Про еволюцію, Прованс та Бермуди Юрона Шевченка

Саме під такою назвою відкрилася художня виставка відомого українського живописця Юрона Шевченка. Престижна галерея Івана Кавалерідзе що на Андріївському узвозі гостинно прийняла шанувальників творчості митця, серед яких були генеральний директор Київської картинної галереї заслужений художник України Ю.Вакуленко, провідний арт-критик, заслужений діяч мистецтв України О.Авраменко, науковці музею, шанувальники творчості, друзі та родина Ю.Шевченка. Виставка такого відомого живописця довгоочікуване свято для нас, зазначив у вітальному слові генеральний директор Музею заслужений працівник культури України Олександр Юнін.
Як зазначив у своєму репортажі Сергій Коміссаренко, присутні відчули могутню енергетику митця, переповнену позитивом та унікальним світосприйняттям. 
 
Хвиля позитиву буквально охопила всіх, хто знаходився біля картин, які випромінювали дивовижну енергію, вишукану красуякоїсь неземної планетарної величі.Преса, критики широкий загал шанувальників живопису добре знають твори Юрона, бо він унікальний своїм авторським живописним стилем наповненим символізмом та гиперреалізмом. Твори художника вражають глибиною творчих задумів, яскравими сюжетами, несподіваними ракурсами, прозорою вишуканою палітрою. Ю.Шевченко увірвався на столичний арт-простір з 80-х років минулого століття і одразу привернув увагу критиків, журналістів, колег по творчості. Випускник Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, член Національної спілки художників України буквально зразу заявив про себе як неординарний художник та літературний діяч. Оці дві глобальних іпостасі розкривають його бурхливий темперамент, наповнений глибокими філософськими тлумаченнями. Він як Сковорода шукає свою істину, тому постійно подорожує з авантюрними пригодами, в яких черпає нові враження.
 
Після стажування у 2007 році у Парижі, Юрон Шевченко сформувався як цілком зрілий самобутній митець переповнений новими творчими ідеями. Ось перед нами результат його бурхливого темпераменту картина «Сан-Рафаель. Магія сонячного проміння на Лазурці». Палітра наповнена виваженим калейдоскопом яскравих кольорів, які магнетизують наші почуття привносячи почуття щастя.
Прозора вишукана палітра свідчить про самобутній творчий дар, а постійна наполеглива праця приносе щедрі плоди. Достатньо подивитися на «Прованс» з лавандовим полем, або «Хвилі. Сонячний день» біля яких виникає неймовірна життєдайна сила.Художник мов дев’ятий вал виплескує себе буз остатку на свої полотна. Я не знаю як увесь цей космос вміщується в серці художника, бо кожен твір вражає самобутньою красою, глибокими знаннями, філософським тлумаченням сенсужиття.
 
Виставка розкриває внутрішній світ митця якийшукає художні образи у космічних просторах, подорожах землями класиків з лавандовими квітниками, які так полюбляли імпресіоністі. Ю.Шевченко позиціонує свій внутрішній світ через літературне слово і живопис. Здається автор згоден з біблійною істиною «Господи, на все воля Твоя», але водночас  впроваджує свою власну версію законів всесвіту. В обох напрямах ми відчуваємо символізм та неймовірну енергетику, яка охоплює глядача як бля картин, так і гортаючи книгу «Бермуди». Юронова вертикаль складна й водночас зрозуміла. Він не просто веде розмову про сучасне життя, а шукає серед своїх героїв відповіді на нашу розпорошену дійсність. Текст наповнений блискучим почуттям гумору, неймовірно вибуховими ситуаціями з життя, коронований фразами які запам’ятовуються: «Не все можна купити за гроші», або «народ не хочет ходить хороводом под одну балалайку». Юрон будує свою галактику і наповнює її оригінальними персонажами будь то на півдні Франції з унікальними лавандовими полями, або на території гаражного кооперативу в звичайній провінції. Ото такий наш автор вернісажу, який має у своєму портфоліо понад 60 виставок, ряд персональних, які завжди є сенсацією серед творчої публіки, лакомим кусочком для арт-критиків.
Йому не байдуже з яким настроєм глядач піде з виставки, мабуть тому його твори завершені композиційно, творчо виважені, збагачені вишуканою палітрою в якій безліч полутонів, вишуканих градацій які мов дорогоцінні каміння прикрашають його полотна. Серія морських мотивів просто зачаровує своєю невимушеною красою та оригінального творчого задуму , як картина «Хвилюючі спогади», біля якоївиникає каскад позитиву, хочеться дихати, мріяти, існувати.
 
Виставка демонструє авторський неповторний стиль живопису Ю.Шевченка, який досліджує  еволюцію людини і досягнення технічного прогресу, занурюється у філософію буддизму.Автор десь там поза земними реаліями черпає космічне підґрунтя для реалізації своїх задумів. Мабуть тому картини випромінюють вибуховий характер самого митця, який переповнений почуттям прекрасного: «Мушля. Портрет еволюції», «Джиммі Гендрікс. Вічний літ»,  або «Тибет. Гора Машербрум».
 
Унікальний живописний дар, глибоке філософське забарвлення, оригінальність художніх образів роблять твори митця неповторними.Важко усвідомити увесь спектр дарів художника, але одне зрозуміло – перед нами унікальна особистість яка впевнено йде своїм шляхом до вершин мистецького Олімпу. 
Але не всі картини запрошують до милування, червоною ниткою проходить тема відповідальності людини перед усією системою галактики, яку ми так варварськи плюндруємо. Юрон звертає увагу на закони всесвіту, які неможливо порушати або легковажно відноситися. За все прийдеться відповідати тобі ЛЮДИНО!. 
 
Вітаю ВСЮ родину Шевченко-Ярових з визначною подією в творчому житті голови сімейства та культурно-мистецькому житті столиці України взагалі, думаю пан Айвазовський теж би низько кланявся..... 
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець. 
Фото С Комісссарова
 
 
   Автор
 
 
   Мушля. Портрет еволюцii, 2020 р.
 
 
   Нова виставка
 
 
   Подружжя на однiй творчий хвилi
 
 
   Прованс i Юрон
 
 
   Тибет Гора Машербрум
 
 
 
   Хвилююючi спогади