Роздуми про мистецтво

Кожен художник шукає свій шлях у мистецтві. Декілька складових сприяють його сходинам до творчого Олімпу. Наталка Кохаль пройшла їх поступово, впевнено створюючи своє творче резюме. Народилася вона у творчий родині провідних художників України, твори яких експонувалися на ретроспективній виставці «Династія. 100 років у мистецтві», тому образне мислення, самовідданість та любов до мистецтва увійшла в її  життя з дитинства.
 Батько, Володимир Кохаль, заслужений художник України, живописець вихованець майстерні Віктора Шаталіна, передав доньці у спадок  світлодайну палітру. Мати, Ольга Сльота, донька відомого живописця Петра Сльоти, прищепила любов до України, працездатність та віру в себе. Любов до творчості підтримувала бабуся Галина Зоря, яка вміла заохотити, похвалити своїх онуків за створені малюнки. Мабуть тому в картинах Наталки світло має особливий  магнетизм, а романтичний настрій  і позитив червоною стрічкою проходять через усю її творчість. Н.Кохаль суто українська художниця, яка самовіддано оспівує народні витоки, фольклорну семантику, звичаї та обряди мальовничої рідної землі.
Є ще важлива риса яка відокремлює художницю від інших, вона суто практичний художник, бо вважає що кожен створений твір потрібен слугувати людям. Ось чому в творчий скарбниці мисткині є поштові марки, ілюстрації до дитячих книг, сюжети які можуть бути використані у розписи тканин, гобеленах, одягу. Досить згадати блок «Щедра Україна. Весна» з розмаєм весняних квітів які прикрашають землю з ранньої весни: ніжна мімоза, ароматна лісова фіалка, сон-трава, жасмин, тюльпани, проліски, незабудки, ніжні конвалії, вишневий та яблуневий цвіт… За всім цим стоїть питливе око, творча наполегливість, прагнення довести малюнок до філігранної точності.
 Пошук нових ідей та оригінальних художніх образів приводе її до серії «Скарби минулого»  в яку входять ілюстрації казки «Залізний Вовк». Художниця  вдало поєднує реалістичні сюжети з фантастичним оточенням, у якому існують її герої. Кумедні малюнки сповнені динамічних рухів казкових персонажів, які віддзеркалюють народний фольклор  України. Наталка вміє декоративність поєднати  з динамікою алегоричних образів в яких вирує життя.
А серія ілюстрацій до віршів Ігоря Калинця «Пісні Калинової сопілки» буквально стає малою енциклопедією з українського народного життя. В той час Наталці було всього 24 роки, але тема до якої вона звернулася говорила про знання історії, народних обрядів, вірування і любов, глибоку любов до свого, національного. 
Для шанувальників образотворчого мистецтва зустріч з творами Н.Кохаль завжди свято. Вона постійна учасниця тематичних широкомасштабних вернісажів, конкурсів, має власні персональні. Наталка має престижні конкурсні нагороди: Другу премію на Міжнародному конкурсі в Ірані, Першу премію у Франції та Італії, також численні Подяки, Почесні грамоти, Відзнаки. Вона активний учасник конкурсів філателістів, останні роки є членом Художньої ради «Української пошти». Все це говорить про високий рейтинг художниці, особисту відповідальність та вимогливість до себе, яка впевнено йде до своєї мети.
Останні роки Н.В.Кохаль працює на адміністративній роботі, як заступник голови Київської організації Національної спілки художників України.  Мабуть саме на цій ділянці пригодилася загальна відповідальність до справи, яка притаманна для усіх чотирьох поколінь відомої династії Зорі-Сьоти-Кохалів-Ломовських-Шевченко-Попінових-Титових-Цариковських-Кантемірових-Заборовських.
Н.Кохаль закінчила у 1992 році Київський державний художній інститут,  факультет графіки. Тепло згадує вона своїх наставників В.Чебаника та Г.Галинську, від яких взяла саме головне – майстерне володіння основами української академічної школи. Ці навики збагатили багатогранний талант мисткині, яка вдало працює у різних видах образотворчого мистецтва – мініатюрі (поштова марка, ілюстрація книжок), станкових творах виконаних в акварелі, гуаші чи друкованої кольорової графіці.  Твори Наталки Кохаль впізнаванні виваженою компоновкою, легким динамічним малюнком, вишуканою кольоровою гамою. 
В якій би галузі не працювала художниця, її твори  мають особливий  зворушливий стан,  який впливає на почуття глядача. Знайдена художня образність магнетизує, живописний стиль зі стриманою сріблястою палітрою викликає позитивні емоції. За цим усім стоїть клопітлива праця і відверта душа мисткині, яка миттєво відгукується на коливання оточуючого світу. Мабуть тому інколи серед стриманих кольорів раптово виникають мажорні акценти як акорд музичного твору, як факел перемоги. В цьому велика самовіддача, темперамент художниці, яка недаремно назвала свою ювілейну виставку «Солом’яний смолоскип». 
Світогляд Н.Кохаль тяжіє до філософського тлумачення подій, тому вона намагається направити мислення глядача у позитивне русло. Тому чимало квіткових композицій торкаються самого сокровенного, викликаючи романтичні почуття закоханості, досить подивитися на чарівні композиції - «Запах трав Провансу», «Польові квіти», «Майори», «Гортензія». Біля таких творів виникає стан присутності в казці де перемагає добро та краса. Зображені варіації з калиною, соняшниками, виноградною лозою, чорнобривками  набирають символічної сили як обереги українського народу.
Наталія Володимирівна виважена натура, про таких кажуть на м’якині не проведеш! І це дійсно так, відвертість і чесність для неї вагомі критерії відносин між людьми. Тому вона легко відчуває усяку кривду і сміливо йде на боротьбу з несправедливістю. Її серце збентежене проблемами у суспільстві і відгукується драматичними творами як «Битва  папугами», «Відносини» або серія «Плин часу».  Незважаючи на драматичні події останніх років,  головним критерієм її творчого кредо є позитив. Наталка вдало використовує символізм у своїх композиціях, який надає картинам особливої гостроти та завершеності. В душі художниці вирує вдячність та світла пам'ять і вона пише картину присвяту «День захисника Вітчизни». 
До свого ювілею Н.Кохаль зібрала на вернісаж своїх картин свою родину, друзів та колег по творчості в галереї «Митець». Привітали художницю зібрався увесь бомонд столиці. Чимало добрих слів почула вона від ректора НАОМА  А.Чебикіна, голови НСХУ В.Черелика, голови Київської організації НСХУ В.Коновала, викладачів творчих вузів, журналістів, мистецтвознавців, побратимів по творчості, друзів, рідних та дорогих серцю людей. Напередодні Різдвяних свят та очікування Нового Року присутні отримали неймовірний позитив краси, шляхетності, рафінованої культури.  Побажаємо ювілярці нових творчих задумів. Здоров’я та натхнення на ниві сучасного українського мистецтва.
На відкритті виставки був презентований каталог творів ювілярки «Солом’яний смолоскип». На одній із картин,  «Відносини», руки тягнуться одна до одної, у підтексті творчого задуму висвітлюється уся суть Наталії Володимирівни Кохаль  -  Берегині півтора тисячного колективу КОНСХУ.
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України, лауреат премії ім. Платона Білецького.
Фото з архіву художниці та друзів з виставки….