», інші колоритом нагадують іконопис. Художниця створює тематичні картини наповнені дійством з багатьма людьми. Її твори повчальні, наповнені особливим настроєм урочистості, філософської поглибленості. 
Ольга Ткаченко підкорила своєю творчістю не тільки Україну а дальнє зарубіжжя. Співачка за фахом, гостро відчуває вібрацію енергії навколишнього середовища. Вона вважає що живопис, це висловлювання інтелекту людини через художні образи, де важливу роль грає лінія та колір. Саме такими є її портретна серія, де слід відокремити зображення дітей. Наївні образи підкоряють чистотою та відвертістю.Також неймовірно хвилююча магія краси її пейзажів. Відчувається не тільки захопленість художницею побаченого мотиву, а величність морського простору.
Приємно вразила кераміка Ганни Лаврехи, яка продемонструвала супер-сучасні твори. «Замовити» колір в кераміці не просто, при обпалюванні все може змінитися, але не в творіннях Ганни. Ніжна кольорова гама відповідає формі та творчому задуму такими є тарелі, чашки, декоративні сувеніри. Тема гербарія хвилювала майстриню давно, і ось вона втілила її життя, дійсно мрії збуваються! 
Ми йдемо на виставку щоб пізнати щось нове, отримати позитив. Саме такий настрій створився у галереї «Митець» завдяки художницьнаповненихжиттєдайною енергією, яка тримає Всесвіт, Сонце і Світила.
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України
фото автора та С.Комісарова
 
  "Відображення",  О.Картавцева
 
  кераміка Г. Лаврехи на тлі квітів І. Епішової
 
   "Щасливе материнство",  М.Стогнієва
 
  "Сходинки в небо",  Олени Осташевської 
 
  "Пейзаж", Е.Зiятдiнова
 
 
   Свiтлана Герман представляe Марину Стогнieву