Виставка «Моя вільність» Польща. Лодзь

«Гей десь там над чорними водами
Сідає на коня козак молодий
Ніжно прощається він з дівчиною
Іще ніжніше із Україною…»
Народна пісня
Продовжую тему «Сучасні Кассандри» на тлі мистецької акції на підтримку України та біженців які опинилися у Польщі. Художню виставка під назвою «Моя вільність» влаштована Музеєм фабрики міста Лодзь.  
 
Організатори зібрали 25 художніх творів живопису, графіки, плакату. фотографії. Серед польських митців Анна Комарська, Соня Тучарінова-Гросемак, Наталья Войтаровська, Катерина Зберська і наша представниця з Києва відома художниця лауреат мистецької премії ім. Федора Кричевського Світлана Аношкіна. В Україні творчість мисткині добре відома, вона представниця Київської школи живопису, учасниця понад 100 творчих виставок, творець яскравих самобутніх образів, експериментатор дивовижної прозорої палітри, яка виводить живопис Аношкіної в коло найкращих сучасних художників України. 
 
Мова мистецтва не потребує перекладу, тут інші критерії для порозуміння. Тема, образ, художне рішення яке розкриває творчий задум митця. Головне зо поєднало учасників зробити добру справу, підтримати Україну, яка опинилася у жахливих воєнних обставинах нав’язаних нам фашистською росією. Представлені твори показують як художники прагнуть показати через художні образи тему волі. На афіші виставки ми бачимо голуба миру всесвітньо відомого митця Пабло Пікасо. Символічно й те, що образ Голуба Миру був створений як емблема для Першого Всесвітнього конгресу прихильників  миру, який проходив у 1949 році в Парижі та Празі.  Образ взятий із Біблії (Буття 8-10), коли голуб приніс гілку оливи у Ковчег. Як і кожен із нас миру і відродження нового життя прагнуть організатори та учасники акції.
Привертає увагу колаж з прапором України, лелеками, піаністкою за роялем. Пейзажі символізують мирне життя, якого так необхідне гуманного суспільства. 
 
С.Аношкіна створила образ архистратига Михаїла на коні, який символізує захист Києву. Образ сповнений динаміки, могутньої сили парить в небесах охороняючи київські святині.  Завершеність творчого задуму, гармонійна палітра роблять картину неймовірно красномовною, сповненою енергії та краси.  
 
Війна перетворила життя в Україні в жахіття наповнене болю, страждань, несправедливістю та безкінечними  запитаннями… Свідомість не має критеріїв для пояснення цього фашистського вторгнення «братніх» сусідів. Але є одне палке бажання перемогти ворога і визволити рідну землю від окупантів!
 
Як розповіла Світлана Аношкіна відбулася потужна культурно-мистецька акція у якій присутні засудили вторгнення Росії в Україну. Був об’явлений аукціон з метою підтримати український народ. Під час урочистого відкриття буда виконана народна пісня «Ней, гей соколи..» яка поєднала увесь зал. Музика написана польським композитором Мацеєм Кампенським (1734-1821). Ця стародавня пісня популярна у Словаччині, Польші, Чехії, Україні, Литві. Журливий стан розлуки козака з дівчиною, який вимусений бути на війні на чужині, але тужить за батьківщиною і своєю коханою…Актуальність старовинної пісні з сучасним станом в Україні розчулив усіх присутніх, які співали її зі сльозами на очах…
 
Подякуємо друзям з Польщі, які так сердечно відгукнулися на лихоліття, яке обрушилося на Україну. Такі акції не тільки надають сили та віри у перемогу, а й єднають у боротьби за мир міжнародну прогресивну спільноту з Україною.
 
Валентина Роменська (Єфремова) засновник «Мистецької світлиця»
Фото Світлани Аношкіної
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   "Архистратиг Михаiл" С.Аношкiнв
 
 
 
   Виставка проти вiйни, Лодзь
 
 
 
   Польща Проти вiйни!