«Мандри» Олега Ясенєва

Знакова виставка під романтичною назвою «Мандри», відбулася в художній «галереї АБС» що розташована на вулиці Глибоцькій у Києві. Привітати автора, Олега Петровича Ясенєва доцента НАОМА живописця, провідного сучасного художника зібрався  численний бомонд столиці.На виставці був презентований альбом з творами які розкривають реальний та космополітичний світ митця, якому є що сказати іншим.  Фоліант був виданий директором галереї, художником, громадським діячем М.Поживановим. в рамках серії художніх альбомів «Імена». «Живописні медитації на світло» Олега Ясенєва додають оптимізму й сили тримати душевну рівновагу і духовну вертикаль на найвищій та найагресивнішій хвилі турбулентності нашого світу. Своїм мистецтвом він затверджує ідеї свободи творчості й свободи у творчості. Створені метафоричні образи живуть в серіях його картин»,- зазначив Михайло Поживанов.
 
Олег Ясенєв приїхав в Київ вже з художньою освітою, так у 1983 році він закінчив Дніпропетровське художне училище. Потім продовжив творче навчання в Українській Академії мистецтв на факультеті станкового живопису, закінчив аспірантуру.
Творче портфоліо художника налічує понад 30 років активної участі у різноманітних виставках, пленерах, громадському житті столиці України. Творче насичене життя йде поруч з викладацькою роботою, яку він розпочав ще з 1996 року. О.Ясенєв член НСХУ, заслужений художник України, має численні подяки, відзнаки почесні грамоти. Його твори зберігаються не тільки в провідних музеях України, а й у США, Ватикані, Словенії, Білорусії, Росії, Франції та приватних зібраннях по всьому світові…
Але це все відбулося поступово, спочатку митець шукав власний стиль живопису і шліфував свою палітру, яка поступово набула самобутності та неймовірної шляхетності. Його твори пізнаванні не тільки своїм глибоким змістом, філософським забарвленням, а й виваженою прозорою палітрою,вишуканими гармонійними кольорами, які нагадують мерехтінням піднебесної. Митець будує свої композиції і залюбки запрошує глядача у співрозмовники. Мабуть тому Ясенєв тяжіє до створення глибоких за змістом серій, наповнених світло-кисневими ефектами, які сформувалися упродовж його творчих подорожей. 
 
Простір, який стає головним героєм його картин, наповнюється філософським трактуванням сенсу життя. Прозора легка манера монохромного живопису притаманна художнику, якому є що сказати людям досить згадати його картину «Три вікна». Дивовижна гра світла і тіней створює особливий містичний настрій картин художника. Там за обріями реальності він будує свою гавань наповнену глибиною творчого задуму, чуйності, знаковими образами, де важливу роль відігріває лінія, ритміка, а невимушені вкраплення кольорів тільки надають творам особливої краси. З неймовірним задоволенням вхожу через «двері» Олега Ясенєва у долину містичного наповнення, де вирує «бамбуковий вітер», як узагальнення поняттяповноти життя.
 
Його натюрморти оригінальні за композиційною побудовою, привертають увагу виваженою думкою, образами символами як це свідчить «Композиція з ножем» або картина «Медитація світлом»,хоча між ними різниця у понад двадцяти років. Поєднання реальності та містичності притаманні художнику, бо він сам наповнений новими ідеями, пошуками сенсу життя. Мабуть тому його тяжіння до Майстрів Піднебесної спонукали до подорожей, які вплинули на формування власного  творчого стилю де є місце символам, глибині творчій думці, вишуканій завершеності. Все це переповнює душу митця і він залюбки віддає свої почуття іншим. Так від спостереження творів Ясенева «Струми води» з циклу «Мандри сходом», або «Ріка несе» виникає наповнення естетичним почуттям, життєвими спогадами, гуманністю, яких так не вистачає нашому сьогоденню. Це все має значення, бо мистецтво повинне виховувати естетичні смаки і впливати на формування культурно-мистецького простору соціуму.
Там за обріями він шукає свою  гавань і знаходить її не зачиняючи дверей, бо прагне розділити своє натхнення з іншими. Мабуть тому доцент О.Ясенєв вже багато років викладає в НАОМА на кафедрі живопису та композиції, має цікавих учнів, які вже вийшли на самостійний творчий шлях та прославляють українське мистецтво закордоном. 
 
Валентина Єфремова мистецтвознавець, заслужений працівник культури України
Фото з інтернету
 
 
      "Абстракцiя з ножем" О. Ясенев
 
 
     Вихiд чи вхiд?
 
 
      На вiдкритттi О. Ясенeв
 
 
       О. Ясенeв та М. Поживанов
 
 
     Постат 1993
 
 
   Ясенeв "Тiтi"
 
 
      Ясенeв "Човен"
 
 
      "Яхти"