Міст духовний

«Я завжди намагався знайти ту вірну тональність свого часу та прагнув бути відповідальним перед художниками трьох поколінь, яких знав особисто»
Борис Коган
 
Останні події на планеті поєднані тривогою, сумом, біллю, негативним настроєм всього людства. Всі стривожені ознаками пандемії, яка мов дев’ятий вал накрила людство. Але життя продовжується і мало помалу людина оговтується від трагедії, яку сама йспричинила. Загальне невігластво людини до природи, поширення жорстокості, жадібності, накопичення, неповага один до одного відкинули прогресивну еволюцію назад до епохи варварства. 
В цьому болючому вертепі важко існувати творчим особистостям, для яких джерелом натхнення є оточуюче середовище. 
 
Художник Борис Коган повнозвучно розкриває духовний стан сьогодення своїми живописними творами, які нещодавно були представлені вхудожній галереї «Митець».До виставки Борис Матвійович готувався заздалегідь і підійшов до свого ювілею творами нового концептуального напряму. Але поруч зі своїми останніми здобутками  він представив твори раннього періоду,  та твори батька, Матвія Когана-Шаца (1911-1969), з родинної колекції. Як зазначив Борис Матвійович, що його батько незважаючи на важкі випробовування долі, завжди працював та не втрачав оптимізму. Романтичні краєвиди Седніва, а їх здебільш на виставці, наповнені медитативним станом краси, шляхетності, позитиву. Недаремно М.Коган-Шац увійшов в історію українського мистецтва як продовжувач традицій видатних українських художників,а його твори доповнили золоту скарбницю київської школи минулого сторіччя.Як зазначив голова Київської організації НСХУ заслужений художник України Віктор Коновал, перед нами твори музейного рівня, а їхні автори є гордістю нашої альма-матері НАОМА.   Здається заступник мистецтв бог Аполлон узяв покровительство над цією родиною і ми відчуваємо неймовірну силу й красу представлених художніх творів.
 
Десь пару років тому в галереї «КалітаАртКлуб» Борис Коган розчулив смаки шанувальників живопису своїми картинами в яких домінувала прозора світлодайна палітра. І ось представлена нова серія творів, яка увібрала в себе досягнення класичного живопису 17, 18, 19 століть. На думку кандидата мистецтвознавства Галини Скляренко, Борис визначив у мистецькому просторі свій особливий час.  І як результат, ми маємо унікальний приклад високої художньої культури, власну філософську трактовку переосмислення буття, закарбованих уметафорично-асоціативних картинах здебільш релігійного напряму.
Настрій живописних фігуративних композицій Бориса Когана спрямовує наше уявлення зануритися в себе, замислитися над наслідкамибездуховного шляху в якому рухається сучасний соціум.Художник звертається до біблійного вчення, якерозкриває гріховність людської натури, одночасно вказує шлях для оновлення своєї свідомості. На прикладі навернення рибалки Петра до християнства, митець показує драматичні кроки апостола який пройшов стадії душевної боротьбивід спокуси, страху, зради до покаяння та вірності вченню, для розповсюдження якого був призваний Спасителем. Борису Когану близька ідеологія лауреата Нобелівської преміїМ.Бубера, який увів легендарну філософію діалогу, для висловлення своїх постулатів. І ось перед  нами картининаповнені могутньої енергетики, зміст яких потребує тлумачення і стає пророчим.
Директор галереї мистецтвознавець Карина Кравець, розповіла складність побудови експозиції, якаформувалася за принципом трансформації, коли споглядання переходить в стан переосмислення свого відношення до життя.На вівтарі Бориса Коганавібрація потужної енергетики, сформованої на пробудженні підсвідомості. Художник кличе нас на Гору Сінайде Ісус Христос проголосив свої десять заповідей для людства. Мета у творця була одна – подарувати землю де «тече молоко та мед» для побудови людиною щасливого життя. Здавалося слідкуй простим настановам і «буде добре тобі і нащадкам твоїм».
 
Але не так сталося, як гадалося. Терпляче виховує Спаситель народ Свій,обираєдванадцять учнів для виконання Великого доручення, серед яких був Петро. Той самий Петро, на якого Господь поклав велику місію «пасті учнів моїх» і дав йому ключи від Церкви, той самий Петро, що тричі зрікся від Вчителя, коли попав у небезпечну ситуацію.  По життю Петро був рибалкою з неврівноваженим, категоричним та запальним характером. Але Спаситель прагне розкрити гуманне призначення людини всупереч її слабкої гріховної натури і показує на цьому прикладі, як можна змінитися в ім’я основних постулатів християнського вчення побудованих на віри, надії та любові.
Не даремно Борис Матвійович вибирає драматичні моменти з життя Петравикористовуючи живописні прийоми з розсіяним освітленням.Він розміщує постаті людей велетнів на безпредметному тліде кожен рух людей, узагальнені об’єми, стримана кольорова гама наповнюють композиціюнапруженістю спрямовану до кульмінації. Ми не можемо означити час, місце чи країну, дійство існує у своєрідному метафізичному просторі, поза часом.Але до болю зворушує наші почуття наповнені тривогою від повального розповсюдження епідемії. Художникподає нам руку допомоги і показує шлях оновлення свідомості через осмислення свого его, навертає до безкомпромісного існування  в ім’я любові та добра.У всякому разі, твори Бориса Когана нас спрямовують долати свою гріховну натуру та намагатися нести світло людям….
 
Так Борис Коган піднімається над буденним і показує перевагу над земним духовного начала. Допитливо йде митець до свого авангардного стилю, в якому вміщуються цілі епохи еволюції світового живопису. Щоб досягти лаконічності та завершеності образів, він по декілька разів переписував свої картини, створював десятки ескізів у пошуках досконалості. Так, через розкриття характерних рис біблійних героїв виникає процес трансформації універсальних гуманних категорій буття. 
Борис Коган існує поза часом, він існує вцьому соціумі як новатор, який ставить завдання високого мистецтва і вдало їх виконує. Сам художник зізнався, що працював у реалістичному стилі до сер 80-х років, і вже тоді відчув нове пробудження у своїй свідомості. В той час Борис багато подорожує як стажеру спортивних єдиноборствах, відвідує неодноразово Японію, де доторкнувся до мудрості вчення та культурикраїни Східного сонця. 
У розмові Борис згадав пріоритети найкращого живописця світового мистецтва Мікеланджело МерзиКараваджо, непереверненого колориста 17 ст. Саме від нього Борис Коганчерпає силу образів,  наповнених драматичною внутрішньою силою. присвяченням, натхненням, мучеництвом в ім’я правди. На виставці відокремлюється жіночий образ, Святої великомучениці середньовіччя Урсули. До біблійної героїні була прикута особлива увага ще під час гонінь на християнство, її неодноразово зображує Караваджо.  Драматична історія красуні знатного роду, зображена Караваджо декілька разів. І ось Борис Коган  повертає увагу до цієї історії, наповнивши образ Урсули почуттям самотності та внутрішнього болю.
 
Через  представлену виставку митець підтверджує свою майстерність у створенні художного образу наповненого дійством глибокого психологічного стану.Закритий в собі і відкритий у мистецтві, такий є наш ювіляр Коган Борис Матвійович. 
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України. 
фото автора
 
                  "Апостоли"

        
 
 
   "Золота осiнь"М. Коган-Шац
   
 
  
 
   Коновал та Коган
 
 
 
      Матвiй Борисович Коган-Шац
 
 
 
     фрагмент "Страта Петра"