ВІРА НАДІЯ ЛЮБОВ – три чесноти

Коли приходиш на виставку і тебе охоплюють позитивні почуття, настрій змінюється на краще, все це ознаки що перед тобою художні твори високої майстерності. Саме такі відчуття виникають від картин художниці Світлани Аношкіной, яка вміє створити рай на землі. І це не перебільшення, бо мисткиня має надзвичайний талант передавати оточуючу красу через свої самобутні художні образи. Пейзажі, портрети, жанрові композиції різних пір року наповнені романтичним настроєм та надають виставці особливого святкового настрою. Художниця вдало вихоплює із швидкоплинного життя особливий момент який зворушив її душу, і захоплено передає відчуту красу через свою самобутню кольорову гаму.
До свого ювілею Світлана підійшла як зрілий митець з сформованим власним живописним стилем. Про що свідчать попередні 150-виставок, в яких Аношкіна брала участь. Її сонячна, світлодайна палітра сяє вишуканими кольоровими градаціями, які роблять картини надзвичайно виразними.  Художниця вміє спостерігати навколишній світ і створити свій замріяний сюжет застосовуючи образотворчі прийоми. Лінія, вдалий ракурс, розворот, загальна форма на полотні говорять про бездоганну композиційну побудову обраного мотиву. Все це підтверджує, що роки навчання в стінах Київського державного художнього інституту дали свій позитивний результат.
Народилася майбутні художниця в творчий родині. Мати Ніна Іванівна винахідник, науковець за фахом, писала вірші, співала,акомпанувала на гітарі. Саме віх неї потяг до мистецтва відчула донечка Світлана та онук Іван, названий в честь прадіда відомого дослідника І.Докучаєва.А від батька Валерія Аношкіна.  Світланаотримала перші поради в малюванні, закінчила Київський державний художній інститут майстерня відомого живописця народного художника України В.Пузирькова.  Світлана з вдячністю згадує своїх наставників, які вплинули на її творче становлення: Е.Покидченко, В. Віродову-Готьє і В. Кулебу-Баринову, І. Ковтонюка. Лише перечень цих художників красномовно говорить про отримання фахового мистецького рівня. Самобутня київська школа живопису також сприяла розвитку національних традицій в творчості мисткині. Майже у кожному полотні ви відчуваємо мальовничу Україну, наповнену самобутніми краєвидами, дивним станом щирості, гостинності притаманним української нації.
Як зізналася Світлана у розмові, що її захоплюють твори вітчизнянихживописців Ф.Кричевського, О.Шовкуненка, С.Шишка. Тому вона постійно шліфує свою палітру шукаючиособливоїгармонії, якою наповнені твори великих майстрів України. Художниця знаходить свою прозору кольорову гаму, досягає вишуканих світло-тіньових акцентів, які роблять її твори пізнаванними та яскравими. Всі ці нюанси присутні в картинахжанрового напряму. Досить назвати такі полотна як «Слава Богу за все!», «Про любов», або цикл картин з серії «Сєднівські візерунки».
Аношкіна як справжній імпресіоніст наповнює пейзажі своїм особливим позитивним настроєм, досить подивитися на такі мотиви, як «Золота осінь у Седніві», «Зимовий вечір у Дальніх Печерах». В натюрмортах вирує вишукана краса квітів жоржин, троянд, пеларгоній, бузку. Особливого мажорного стану наповнені соняшники, де напружений малюнок пелюстків створює особливий музичний стан натюрморту.  Світлана Валеріївна шукає свої творчі засоби для надання характерності обраного мотиву, а насичена гама жовтих відтінків робить картини неперевершеними. 
Особливо хочеться відмітити портрети С. Аношкіної де вона з трепетним почуттям пише своїх рідних «Портрет батька» у береті, «Портрет мами Ніни Іванівни» з гітарою, створює образ сина на тлі морського бризу «Ванюша».  І ось кульмінація -  жанрова картина де героїнями є три ніжні красуні «Віра, Надія, Любов». Дивовижна енергія урочистого співу, піднесений стан святості та чистоти, мерехтіння вогників свічок надають картині особливої виразності. Кожен дотик пензля моделює обличчя дівчат, наповнюючи картинуглибоким психологічним станом. 
Картинам Аношкиної притаманні риси філософського розміркування, коли власні спогади потребують висловлювання вдячності, і художниця вдало це робить через живописні образи.Вона вміє відділити щось вагоме в житті від другорядного, і запрошує нас до спілкування.Виникають сторінки відкритої книги під назвою «Життя». Світлана Валеріївна чимало подорожувала світом, тому в її арсеналі чимало творів в яких закарбовані особливі моменти: «Інтер’єр дома-музею І. Рєпіна» в Чугуєві, «Садиба К Розумовського в Козельці», «Червоний корабель» в Миколаєві, Одеські, Буковельські мотиви наповнені такою романтикою, що виникає бажання обов’язково там побувати. Безумовна Аношкіна майстер настрою, вона вміє схвилювати та  викликати естетичні почуття. 
Приємно побувати у творчий Мецці художників історичному Седневі, де вже понад 66 років проходять щорічні пленері мистецького гурту.  Знайомі краєвиди хвилюють почуття наповнюючи життя позитивним настроєм. Світлана по своєму передає унікальний краєвид з пагорба на річку Снов та альтанку, де черпав своє натхнення відомий композитор. Завдяки пейзажів Аношкіной ми відвідали садибу Лизогубів, доторкнулися до історичних подій пов’язаних і Т.Шевченко, відчули благословенний дзвін старовинної дерев’яної Козацької церкви 12 ст. Різні пори року художниця оспівує в суто жіночій ліричній тональності, бо такою є вона сама, щира й працьовита жінка що постійно малює.
С.Аношкіна член Київської організації НСХУ, лауреат мистецької премії ім.Ф.Кричевського і має численні подяки, грамоти, приймає участь майже у всіх знакових виставках, які проходять в столиці України: «Мальовнича Україна», «Осінній салон», міжнародної «Мистецтво нації-ІІ» та ін. Твори Аношкіної зберігаються у галереях, музеях, приватних колекціях Європи, США, України, Росії, Ізраїлю. Аношкіна лауреат премії ім. Дмитренка, нагороджена Подякою Верховної Ради України за участь у виставках «Україна духовна», дипломом спілки художників Молдови «За доброчинну діяльність».
С.Аношкіна тримає свій пензель на доленосному пульсі життя України, досить назвати її участь у Міжнародному творчому проекті «Золотий фонд нації. Україна. Європа. Світ». який стартував у 2014 році. Цей патріотичний захід відбувся на підтримку європейського вибору України, а художницю нагородили Подякою Верховної ради України. 
Світлана Аношкіна долає життєві підводні рифи, шукаючі в творчості життєдайної енергії. Так разом з «Вірою, Надією та Любов’ю» ми отримуємо неймовірну енергетику яка допомагає нам перемогти буденність. 
Фото сімейний архів Аношкіних.
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України, лауреат премії П.Білецького
 
 
   Інтер'єр садиби I.Репiна.  Червоний корабель
 
 
 
   Віра  Надія  Любов
 
 
   Мама з гітарою
 
 
 
   Про любов С. Аношкiна
 
 
 
    Свiтлана з сином Iваном та однокурсницею
 
 
 
     Слава Богу за все!
 
 
 
   С. Аношкина ювiлей